919 Articole

rezultate preluate din toată arhiva de articole

Manuscrisele Eliade ies la licitație. Firul reacților, început acum 3 zile.

De Ciprian N. Isac| 13 Decembrie, 2019 | Categorie: bucurești | Vizualizări: 1521

Societatea românească nu e complet tumorată. A reacționat și a reușit să oprească întâmplarea de neconceput în care manuscrisele lui Mircea Eliade urmau să fie vândute într-o licitație publică.
Mircea Eliade este acel savant de origine română care nu a beneficiat niciodată de o editare consecventă și ale cărui manuscrise rămase sau trimise în România, cu sub 1% excepții, nu se află, nu s-au aflat și nici nu se vor afla în colecții publice. (E.C.)
Totul a început de la postarea lui Eugen Ciurtin, aflat tehnic în afara societății românești, fiind la
Mahidol University, Bangkok, dar totuși atât de înlăuntrul ei.

Cred că e important să vedem și să urmărim firul evenimentelor început acum 3 zile și câteva reacții, de aceea le-am montat și eu mai jos. Scroll down pentru început.
Materialul e perfectibil, deci dacă cineva vrea să corecteze sau să adauge ceva îl aștept.
Mulțumesc tuturor


   15 DECEMBRIE 2019  

Ora 21,53 Apare un interviu pe Adevarul.ro, realizat de Simona Chițan
- Cum pot fi salvate manuscrisele care vor fi licitate luni? Care ar fi procedura legală?
Misterele Bucureștilor, întâi de toate: s-au alertat, au intervenit și au produs efecte firești și benefice mai mulți dintre cei îndrituiți, de duminica trecută încoace, decât în toți ultimii treizeci de ani! Aș vrea să vă pot răspunde cu un concis și limpede cum după un simplu da. Dar asta este imposibil. Posibil ar fi numai după ce lămurim adecvat contextul. Întrebările la care nu s-a răspuns defel – căci nici măcar nu au fost adresate public vreodată – sunt mari, grele și multe, și nu vreau să repet sponcile, s-a scurs o treime de secol de la moartea lui Eliade.
Interviul complet aici



   14 DECEMBRIE 2019  

Ora 12:23 Ministerul Culturii postează pe FaceBook
Instituția noastră a reușit, în cursul zilei de ieri, să readucă, la masa negocierilor, casa de licitație Historic și Statul Român, reprezentat prin Ministerul Culturii și prin viitorul Muzeu al Cărții și Exilului Românesc, care se va înființa la Craiova.
Putem să anunțăm că a fost semnat un protocol de vânzare directă către viitorul Muzeu al Cărții și Exilului Românesc / Biblioteca Aman Craiova a 69 de loturi din licitația "Manuscrise, dedicaţii şi scrisori", cuprinzând toate fondurile Eliade, Cioran și Nae Ionescu din cadrul licitației.
Pentru toate loturile se păstrează dreptul de prioritate la cumpărare exercitat de Arhivele Naționale, până la finalizarea procedurilor de vânzare.
Ministerul Culturii a fost înștiințat de către Casa de Licitație cu privire la exercitarea unei acțiuni în instanță de către moștenitorul lui Mircea Eliade, criticul, istoricul și teoreticianul literar român Sorin Alexandrescu, acțiune care în acest moment împiedică posibilitatea statului de a intra în posesia a peste 20 de loturi din fondul Eliade.
Îi mulțumim domului Sorin Alexandrescu pentru implicare și pentru acțiunea rapidă care nu a permis vânzarea manuscriselor. Sperăm că se va găsi o soluție legală rapidă astfel încât întreg fondul licitatiei să poată intra în patrimoniul public și în posesia Statului Român.



