916 Articole

rezultate preluate din toată arhiva de articole

40 de ilustratori și minunatul lor joc de Tarot, Un proiect Illustrart. (video)

De Difuzor GF| 19 Noiembrie, 2020 | Categorie: graphic design | Vizualizări: 3442

L-am rugat pe unul dintre fondatorii asociației Illustrart din Cluj, Jósef Vass, să spună pentru cititorii noștri povestea acestui joc de cărți. Mulțumim!

În 2016, vorbind cu Maria Cucu, am zis ce frumos ar fi ca, cărțile de joc din comunism, să fie reinterpretate, dar că asta ar presupune o muncă titanică pentru un singur om și ar lua foarte mult timp. După această discuție, în urma căreia părea că se crease un plan bun, am început să le scriu artiștilor (din Cluj, București și Oradea) pe care-i știam și pe care îi aveam în lista mea de cunoștințe, propunându-le să ilustreze o pereche de cărți, cu un costum tradițional dintr-o țară aleasă de ei. Așa ne-am adunat 27 de artiști și am început să desenăm. Între timp, i-am dat proiectului titlul
Măscărici.

Inițial, ne-am propus să facem și o campanie de fundraising pentru tipar. Așa am aflat că cei de la Jazz in the Park din Cluj-Napoca organizează în fiecare an un soi de fundraising pentru proiectele de artă locală. Ce fac ei este să vândă brățări ne-obligatorii la intrarea în festival (acesta având intrare liberă), iar cu banii adunați în urma acestei campanii susțin trei proiecte. Am aplicat pentru acest fond, și proiectul a fost unul dintre cele trei câștigătoare.
În 2017, am deschis asociația împreună cu cinci colegi (Maria Cucu, Teodora Oprea, Andreea Ilisai, Dana Șosa și Maria Surducan) și am tipărit tot ce lucrasem într-un tiraj de 2000 de pachete de cărți.

Am distribuit cărțile de joc în mai multe librării din toata țara, iar cu banii adunați din vânzări am reușit să facem o a doua ediție a proiectului:
Măscărici de poveste. Așa cum îi spune și numele, deși regulile erau aceleași ca în cazul primei ediții, în loc de costume tradiționale au fost ilustrate povești. Și acest proiect a fost produs într-un tiraj de 2000 de pachete, iar de data aceasta au participat 28 de ilustratori.

Uite că așa am ajuns în 2020, când, din nou, având suficiente fonduri din vânzări, ne-am gândit la încă un proiect. Ne-am propus să facem un pachet de Tarot. Dar nu unul obișnuit, ci unul ilustrat de 40 de ilustratori români. Acest pachet se poate folosi atât pentru Tarot clasic, cât și ca unul de cărți de joc, prin eliminarea arcanei mari.
Cărțile au fost aduse la forma lor fizică de către tipografia Impress din Cluj-Napoca, care a făcut o treabă foarte bună și de calitate.
(Cei de la Impress sunt cunoscuți pentru proiectele culturale care “le-au trecut pragul”.)

La fel ca în cazul edițiilor anterioare, și acest pachet a fost printat într-un tiraj de 2000 de pachete. Momentan, îl puteți găsi pe rafturile librăriei Bookstory din Cluj-Napoca și pe
site-ul lor
Urmează să apară și în librăriile Cărturești din toata țara, plus în alte librării mai mici din București, Cluj, Timișoara etc. (Cărturești-ul este sigur, cu restul suntem încă în discuții.)
Primele două ediții au avut parte de lansare cu expoziție la Cărturești Iulius Mall din Cluj-Napoca, însă pentru Tarot nu putem organiza așa ceva în momentul de față. Poate la anul facem, totuși, o mini-expoziție la Cluj.

La pachetul de Tarot Ilustrat au contribuit următorii:
Dana Şoşa, Sebastian Baculea, Annabella Orosz, Maria Surducan, Nicolae Negura, Răzvan Cornici, Maria Cucu,
Andrei Nicolescu, Raluca Băraru, Tuan Nini, Alexandra Stoian, Laura Dumitru, Benczédi Anna Júlia, Iulia Ignat, Bianca Mocan, Fekete Szabolcs, Vadim Ciocazan, Ileana Surducan, Studio CO+LOR, Andreea Ilisăi, Ioana Harasim, József Vass, Vero Neacşu, Norbert Somosi, Livia Coloji, Xenia Pamfil, Roma Gavrilă, Alina Marinescu, Paula Rusu, Ioana Şopov, Laura Măhăleanu, Teodora Oprea, Stella Caraman, Oana Ispir, Pojum Edith, Tücske, Andrei Puică, Aniela Ariton, RO, Sorina Vazelina.



Design ambalaj Maria Cucu
Ilustrație pachet: Dana Șoșa.
Cărțile cu cupe, săbii, bastoane: Maria Surducan.





Toate cărțile pot fi văzute aici

Foto Iulia Ignat, Illustrart, Benczédi Anna Júlia, Nicolae Negura

Despre ilustratori mai puteți citi la
#GuildReport



 

tarot Dana Sosa Sebastian Baculea Annabella Orosz Maria Surducan Nicolae Negura Răzvan Cornici Maria Cucu Andrei Nicolescu Raluca Băraru Tuan Nini Alexandra Stoian Laura Dumitru Benczédi Anna Júlia Iulia Ignat Bianca Mocan Fekete Szabolcs Vadim Ciocazan Ileana Surducan Studio CO+LOR Andreea Ilisăi Ioana Harasim József Vass Vero Neacşu Norbert Somosi Livia Coloji Xenia Pamfil Roma Gavrilă Alina Marinescu Paula Rusu Ioana Şopov Laura Măhăleanu Teodora Oprea Stella Caraman Oana Ispir Pojum Edith Tücske Andrei Puică Aniela Ariton Sorina Vazelina ilustratie

Despre autor

Difuzor GF
Material furnizat de prietenii sau partenerii noștri (Radio România Cultural, Fundația Cărturești, One World Romania, Zeppelin, Igloo media, Centrul Ceh, Centrul Național al Dansului, Graphicart-News, Asociația Ephemair, Poster Jam, Editura Cartea Copiilor, Editura Frontiera) sau provenind din arhiva Graphic Front, biblioteca Atelierului de grafică, sau alte surse. (menționate de fiecare dată la sfârșitul articolului)
Dacă dorești să distribui o informație din zonele noastre de interes, scrie-ne la adresa hello@atelieruldegrafica.ro