908 Articole

rezultate preluate din toată arhiva de articole

Bijuterie. Amanet. Teletehnica. Confecția. Igiena.

De ALEX AXINTE| 17 Aprilie, 2022 | Categorie: litere | Vizualizări: 566

Pe aticul unei mici terase ieșite peste parterul blocului, acum închisă cu geamuri de locatarii de la etajul 1, se ghicesc niște urme. Două șiruri de holzșuruburi cu cleme rămase în parapet sugerează că acolo a fost prins ceva. BI-JU... se disting vag ca o tencuială mai curată pe fondul gri afumat din jur. Dedesubt, două panouri cu reclame galben-albastre stau agățate deasupra unei vitrine și confirmă bănuiala, anunțînd „Bijuterie” și „Amanet”, repetate de mai multe ori pe orizontală și pe verticală, lipite direct pe vitrină, pe ușă și chiar pe peretele alăturat. În fine, un alt scris detaliază: „Confecții și reparații bijuterii”. Ușa grea se deschide împinsă de un mîner dintr-un semicerc gros de lemn.

- Noi eram de la Teletehnica, aveam ceasornicari, radio-tv, bijutieri. Aici erau toate de la cooperative. Și în partea cealaltă unde am lucrat tot parterul de bloc era așa, de la Igiena, de la Confecția. Acum sîntem cooperative meșteșugărești, unele și-au mai păstrat spațiile.

De afară intri direct într-o cameră nu prea mare din care a mai fost decupată o cutie cu pereți, o ușă și un geam gros cu sertar unde scrie Amanet. Peste un birou-recepție-vitrină completat cu un panou de plexiglas model pandemie se vede printr-un gol în perete într-o altă cameră. Acolo, la o masă, lucrează două doamne. Manevrează un fel de suport metalic legat la un furtunaș din care iese o flacără galbenă de care apropie un fel de pipă cu care suflă peste niște instrumente cu care fixează ceva. Pe fondul colindelor de la radio, sînt ca într-o scenă cu spiriduși cooperativiști la lucru în fabrica lui Moș Crăciun.

- E gata, stați așa să vă dau și o punguță.
Doamna reparase un lănțișor de damă.
- Toate au rămas de atunci. Și fotoliul ăsta și oglinda asta ovală și grilajele de la vitrină pe care nu ne lasă să le scoatem și mozaicu de pe jos. Da’ literele de afară s-au spart. Erau mai mari și groase, ca niște cutii și așa, pe fond lila. Dar erau dintr-un plexi prost, s-au decolorat, s-au crăpat, unele chiar au picat și le-au dat jos pe toate.

În continuarea vitrinei cu gratii cerculețe, perdea și ficuși sînt mai multe magazine care par cooperativiste, cel puțin după nume, anunțuri și designul vitrinelor. Nici una nu mai are scrisul sus la atic, dar mai poți să distingi la unele dintre ele ceva umbre cu contur de litere pe sub rufele puse la uscat și printre ghivecele agățate.


 

Pentru
arhiva foto cu litere ale atelierelor vechi, click pe foto de mai jos



Dacă ți-a plăcut acest articol, donează 1Eu redacției Graphic Front, 
ajută-ne să păstrăm blogul curat de publicitate.

 

 


 

Bijuterie Amanet Teletehnica Confecția Igiena grafica fara computer

Despre autor

ALEX AXINTE

Alex Axinte este arhitect și cercetător interesat de practicile colective și instituțiile civice în contextul cartierelor de blocuri din orașul post-socialist. Din 2006 este co-fondator al studioBASARA inițiat în 2020 proiectul Garaj DESCHIS ca un proiect de cercetare și activare a spațiului public și comunitar din zona Buclei, cartierul Drumul Taberei din București. În prezent, lucrează la o cercetare despre evoluția bibliotecilor de cartier din București, în curs de publicare în 2022.