În perioada 2-6 mai, invitatul emisiunii „Vorba de cultură” este dirijorul CRISTIAN MANDEAL
...vedeți, noi avem un mare “handicap”, cu ghilimele de rigoare: nu ne-am născut într-o țară catolică sau protestantă, acolo unde copilul, de la vârsta de doi ani, atunci când putea să meargă pe două picioare, este dus de părinți, duminica, la slujbă. Și ce aude el, aude Bach, aude Haendel, la orgă, Pachelbel, Buxtehude, și-și formează niște prototipuri muzicale care se fixează în creier pe niște circumvoluțiuni pe care le păstrează întreaga lui viață, se numesc prototipuri muzicale, specifice fiecărui copil, fiecărui individ care se maturizează. Ei bine lucrul acesta la noi se întâmplă puțin diferit. Dacă același copil este dus la o slujbă ortodoxă la care duminica popa cântă fals, pe cânturi bizantine deformate, schimonosite (lucrul ăsta se întâmpla la foarte multe slujbe de la noi), copilul acela își formează altcumva creierul pentru muzică. De aceea copilul din România, sau dintr-o cultură ortodoxă trebuie altcumva îndrumat către muzica occidentală, față de cum se petrece aici. Până și rușii au un mare avantaj, ei cântă în cor. Se spune că acolo unde sunt trei ruși, s-a format un cor. Cântând în cor, deja există armonie, trisonurile majore, minore pe care se bazează orice muzică armonizată și care se apropie binențeles, structural, de muzica occidentală. Ei, la noi există doar monodia, pe niște moduri bisericești care sunt foarte departe de a fi comune cu limbajul muzical occidental. (În dialog cu Eugen Ciurtin, Cercul literar, Cărturești)
A studiat la Conservatorul „Ciprian Porumbescu” timp de 10 ani (1965 – 1975) pianul principal, dirijatul (Constantin Bugeanu) şi compoziţia (Ştefan Niculescu), completându-şi ulterior studiile la Berlin (Herbert von Karajan, 1980) şi München (Sergiu Celibidache, 1990). După absolvire, a fost corepetitor la Opera Română Bucureşti (1974 – 1977), apoi dirijor al Filarmonicilor din Târgu Mureş (1977 – 1980), Cluj (1980 – 1987) şi Bucureşti (1987 – 2009). A fost Director Artistic al Festivalului şi Concursului Internaţional „George Enescu”, ediţiile 2001 şi 2003. Între 1991-2009 a fost Dirijor Principal şi Director General al Filarmonicii „George Enescu”. Sub conducerea sa, a fost renovat Ateneul Român, s-au întreprins multe turnee și s-au realizat înregistrări esențiale – printre altele, integralele Enescu și Brahms. Cu o carieră internațională impresionantă, Cristian Mandeal a dirijat orchestre din 35 de țări, a colaborat cu soliști de primă mărime și a participat la numeroase festivaluri. Instituții muzicale importante l-au numit Director Artistic / Dirijor Oaspete Principal / Dirijor Permanent. Din 2008, este Dirijor Principal al Orchestrei Române de Tineret.
Îl puteți asculta pe frecvențele Radio România Cultural sau la www.radioromaniacultural.ro de luni 2 mai până vineri 6 mai, între orele 12:00-12:30.
Realizatoare, Ema Stere.
FOTO Alexandru Dolea, Orchestra Română de Tineret
Dacă ți-a plăcut această recomandare, donează 1Eu redacției Graphic Front,
ajută-ne să păstrăm blogul curat de publicitate. Mulțumim
Despre autor
Dacă dorești să distribui o informație din zonele noastre de interes, scrie-ne la adresa hello@atelieruldegrafica.ro