   13 DECEMBRIE 2019  

Evenimentul FB are un later edit: "Salvați TOATE manuscrisele lui Eliade:
Ministerul Culturii are o primă soluție aptă și merită felicitat, mai ales consilierii care s-au ocupat cu abnegație și într-un timp scurt de această mare problemă. Așadar:
1. Solicităm organismelor publice abilitate, moștenitorului, tuturor celor în drept, inclusiv desigur familiei Handoca, să prezinte o situație limpede atât a miilor de pagini Eliade pe care Mircea Handoca a afirmat că le deține, cât și a statutului lor juridic.
2. Transferarea î n t r e g u l u i f o n d, cu același drept de preemțiune, într-un fond public precum Arhivele Naționale (unde Eliade se ducea să caute manuscrisele fostului lor director, Hasdeu).
3. Stabilirea unui acord de cooperare între instituțiile care au ca obiect opera de savant și scriitor a lui Eliade care să conducă, într-un timp rezonabil de scurt, la clasarea, editarea sau reeditarea întregului, în ediția bilingvă solicitată de toți savanții specialiști în istoria culturală românească. O ediție română/engleză așa cum a fost propusă în 2008 de Institutul de Istorie a Religiilor bucureștean.
4. Lămurirea de urgență a legislației care poate provoca asemenea catastrofe patrimoniale. Și îmbunătățirea ei de urgență, prin dezbatere publică.
5. Dl Ciupală să explice ce înseamnă pe scara sa “Sub 150 de puncte, universal“. Pentru a nu da titlul unui viitor film.
Pentru toate acestea - pentru TOATE manuscrisele - ne revedem luni seară, la sediul unei licitații pe care cu toții, iată, am putut să o oprim.

Întreg eventul aici




   12 DECEMBRIE 2019  

Cei 5 (Cătălin Cioabă, Cosmin Ciotloș, Eugen Ciurtin, Bogdan Crețu, Dana Jalobeanu, Bogdan Tătaru-Cazaban, Radu Vancu), inițiatorii petiției online construiesc evenimentul FB: "Salvați manuscrisele lui Eliade:
Vă invităm la o plimbare spre Amzei, luni seara, 16 decembrie 2019, de la ora 18.30. Pentru o ultimă întâlnire cu manuscrisele lui Eliade și Cioran. Se vor licita în Intrarea Amzei nr. 2.
Le-ați putea vedea pentru ultima dată, într-adevăr. Le-ați putea vedea pentru prima și ultima dată. Dacă sunteți avuți, ați putea pleca cu ele acasă și deveni singurii care le mai văd – dar ne reunim pentru a vă salva din această splendidă izolare inutilă. Suntem încrezători că ele sunt destinate, prin natura lor, unui fond public. Accesibile tuturor. Deși au moștenitori legali, aceste manuscrise împrumutate pentru studiu – și m i i de alte pagini manuscrise care vor avea aceeași soartă – s-au aflat timp de decenii în posesia exclusivă a unui editor care nici nu știa bine să le citească și care nu avea mai nimic în comun cu operele și cu anti-operele celor doi.
Întreg eventul aici

Aprox Orele 15:00
Ministerul Culturii reacționează pe FB:

În contextul scoaterii la vânzare prin licitație publică în data de 16 decembrie 2019, de către agentul economic Casa de Licitație HISTORIC, a bunurilor culturale mobile cu valoare istorico-documentară - loturile 001 – 101 prezentate în spațiul public în catalogul Licitației în jurul lui Eliade, Cioran şi Blaga - "Manuscrise, dedicaţii şi scrisori" organizată de Casa de Licitație HISTORIC: Minsterul Culturii a solicitat o întâlnire cu reprezentanții Casei de Licitatii HISTORIC în încercarea de a demara negocierile privind achiziționarea directă a bunurilor dar, din nefericire, aceste negocieri au eșuat din cauze procedurale.
În urma eșuării acestor negocieri, Ministerul Culturii a solicitat Arhivelor Naționale ale României să se alăture demersului nostru de salvare a patrimoniului și să exercite dreptul de preempțiune al Arhivelor Naționale în baza prevederilor art. 15 alin. (2) din Legea nr. 16 din 2 aprilie 1996 a Arhivelor Naționale republicată, care instituie dreptul de preempțiune al Arhivelor Naționale la achiziționarea documentelor care fac parte din Fondul Arhivistic al României.
Suntem absolut convinsi ca, în interesul protejării acestui patrimoniu arhivistic și deopotrivă cultural deosebit de valoros pentru țara noastră, Arhivele Naționale vor proceda la instituirea dreptului de preempțiune si o parte importanta din istoria noastră va fi păstrată în patrimoniul național.
Totodată, pe aceasta cale, reamintim operatorilor economici, caselor de licitatie sau anticariatelor, obligația lor legală, conform Legii nr. 182/2000 privind protejarea patrimoniului cultural național mobil, art. 36, alin.1: „Bunurile culturale mobile, proprietate a persoanelor fizice sau juridice de drept privat, clasate în tezaur, pot face obiectul unei vânzări publice numai în condițiile exercitării dreptului de preempțiune de către statul român, prin Ministerul Culturii, și cu respectarea dispozițiilor art. 35 alin. (7).” Patrimoniul cultural național mobil este o prioritate a mandatului Ministrului Culturii, Dl. Bogdan Gheorghiu și vor fi făcute toate demersurile legale pentru conservarea și punerea la dispoziția publicului a acestuia.

