2019, an cu pași mărunți, direcție precisă, planuri mari. Petre Staicu @ Guild Report.
Este o încercare pentru mine să fac un rezumat despre cum mi-a mers in 2019 pentru că tot anul a fost o provocare în sine. Dar hai să o fac și pe asta. Cred că a fost un an în care au început să se miște mai mult lucrurile. Un an cu pași mărunți și calculați, cu investiții în materiale, cu perspective deschise, cu ieșiri pe minus uneori dar cu convingerea că lucrurile vor merge din ce în ce mai bine. M-am aruncat în această aventură a sculpturilor mecanice Automatonia (automatonia.com) de 3 ani și abia anul trecut am îndrăznit să fiu mai vizibil pe piața din România. În primul rând am făcut pasul de a lucra într-un atelier și nu acasă pe balcon cum începusem. Din start nivelul de lucru a crescut. Nu am mai fost condiționat de orele de liniște pe care le respectam la limită. Un alt pas a fost participarea la Romanian Design Week la standul de vânzare. Comenzile au început să vină ușor ușor. A fost un an în care am stat mult în atelier, uneori cu sentimentul de rupere de realitate, uneori cu gândul de a renunța. Alți pași mărunți au fost participarea cu lucrările Automatonia la Târgurile Made in Ro și NOËL, unde am cunoscut mulți oameni cu simț estetic care m-au făcut să cred că munca mea nu este în zadar.
La Târgul NOËL am avut surpriza plăcută ca proiectul Automatonia (facebook.com/automatonia) să fie preferatul publicului. Lucru simbolic dar care mi-a dat un impuls să fac și mai mulți pași inainte.
După cum vedeți sunt pași mărunți, însă cu direcție precisă, cu inima deschisă și cu planuri mai mari. Lucrez și la ideea unei noi expoziții în galerii întrucât așa și-au făcut lucrările mele apariția în lume. Cu anul 2020 înainte!!!
Text și foto Petre Staicu
Petre Staicu, are 40 de ani, este absolvent al UNATC, secția scenografie, freelancer, locuiește și muncește în București. De sculptură s-a apucat relativ de curând, de peste 20 de ani lucrează ca artist vizual în diferite domenii ale artei. Ca scenograf pentru teatru și cinema, a proiectat și construit decoruri pentru producții teatrale și cinematografice. Mai recent a lucrat ca grafician, realizând ilustrație clasică și digitală, storyboarding. De trei ani se dedică proiectului său ''Automatonia''. Proiectul reprezintă combinația dintre sculptura în lemn și elemente mecanice de bază. Practic, fiecare sculptură luată separat este un proiect în sine, cu o idee proprie. Conceptul se bazează pe interacțiunea dintre obiect și om. Sculpturile se dezvăluie pe deplin privitorului doar dacă sunt puse în mișcare de către acesta. Majoritatea au o conotație comică care iese în evidență și mai pregnant atunci când sunt puse în mișcare. Aceste sculpturi cinetice au menirea de a stârni curiozitatea. Îl fac pe privitor să își dorească să înțeleagă modul în care funcționează, iar această dorință de a întelege, le conferă nu numai un rol estetic, ci și unul educațional. A ales lemnul ca material principal de lucru, pentru căldura și culoarea lui aproape carnală, atuuri care îl fac mai abordabil, mai predispus interacțiunii. În concluzie sculpturile lui sunt menite să descrețească și să încreteasca frunți în același timp. Pentru Petre Staicu fiecare lucrare este o nouă descoperire, de la schița de idee pâna la produsul final este o întreagă aventură, pentru că mecanica mișcării se relevă gradual, iar rezultatul final este limitat doar de granițele imaginației.