Ioan Nicolau - tiraj de peste un milion de exemplare la unul dintre jocurile sale – Animale din continente.

De Graphic Front| 11 Iunie, 2020 | Categorie: graphic design ilustrație remember | Vizualizări: 5717

E aproape imposibil să vii din anii 60-70-80 și să nu te fi jucat cu jocurile domnului Nicolau. Dacă știam în anii 80 cum arăta câinele sălbatic asiatic, i se datorează lui. Mai ales că la sfârșitul anilor 80 abia dacă mai știam cum arată puii de găină. Graficianul Ioan Nicolau a realizat sute de jocuri, credea foarte mult în educația prin joc și mai puțin în jocurile în care norocul era hotărâtor. Într-un articol din publicațiile vremii, numit fiind “Walt Disney al României” el spunea cu cuvintele și ideile acelor vremuri:

“Eu nu mi-am dorit neapărat să-i învăț pe copii regulile de circulație. Prin jocurile mele pe teme rutiere, micuții și-au fixat undeva în subconștient regulile elementare de circulație, predate atât de rigid la grădiniță sau la școală. Este deci vorba de o implementare în conștiință a unor stări de lucruri, care mai târziu, poate peste ani vor deveni reflexe ale unui bun conducător auto-moto ori ale unui prudent biciclist sau pieton. Consider, de asemenea, nefirești și complet inutile jocurile cu zar (din păcate la noi în țară astea predomină). Un joc care după ce a fost jucat, nu a transmis niciun mesaj copiilor, este un joc prost. Un copil nu se joacă, el muncește și chiar obosește, luând lucrurile în serios. De aceea prin jocuri trebuie să le fie prezentată pe cât posibil realitatea.
“În Oraș”, spre exemplu, oferă copilului posibilitatea de a circula printr-un cartier respectând semnele de circulație și semafoarelor din intersecție. “Raliul” de asemenea, conține toate regululile unei competiții reale și cu adevărat sportive. Poate fi jucat și de părinți și câștigă cel care este mai bun, mai isteț și mai sârguincios. În jocurile mele nu este loc pentru hazard”.


Prin urmare, putem vedea ce achiziții am făcut noi în acea perioadă și cui i le datorăm. Oricum, ce spuneam în cărțile Graphic Front stă în picioare: au existat de-a lungul timpului graficieni specializați, implicaţi în aparatele de comunicare, mâini pricepute care au desenat, au organizat pagini și au inventat forme, jocuri, reclame. Oameni care cu produsul lor au amprentat generații.

Pentru că am aflat că l-a întâlnit recent, fiind ziua dânsului, l-am rugat pe prietenul și colaboratorul nostru
Cristian Dumitru de la Muzeul Jucăriilor să ne povestească despre domnul I.N.
În urmă cu ceva timp am intrat în posesia unei cărți apărute în anul 1957: „Construiți-vă singuri jocuri”. În această carte autorul prezenta detaliat regulamentul și modul de realizare a 10 jocuri pentru copii. Unul dintre jocurile prezentate în această carte este „Animale din continente” și a fost produs de Întreprinderea Poligrafică Banat Timișoara în peste un milion de exemplare devenind unul dintre cele mai populare jocuri din România. Pe coperta cărții dar și pe cutia jocului figurează numele autorului: I. Nicolau. Încercând să găsim mai multe informații despre acesta am avut surpriza să aflăm că acest creator de jocuri încă mai trăiește și am avut plăcerea să ne întâlnim cu dânsul. În cadrul a mai multor întâlniri domnul Ioan Nicolau a depănat amintiri din îndelungata activitate de creator de jocuri și nu numai. Astfel de la începutul anilor 50 când a fost instructor la Palatul Pionierilor din București (activitate ce a însemnat începutul activității de creator de jocuri), ilustrator la reviste de copii, de modă, cărți pentru copii – activități ce au continuat până la începutul anilor 80 când a fost creatorul celebrei mărci JECO (Jocuri Educative Colective Originale – a creat și desenat sigla acestei mărci, a realizat multe dintre jocurile distribuite de RECOOP). În anii 70-80 a reînființat Asociația Chinologică și a lucrat în ACR. Activitatea lui a continuat și după 1990 cu ilustrații de carte și jocuri. Acum câțiva ani cinci dintre jocurile sale au fost relansate de firma românească Dtoys.

