500 postări. Opere minore
GF a ajuns la 500 de postări. N-am să vă povestesc acum cât de divers și interesant e site-ul nostru. Nici nu am să mulțumesc călduros tuturor colaboratorilor care au scris și ne-au dat materiale. De 10 ani încoace ne-au devenit prieteni și cred că știu că-i prețuim, chiar dacă n-o anunțăm acum într-un cadru ceremonios. Nu mă pricep să mulțumesc într-un fel al meu iar toate șabloanele pe care le cunosc, citite și văzute în jurul meu mi se par exasperante și etern plictisitoare.
Am să mă leg însă de cifra 500 și am să las pe seama întâmplării cele două degete de text ce vor urma. Poate voi bucura pe cineva. Prin urmare mă îndrept spre cea mai groasă carte care-mi iese în cale și deschid la pagina 500:
“Uimirea este o tulburare a sufletului la vederea sau auzirea unor lucruri mari și minunate sau la înțelegerea lor într-un anumit fel: căci întrucât se arată mari ele trezesc respectul celui care le înțelege; iar întrucât se arată minunate ele trezesc dorința de a fi cunoscute. De aceea regii din vechime făceau în palatele lor lucrări mărețe din aur, pietre prețioase și înflorituri meșteșugite, pentru ca cei ce le vedeau să rămînă uimiți și ca atare respectuoși și dornici de starea slăvită a regelui. Și de aceea spune Stațiu, dulcele poet, în prima carte din Istoria Tebană, că Adraste, regele Argilor văzându-l pe Polinice acoperit cu o piele de leu și pe Tideu cu o piele de mistreț, și-a amintit de răspunsul dat de Apollo cu privire la fiicele sale și a rămas uimit, și ca atare, cu atât mai respectuos și mai dornic de a ști.”
Fragmentul vine dintr-o carte foarte frumoasă: Dante Alighieri - Opere Minore, ilustrată de unul din cei mai mari desenatori ai acestei țări, Ion State. (aici o altă carte ilustrată de State)
Uimirea, descrisă în acest fragment de Dante în Ospățul, face parte din cele trei trei pasiuni necesare temeliei vieții, alături de pudoare și de rușine. Toate trei stând sub semnul sfielii.
Cartea se află în biblioteca Graphic Front