913 Articole

rezultate preluate din toată arhiva de articole

Lansare de carte - Shrinking Cities in Romania / Orașe românești în declin, Joi, 13 iunie 2019

De Difuzor GF| 12 Iunie, 2019 | Categorie: graphic design carte | Vizualizări: 1732

Proiectul Shrinking Cities în România, conceput de curatoarea și arhitecta Ilinca Păun Constantinescu, a luat naștere în urma unei cercetări începute cu mai bine de zece ani în urmă. În formulă bilingvă și distribuite internațional, volumele vorbesc despre declinul și contracția orașelor românești, privite ca fenomen de amploare. Publicația urmărește structura expoziției-eveniment prezentate la MNAC în 2016, ce a reprezentat o premieră în discutarea și aducerea la lumină a acestui proces acut și omniprezent, completându-i substanțial conținutul prin articole extinse ale unor cercetători marcanți.
În ciuda conotațiilor aparent exclusive negative, fenomenul de shrinkage este de fapt o forță motrice a modernizării și inovației, a reutilizării, a căutării de resurse alternative, a creației artistice, a reevaluării relațiilor interumane.

Lucrarea de față analizează cazul României la aproape treizeci de ani de la dizolvarea Consiliului de Ajutor Economic Reciproc (CAER) și a Pactului de la Varșovia. Într-o perioadă foarte scurtă, condițiile politice și economice s-au schimbat dramatic în întreaga Europă de Est, țările din această zonă trebuind să facă față unei economii de piață capitaliste globalizate. Modelul actual de globalizare reușește să stimuleze o creștere economică de ansamblu în majoritatea țărilor, dar o face cu prețul clivajelor spațiale și sociale. În studiul substanțial și detaliat realizat de Ilinca Păun Constantinescu și colaboratorii săi, găsim o înțelegere profundă a acestor probleme, bazată pe analiza fenomenului orașelor românești în declin. Studiul merge mult mai departe de atât, având curajul de a formula și iniția moduri constructive de abordare a acestor probleme și de a imagina un viitor pentru aceste locuri marginalizate. (Philipp Oswalt)

Ceea ce întreprinde acest volum este o lucrare unică, prima din România care pune laolaltă cercetări, idei și acțiuni privind fenomenul românesc de contracție urbană. Ne găsim în fața unui format de carte ambiguu, concomitent colectiv și de autor. La prima vedere este un repertoriu de idei și autori în dialog, la întâlnirea dintre domenii, perspective și mijloace de intervenție specific și nespecifice – un volum colectiv. Însă, siguranța teoretică cu care coordonatoarea regizează dialogul și prezența ei auctorială importantă, îi conferă și dimensiunea unui „volum de autor”. Totodată, fuziunea dintre rigoarea cercetării științifice, insolitul neliniștii artistice și generozitatea activismului social îi dezvăluie o cuprindere cu ținte multiple, care face formatul cu atât mai greu încadrabil în obișnuințele disciplinare ale României contemporane. (Ana Maria Zahariade)


Lansare Joi, 13 iunie 2019, MNAC București, Centrul Mihai Oroveanu
Str. Izvor 2-4, Aripa E4, (Intrarea se face prin Calea 13 Septembrie)
 
Shrinking Cities in Romania / Orașe românești în declin
Volumul 1 Research and Analysis / O cercetare critică
Volumul 2 Responses and Interventions / Reacții și intervenții
Editor Ilinca Păun Constantinescu
DOM publishers, Berlin & Editura MNAC, București, 2019
 
Vor vorbi

Călin Dan, Daniela Calciu, Ana Maria Zahariade, Ștefan Ghenciulescu, Ilinca Păun Constantinescu
 
Recital de jazz

Ana Dubyk & Roxana Ardelean
 


Eveniment organizat de  IDEILAGRAM și  MNAC București. Cu susținerea Kofi Ti
Proiect editorial finanțat de AFCN, OAR, Ambasada Germaniei București, MNAC București, DOM publishers, Asociația IDEILAGRAM.


 

Concept: IDEILAGRAM
Editor: Ilinca Păun Constantinescu
Asistență editorială Laura Popa-Florea
Coordonator Editura MNAC Daniela Calciu
Coordonator DOM publishers Philipp Meuser
Design grafic Raymond Bobar
Infografice Gabriela Belcineanu
Ilustrație copertă interioară Alexandru Păun: Forme de shrinking cities românești
Traducător Ioana Miruna Voiculescu
Corectură Iulia Păun, Gabriela Belcineanu, Simona Necula, Larissa Luică
Miron Huhulea; Liliana Iuga, Iulia Păun, Gabriela Belcineanu
 
Autori
Volumul 1 Ana Maria Zahariade, Philipp Oswalt,Tim Rieniets, Ilinca Păun Constantinescu, Vintilă Mihăilescu, Irina Tulbure, Vasile Ghețău, Gabriel Pascariu, Șerban Popescu-Criveanu, Augustin Ioan, Dana Vais, Angelica Stan, Toader Popescu, Bianca Mitrică, Bogdan Suditu, Ioan Ianoș, Liviu Ianăși, Vera Marin, Sorin Ioniță, Maria Voichiţa Grecu, Manuela Stănculescu, Ioana Tudora, Ilinca Păun Constantinescu, Tudor Constantinescu, Mihai Sima, Anca Trestian, Raluca Sabău, Stejara Timiș, Andreea Iancu, Ioana Cîrlig, Marin Raica, Irina Tulbure, Andreea Chirică, Celia Ghyka, Alex Călin, Radu Ponta, Oana Iacob, Tudor Giurgiu, Alexandru Belc, Gabriela Alexandrescu, Teodora Ana Mihai

Volumul 2 Cristina Sucală, Ion Barbu, Andrei Dăscălescu, Ilinca Păun Constantinescu, Dragoș Dascălu, Angelica Stan, Irina Pața, Ana-Maria Pălăduș, Emil Octavian Zorilă, Bogdan Jitea, Răzvan Delcea, Luminița Tatarici, Oana Chirilă, Patricia Blidariu, Răzvan Popescu, Silvia Boeriu, Daniela Calciu, Ina Stoian, Alex Axinte, Cristi Borcan, Oana Ţiganea, Simona Zărnescu- Braniște, Gabriela Pașcu, Marina Neagu, Alexandra Stoica, Mark Lorant Mihat

Postfață Ștefan Ghenciulescu, Călin Dan



 

book design

Despre autor

Difuzor GF
Material furnizat de prietenii sau partenerii noștri (Radio România Cultural, Fundația Cărturești, One World Romania, Zeppelin, Igloo media, Centrul Ceh, Centrul Național al Dansului, Graphicart-News, Asociația Ephemair, Poster Jam, Editura Cartea Copiilor, Editura Frontiera) sau provenind din arhiva Graphic Front, biblioteca Atelierului de grafică, sau alte surse. (menționate de fiecare dată la sfârșitul articolului)
Dacă dorești să distribui o informație din zonele noastre de interes, scrie-ne la adresa hello@atelieruldegrafica.ro