919 Articole

rezultate preluate din toată arhiva de articole

Frizerie – Coafură. De pe vremea lui Ceaușescu, de cînd e blocul.

De ALEX AXINTE| 26 Martie, 2022 | Categorie: litere | Vizualizări: 1063

Din stradă dai într-un hol mic de unde se împarte: la dreapta femei, la stînga bărbați. La doamne e parcă mai multă animație și spațiul e mai mare, cu 4-5 scaune. La domni sînt doar două scaune, ambele ocupate de copii care se tund pierdut prin părți. Spațiul aici e mai mic decît la doamne, a fost compartimentat și cam o treime e acum magazin de obiecte religioase, cu intrarea de afară. Oglinzile mari mai compensează cît de cît.


– Firmele astea sînt aici de pe vremea lui Ceaușescu, de cînd e blocul. Eu lucrez aici din ’90 și aici le-am găsit. Au avut și lumină, dar nu mai merge.
Foarfecele țăcăne repede peste muzica ușoară emisă de la radio. Frizerița și frizerul au halate albe, scurte și povestesc pe rînd cînd mai schimbă partea la tuns.  


– Era scris și pe geam. La toate frizeriile era scris cu vopsea roșie. Da le-au dat jos cînd au schimbat geamurile. Firmele astea agățate afară au rămas doar la blocul ăsta, că sîntem cooperativă.
Scrisuri autocolante cu frizerie, coafură, cosmetică, manichiură și pedichiură stau lipite pe exterior la partea de sus a geamurilor de termpoan alb și parcă au păstrat ceva din stilul literelor din epocă. De la jumătate în jos, vitrina e acoperită de la un capăt la celălalt cu un autocolant semi-transparent cu fotografii portret cu bărbați și femei proaspăt tunși. E și o tipă blondă, tunsă scurt care parcă e Silvia Dumitrescu. Sau o fi Loredana? Dar n-are cum, pozele sînt noi. De afară nu vezi nimic înăuntru. Dinăuntru se întrevede strada, dar filtrată prin autocolant orice zi arată de aici ca un noiembrie ploios. Printre straturile de autocolant se văd scrisurile volumetrice de afară: la dreapta COAFURĂ cu litere mari, negre, dublate de un tub subțire de neon spart și prinse pe un suport de plasă întins în capătul porticului. La stînga frizerie cu litere mici, roșii, care și-au pierdut tubul de neon și stau agățate de tavan la cealaltă intrare în portic. Pe stîlpi sînt afișe lipite sau prinse direct în holzșuruburi, completate cu un stativ de lemn legat cu lanț, însoțite de un banner mototolit agățat sub cornișă. Mai sus, se bagă în vorbă un panou colorat cu scris și poze, iar din vitrină clipește o cutie led cu open. Și tot așa, se înșiră mai departe pe stradă fiecare pe limba ei, farmacii, bănci, pariuri.

Foto Alex axinte

 

Firme prezente în cartea Grafică fără computer. Litere. Desen, Volum. Editura Atelierul de grafică, 2011



Pentru arhiva foto cu litere ale atelierelor vechi, click pe foto de mai jos


 


Dacă ți-a plăcut acest articol, donează 1Eu redacției Graphic Front, 
ajută-ne să păstrăm blogul curat de publicitate.

 

 



 

grafica fara computer litera frizerie ploiesti

Despre autor

ALEX AXINTE

Alex Axinte este arhitect și cercetător interesat de practicile colective și instituțiile civice în contextul cartierelor de blocuri din orașul post-socialist. Din 2006 este co-fondator al studioBASARA inițiat în 2020 proiectul Garaj DESCHIS ca un proiect de cercetare și activare a spațiului public și comunitar din zona Buclei, cartierul Drumul Taberei din București. În prezent, lucrează la o cercetare despre evoluția bibliotecilor de cartier din București, în curs de publicare în 2022.