Două lansări de carte ale fotografului și documentaristului Cătălin Alexa. Portret de călușar și Ritualul Călușului în contextul sociocultural actual
Volumul de față se poate considera o (auto)biografie mediată fotografic a protagoniștilor jocului de Căluș. Ideea inițială de realizare a unui catalog de portrete, care să ilustreze estetica și tipul călușarului contemporan, se regăsește și în cuprinsul acestei cărți, construită pe mai multe paliere, primul fiind cel imagistic. Această structură permite lectura fotografiilor și a textelor într-o succesiune ce îl ajută pe cititor să își construiască, pas cu pas, propria imagine despre fenomenul prezentat. Galeria de portrete ce urmează acestei sinteze introductive, constituie esența lucrării și a propriilor cercetări, printr-o colecție de imagini pe care o considerăm reprezentativă pentru Călușul actual. Varietatea estetică și tipologică surprinsă prin aceste portrete reflectă din plin diversitatea regăsită în teren, o diversitate ce denotă capacitatea de adaptare constantă a ritualului și a actanților săi. Simpla parcurgere a seriei fotografice a portretelor demonstrează această realitate, o serie cu efect cumulativ în consolidarea identității celor implicați în Căluș, cu unele repercusiuni însă la nivelul depersonalizării individuale. Textele interviurilor completează albumul fotografic, contribuind la creionarea unui portret multivocal al Călușului, asamblat din portrete individuale, configurate de performeri, instructori sau oficialități locale. Limbajul folosit ilustrează și el personalitatea celui fotografiat, a cărui autenticitate și identitate sunt astfel mai bine conturate. Combinația imagine-text capătă noi valențe, într-un construct sinergetic capabil să ofere noi sensuri (Lyman 1982: 18).
Interviurile sunt presărate cu imagini surprinse în timpul performării rituale sau scenice, dar și cu fotografii din arhivele personale ale călușarilor, mai mult decât utile în ilustrarea evoluției fenomenului din localitățile respective. În tentativa de a prezenta cât mai fidel realitatea surprinsă pe teren, imaginile sunt însoțite de legende explicative, necesare atât pentru localizarea și contextualizarea celor prezentate, cât și pentru relatarea unor date altfel inaccesibile cititorului. Obiectivitatea imaginii este, în acest fel, sporită, autorul expunându-și propria percepție și înțelegere a faptului cercetat (Bateson, Mead 1942: 53).
Volumul Portret de călușar va fi prezentat, alături de lucrarea Ritualul Călușului în contextul sociocultural actual, vineri, 9 decembrie, în cadrul Târgului de carte Gaudeamus. Evenimentul va avea loc la ora 16:00, la standul Editurii Mega. Prezintă: prof. univ. dr. Narcisa Știucă.
Foto Catalin Alexa
Despre autor
Dacă dorești să distribui o informație din zonele noastre de interes, scrie-ne la adresa hello@atelieruldegrafica.ro