919 Articole

rezultate preluate din toată arhiva de articole

Hațeg. Țara bisericilor de piatră. 10 ani de la lansare.

De Ciprian N. Isac| 22 August, 2018 | Categorie: graphic design | Vizualizări: 2801

Acum 10 ani și jumătate, pe 31 ianuarie 2008 s-a lansat la Clubul Țăranului Român al treilea volum din seria Igloo patrimoniu restituiri: Hațeg. Țara bisericilor de piatră.
Am revizitat recent una din cele 16 biserici prezentate în această carte, pe cea din
Strei, altfel cred că nu aș fi adus vorba de ea. M-am bucurat să văd că e biserica e bine, și să aflu de la preotul satului, domnul Pop, că în toamnă i se va schimba șița.
Nici cartea nu stă rău la testul timpului. Deși mai mult ca sigur că azi am fi avut o altă abordare, ce am făcut atunci încă stă bine. Precum stelele romanice: mai bine faci altceva decât să le modifici în vreun fel.
Aveți mai jos cartea și câteva imagini de la lansare, nepublicate până acum. Da, au un caracter destul de personal, pentru că unde te uitai vedeai numai prieteni: fie în echipa cărții, fie printre cei care au venit la lansare.


Hațeg. Țara bisericilor de piatră este o monografie în imagini a unora dintre cele mai vechi biserici de piatră situate într-un teritoriu încărcat de istorie și legendă: Țară Hațegului, locul în care s-au format primele orânduiri cneziale și voievodale din țară. Importante pentru recuperarea trecutului cultural, bisericile care datează din secolele XIII-XVI se remarcă prin pictură parietală încă vizibilă, dar aflată astăzi într-o stare de degradare avansată. Acest album de fotografie a luat naștere în primul rând din dorința de a conservă o mărturie importantă a memoriei colective, ridicând un semnal de alarmă asupra necesității restaurării unor monumente religioase de valoare patrimonială incontestabilă. (Igloo media)




Albumul consacră o dată în plus schemă grafică a celorlalte cărți din colecție: imagini de ansamblu și detalii semnificative, a căror expresivitate este sublinata din loc în loc de text bilingv, român-englez. Alături de exterioarele celor 16 biserici și ample fragmente de frescă, păstrate mai mult sau mai puțîn corespunzător, regăsim lustre, perdele, musamale și burlane, lucruri pe care cu greu ni le-am fi imaginat în inventarul unor monumente de patrimoniu. Veșnică dispută, rămasă până azi netransata, între adepții purismului patrimonial care ar vrea să fie scoase din lăcășurile de cult toate beculețele și florile de plastic și cei ai pietismului popular care consideră că evlavia credinciosului trebuie lăsată să se manifeste și în biserica între lucrurile familiare lui, este ilustrată pe măsură de acest album. La fel de acută, problema restaurărilor cu materiale inadecvate, dar ieftine, din lipsa de mijloace pentru o conservare că la carte a monumentelor este adusă în discuție cu fiecare micromonografie. Și nu în ultimul rând, din fiecare pagină rezultă invitația de a vizită țară bisericilor de piatră. Iată doar câteva dintre mizele propuse cititorului de acest album, frumos el însuși, ca obiect. (Mădălina Mirea)

Date tehnice
Monografie în imagini a 16 edificii de cult, de piatră din Romania, ridicate între secolele XIII-XVI
Editura Igloo media
Format 30.5/23.5cm, pagini / 192
Texte Madalina Mirea, Bruno Andresoiu
Traducere Domnica Macri
Foto, prelucrare foto Cibinus (Serban Bonciocat), Irina Colan
Concept grafic Carla Duschka, Ciprian Isac
Coperta cartonata, plastifiata mat, Pantone 3292 U
Supracoperta Fedrigoni 220g/mp
Hartie 150g/mp dcm
Font Palatino, Adobe Jenson
Tiraj 3000


hateg igloo media biserici book design ciprian n. isac patrimoniu atelierul de grafica

Despre autor

Ciprian N. Isac
Ciprian este licențiat în grafică (Universitatea de Arte, București). Cofondator al Atelierului de grafică, în anul 2005. În anul 2010 pornește Graphicfront, proiect ce include printre altele și seria cărților Grafică fără computer. Lucrează ca graphic designer specializat în publicații și grafică de eveniment (Romanian Design Week, Street Delivery, CNDB, etc). Pe alocuri mai gândește și realizează design de obiect expozițional și gestionează diverse proiecte de echipă.