908 Articole

rezultate preluate din toată arhiva de articole

“Călătorie spre Sud” cu și fără Emil Racoviță. O expoziție de Eugen Berlo

De Difuzor GF| 26 Martie, 2021 | Categorie: grafică | Vizualizări: 1120

Expoziția Călătorie spre Sud a artistului Eugen Berlo este o incursiune real-imaginară în ținutul înghețat de la Polul Sud, pornind de la două cărți inspirate de expediția arctică la care a luat parte Emil Racoviță: “Spre Polul Sud” de Emil Racoviță și “Străbunicul meu, Emil Racoviță” de Andreia Petcu, ambele publicate de Editura Frontiera.

Locul: Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi, strada Londra 39, București

Perioada: 11 martie - 9 mai 2021 

În cadrul expoziției sunt prezentate lucrări artistice, linogravuri originale, obiecte și imagini de arhivă care ilustrează atât călătoria reală a lui Emil Racoviță, cât și călătoria imaginară a Mariei, personajul cărții "Străbunicul meu, Emil Racoviță".


Expoziția “Călătorie spre Sud” este structurată pe două spații: camera reală și camera imaginară.

Camera reală evocă prima expediție de cercetare științifică în Antarctica (1897-1899), la care a luat parte Emil Racoviță, în calitate de naturalist al echipajului. Expediția a fost organizată de Societatea belgiană de geografie și a fost condusă de baronul Adrien de Gerlache. Poveștile de aici au ca suport filmul și imaginile de arhivă.

Camera imaginară evocă drumul fantastic al unei fetițe, Maria, pornită pe urmele străbunicului ei imaginar, Emil Racoviță. În această călătorie, Maria descoperă minunile pământului și îi permite lui Eugen Berlo să exploreze subiecte precum hărțile convenționale vs hărțile interioare, călătorii și vehicule, intersecții cronologice între generații îndepărtate.

Eugen Berlo a studiat arhitectura și matematica și a lucrat ca arhitect designer la New York. În colaborare cu Editura Frontiera, a ilustrat prin linogravură cărțile "Străbunicul meu, Emil Racoviță" de Andreia Petcu și "Spre Polul Sud" de Emil Racoviță.

Această expoziție este primul proiect de curatoriat artistic al Editurii Frontiera și a fost realizată în colaborare cu Fundația Arte Vizuale, Muzeul Judeţean “Ştefan cel Mare” din Vaslui și Muzeul Naţional de Istorie Naturală “Grigore Antipa” din București.

Mai multe informații despre expoziție găsiți aici. Pentru achiziția de lucrări originale ale artistului, puteți scrie la art@editurafrontiera.ro.

Editura Frontiera publică autori importanți pentru copii din literatura universală și, în același timp, oferă spațiu editorial creativ autorilor și ilustratorilor români. Mai multe detalii și noutăți editoriale găsiți pe
www.editurafrontiera.ro și conturile de Facebook și Instagram ale editurii.




 

 

editura frontiera racovita eugen berlo

Despre autor

Difuzor GF
Material furnizat de prietenii sau partenerii noștri (Radio România Cultural, Fundația Cărturești, One World Romania, Zeppelin, Igloo media, Centrul Ceh, Centrul Național al Dansului, Graphicart-News, Asociația Ephemair, Poster Jam, Editura Cartea Copiilor, Editura Frontiera) sau provenind din arhiva Graphic Front, biblioteca Atelierului de grafică, sau alte surse. (menționate de fiecare dată la sfârșitul articolului)
Dacă dorești să distribui o informație din zonele noastre de interes, scrie-ne la adresa hello@atelieruldegrafica.ro