Pe 29 mai i-am urat La mulți ani unui om drag nouă, Ioan Nicolau creatorul multor jocuri îndrăgite de copiii din ultimii 60 de ani a împlinit 92 de ani. I-am făcut o vizită pentru a-i ura multă sănătate și i-am dedicat o vitrină specială în care am expus câteva din jucurile create de cunoscutul designer. Puteți vedea această vitrină în cadrul expoziției noastre de la Muzeul Național de Istorie Romaniei.


Acum cinci ani îl sărbătoream la împlinirea vârstei de 87 de ani. Plin de energie şi idei a fost centrul atenţiei la minipetrecerea aniversară. Cu această ocazie am avut onoarea să ne semneze multe dintre jocuri.



Fi Gata Pentru Muncă şi Apărarea R.P.R.
Este primul joc creat de Ioan Nicolau apărut în magazinele româneşti la sfârşitul anilor 50. Regulamentul şi modul de realizare ale jocului au fost publicate iniţial în cartea “Construiţi-vă singuri jocuri“ apărută în 1957, sub denumirea prescurtată F.G.M.A. Gata pentru muncă şi apărarea RPR a fost un complex sportiv de stat instituit în anul 1950 prin care muncitorii, ţăranii, studenţii şi elevii după susţinerea unor probe sportive primeau un brevet şi o insignă (care avea trei grade). În lipsa unui exemplar complet am reconstituit în acest album jocul din arhiva domnului Ioan Nicolau (table de joc şi grafica cutiei ) şi arhiva AMJ (cartea apărută în 1957 în care găsim şi regulamentul jocului)





Animale din continente - IPBT 1963

Un joc foarte popular fabricat în România comunistă începând cu anul 1963 la Întreprinderea Poligrafică Banat Timișoara. Creatorul acestui joc este Ioan Nicolau, realizator nu numai al regulamentului jocului dar și al frumoaselor ilustrații. Acesta era un promotor al jocurilor logice, bazate pe gândire și nu pe norocul datorat aruncării zarului. Jocul destinat copiilor între 9-14 ani, este compus din 60 de cărți de joc ce prezintă diverse animale grupate în cinci serii (cinci continente) și un pliant cu animalele grupate pe regnuri animale și o hartă a lumii. Jocul prezentat aici în prima sa variantă a fost fabricat de IPBT cu mici diferențe timp de 25 de ani și a fost relansat acum cinci ani în trei variante.




În Oraș - 1965 IPBT.
Un joc prezentat prima oară în cartea Construiți-vă singuri jocuri (apărută în anul 1957) și comercializat de IPBT începând cu anul 1965. În acest joc autorul își propune să-i deprindă pe cei mici cu regulile de circulație printr-o metodă mai distractivă decât învățatul mecanic practicat la școală și grădiniță.




Articol de
Cristian Dumitru & Graphic Front
Foto Arhiva Asociației Muzeului Jucăriilor

Dacă ți-a plăcut acest articol, ajută-ne să mai facem, donează 1Eu

 

 
If you enjoyed this article you can help us do more, donate 1Eu
 
 

ioan nicolau animale din continente cristian dumitru muzeul jucariilor restituiri copii

Despre autor

Graphic Front
Graphic Front semnează articolele care nu pot fi atribuite neapărat unei persoane din atelierul nostru. Asta înseamnă, fie că sunt lucrate de cineva de la noi, fie că e un material preluat de la invitații sau colaboratorii noștri.