919 Articole

rezultate preluate din toată arhiva de articole

200 kg de literă la 20 m înălțime. De la plan la montaj pe clădire. (Partea I)

De Difuzor GF| 27 Ianuarie, 2020 | Categorie: design obiect materiale | Vizualizări: 2009

Primele discuții privind acest proiect s-au întâmplat în 2018. Se prevedea realizarea integrală a unui ansamblu de litere volumetrice luminoase (dimensiuni de 9,5 m×6,6 m și cca. 200 kg) și montarea acestuia pe o suprafață vitrată la o înălțime de 20 m. La prima analiză, cererea clienților ni s-a părut ieșită din comun. Neliniștea noastră venea din faptul că deși aveam toate planurile și schițele în față, pentru prima oară ne-a fost dificil să pricepem cel mai important detaliu al acestei lucrări: cum am putea monta întregul grup de litere volumetrice de asemenea dimensiuni pe o suprafață de sticlă, la acea înălțime?
După lungi căutări și în urma multor întâlniri și discuții cu arhitecții și inginerii de proiect, ne este acceptată soluția tehnică care s-a dovedit a fi optimă. Prin urmare lucrarea intră în proces de producție în luna iulie 2019.



Materiale folosite

• tablă aluminiu 3 mm (corpul literelor)
• tablă inox 5 mm (suporți montaj)
• policarbonat structurat alb 10 mm (fețele literelor)
• folie ORACAL seria 8500/010 (pentru dispersia corectă a luminii și protejarea materialului în timp)
• module LED SMD 1,4 W/modul pentru exterior (instalația electrică)
• transformatoare 12 V pentru interior (instalația electrică)
• accesorii și materiale pentru sudură MIG-MAG (în gaze protectoare)
• accesorii și materiale pentru vopsire (chit, primer, vopsele, abrazive etc.)
• accesorii și materiale pentru ambalare și transport în condiții de siguranță
• accesorii și materiale pentru montarea pe fațadă (șuruburi inox și altele)


Urmând proiectul și adaptările propuse de TECHSIDE, procesul de lucru începe cu debitarea tablei de aluminiu (dimensiuni placă: 3000×2000×3 mm), cu ajutorul unui echipament CNC cu jet de apă (Waterjet). În prima fază, avem la dispoziție aproximativ 320 kg de tablă de aluminiu pentru debitare pe baza jetului de apă, și, în urma prelucrării, obținem toate piesele componente, cântărind aproximativ 180 kg în total. La fel se întâmplă și cu tabla de inox cu grosime de 5 mm, necesară pentru debitarea elementelor componente ale suporților de susținere pe suprafața de sticlă.



Având toate componentele la îndemână începe procesul de sudare al elementelor structurii principale. Fiecare literă constituie o piesă independentă care necesită mai multe etape în realizare. După executarea integrală a structurilor principale și a tuturor elementelor componente urmează etapa de finisare și pregătire pentru vopsire. În acest stadiu se aplică chit, se șlefuiesc toate elementele și,succesiv se aplică primer-ul și vopselele: alb (plan interior și lateral exterior), respectiv argintiu (plan posterior exterior).





(Aici puteți vedea continuarea, partea a II-a – ambalare, transport, montaj)

Text și foto Adrian Skoda – Techside

Despre TECHSIDE
Înființat în 2011 de Adrian Skoda și Tudor Vintilă, TECHSIDE produce elemente și obiecte pentru signaletică de diverse tipuri, lucrări de artă contemporană și proiecte unicat în colaborare cu artiști, arhitecți și designeri. De cele mai multe ori clienții noștri vin cu propuneri îndrăznețe care ne stimulează perspectiva asupra fiecărei lucrări în parte.



 

skoda isho techside

Despre autor

Difuzor GF
Material furnizat de prietenii sau partenerii noștri (Radio România Cultural, Fundația Cărturești, One World Romania, Zeppelin, Igloo media, Centrul Ceh, Centrul Național al Dansului, Graphicart-News, Asociația Ephemair, Poster Jam, Editura Cartea Copiilor, Editura Frontiera) sau provenind din arhiva Graphic Front, biblioteca Atelierului de grafică, sau alte surse. (menționate de fiecare dată la sfârșitul articolului)
Dacă dorești să distribui o informație din zonele noastre de interes, scrie-ne la adresa hello@atelieruldegrafica.ro