Ctitorii ale oamenilor liberi. Al zecelea titlu din Colecția Monografii, apărut la Editura ACS se lansează marți, 8 iunie.
Un prim studiu unitar asupra arhitecturii lăcaşurilor de cult de zid din nordul Olteniei, al Munteniei şi sudul Transilvaniei, prin încadrarea întregului proces de evoluţie (17001850), întrun fenomen mai amplu, acela al arhitecturii și artei teritoriilor de frontieră.
Un nou volum, de înaltă ținută apărut la Editura ACS cu sprijinul Ordinului Arhitecților din România prin Timbrul de Arhitectură.
Art Conservation Support vă invită marți, 8 iunie, ora 18.30 la evenimentul online de lansare a cărții "CTITORII ALE OAMENILOR LIBERI. Arhitectura bisericilor de zid ale românilor din zonele de graniță dintre Oltenia, Muntenia și Transilvania (1700-1850)”, autor Matei Eugen Stoean, Editura ACS.
Avem alături de noi invitați distinși: arh. Hanna Derer, arh. Șerban Sturdza, arh. Horia Moldovan pentru ca împreună cu autorul să dezbatem ce-i unește și ce-i desparte, prin arhitectură, pe locuitorii zonelor de graniță dintre Oltenia, Muntenia și Transilvania - secolele XVIII-XIX.
Evenimentul va fi transmis live pe pagina de Facebook – Art Conservation Support (ACS)
"Mărunte, și totuși în stare să cuprindă Cerul și întreaga istorie a mântuirii, lăcașurile de zid din satele românești subcarpatice au însemnat, de la data zidirii lor și până astăzi, chintesența cunoștințelor tehnice și artistice a meșterilor constructori și zugravilor acelor vremuri, ca o materializare a idealurilor religioase și culturale ale comunităților în mijlocul cărora erau ridicate." - fragment din Cuvânt înainte.
În cele peste 390 pagini ale cărții pot fi cunoscuți oameni, momente și întâmplări ce au condus la materializarea în zid a năzuințelor lor, sintetizate în sutele de fotografii, scheme şi relevee originale. Volumul cuprinde sinteza tuturor datelor și analizelor efectuate în ultimii ani de către autor, atât în timpul doctoratului cât și prin noi cercetări asupra arhitecturii bisericilor ctitorite de români liberi în teritoriile de la granița dintre cele trei regiuni.
Această carte a fost alcătuită, într-o mare măsură, ca prilej pentru noi cercetări și ca o invitație deschisă pentru cunoașterea remarcabilului patrimoniu ecleziastic (și nu numai) din satele subcarpatice care așteaptă să fie descoperit, protejat, conservat.
„Descoperirea tărâmului aflat la răscrucea dintre Muntenia, Oltenia și Transilvania, prin lumina aruncată asupra unora dintre cele mai de preț nestemate ale sale, edificiile de cult ale românilor liberi, se numără printre cele mai importante merite ale volumului de față. Precum un bijutier priceput, autorul ne arată întâi montura care scoate în evidență calitățile pietrelor sale prețioase. Timpul, spațiul și oamenii, oameni cu credință, oameni așezați, la casele lor, în satele lor, formează fundamentul și structura pe care, prin care și în cadrul cărora iau naștere lăcașurile de cult ce reprezintă puterile și vrerile membrilor de vază ai obștii sau, de ce nu?, ale obștii în întregime. Desigur, pentru întruparea celor puteri și vreri a fost nevoie de meșteri și zugravi pentru ca, mai apoi, zidită, cioplită și pictată, nestemata să își etaleze fațetele. De aceea, după o binevenită privire asupra celor care au trudit direct la edificarea bisericilor și asupra materiei din care au fost plămădite acestea, Matei Eugen Stoean oferă cititorului o vedere de ansamblu asupra a două dintre cele mai importante aspecte în arhitectură: silueta și volumul clădirii, pe de o parte, și spațiul interior pe de alta.” (arh. Hanna Derer)
Autorul: Matei Eugen Stoean (n. 1987, București) este arhitect diplomat al Universității de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” din București și doctor în arhitectură, din anul 2017, cu teza „Arhitectura teritoriilor de frontieră. Bisericile de zid ale românilor din nordul Olteniei, Munteniei și din sudul Transilvaniei (1700-1850)”. Prin cercetarea postdoctorală din anii 2018-2019 la Accademia di Romania a Roma, în cadrul unei burse „Vasile Pârvan”, a extins studiile locale prin identificarea unor trasee culturale și analizarea evoluției arhitecturii lăcașurilor de cult construite între 1700-1850 de o parte și de cealaltă a Munților Alpi.
Cadru didactic al departamentului „Bazele Proiectării de Arhitectură” din Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” și coautor al Ansamblului Centrului Bisericesc Românesc Ortodox din München, împreună cu arh. Șerban Sturdza și arh. Tudor Elian, alături de care s-a implicat activ în alcătuirea a numeroase publicații, ghiduri de bune practici, cercetări, ateliere cu studenți și expoziții ce chestionau, reinterpretau și traduceau domeniul arhitecturii publicului larg.
"CTITORII ALE OAMENILOR LIBERI. Arhitectura bisericilor de zid ale românilor din zonele de graniță dintre Oltenia, Muntenia și Transilvania (1700-1850)”, autor Matei Eugen Stoean, este al zecelea titlu din Colecția Monografii apărut la Editura ACS, pentru ca monumentele noastre să fie mai bine cunoscute și mai corect conservate.
Despre autor
Dacă dorești să distribui o informație din zonele noastre de interes, scrie-ne la adresa hello@atelieruldegrafica.ro