Anunțul a fost pus și pe site-ul MC

Aprox. Orele 16:00
Sorin Alexandrescu - unic moștenitor al dreptului de publicare a cărților, manuscriselor și documentelor Mircea Eliade, postează pe FB

Mă adresez aici tuturor acelora care și-au manifestat îngrijorarea și chiar revolta în fața intenției Casei de Licitații Historic de-a pune în vânzare documente Mircea Eliade, alături de altele referitoare la Cioran și Blaga. Le mulțumesc din toată inima pentru interesul adesea pasionat pentru aceste documente.
În calitate de unic moștenitor al dreptului de publicare a cărților, manuscriselor și documentelor Mircea Eliade, unchiul meu, acordat prin testament de Mircea și, respectiv, Christinel Eliade, soția sa, am inițiat demersurile juridice necesare împotriva intenției Casei de Licitații Historic de-a pune în vânzare asemenea documente pe data de 16 decembrie. Ca urmare, această vânzare a fost blocată legal. Dat fiind că avocații mei m-au sfătuit să nu anunț acest lucru prematur, o fac abia acum.
Urmează să vedem ce se va întâmpla în continuare cu aceste documente. Consider că dreptul de-a decide viitorul unor documente ale familiei mele îmi aparține mie, nu altor persoane sau instituții.
Sorin Alexandrescu, profesor universitar.
București, 12.12.2019.


Biblioteca Aman din Craiova vrea să cumpere manuscrisele Eliade
Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” a transmis astăzi, 12 decembrie 2019, o Scrisoare de Intenție către Casa de Licitații Historic prin care își arată disponibilitatea de a achiziționa o serie de manuscrise, cărți, dedicații și scrisori, care vor fi vândute în cadrul „Licitației în jurul lui Eliade, Cioran și Blaga”. Licitația este programată luni, 16 decembrie 2019, la ora 20:30, la sediul Casei de Licitații Historic. „Am aflat despre această licitație în urmă cu câteva zile, moment în care am demarat, împreună cu colegii mei, toate procedurile interne în ceea ce privește achiziționarea loturilor de documente scoase la licitație. În ultimele zile, i-am contactat pe reprezentanții Casei de Licitație Historic, iar astăzi am înaintat un document oficial pentru cumpărarea respectivelor manuscrise. În acest efort suntem sprijiniți activ de Consiliul Județean Dolj, dar și, sperăm noi, de Ministerul Culturii. Ne dorim foarte mult ca aceste loturi să fie retrase din licitația programată pentru a le putea cumpăra. Oferta noastră este una generoasă. În speranța că toate aceste documente vor ajunge în posesia noastră în cel mai scurt timp, ne exprimăm convingerea că, prin acest demers, dăm un nou impuls obiectivelor pe care și le-a asumat Muzeul Cărții și Exilului Românesc încă de la momentul înființării”, a declarat Lucian Dindirică, managerul Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman”.
Articol complet aici



Preşedintele Academiei Române, Ioan-Aurel Pop, a afirmat, joi, că manuscrise ale lui Mircea Eliade care urmau să fie scoase la licitaţie pe 16 decembrie au fost retrase de la vânzare.
"Manuscrisele sunt scoase, din când în când, ca şi alte obiecte, licitaţiilor. Academia Română a aflat. Am încercat să luăm legătura cu proprietarii celor mai importante şi mi s-a spus înainte de Adunarea Generală, n-am putut să verific, că au fost retrase şi că nu se va participa la licitaţie decât după o discuţie cu Academia Română. Sau poate nu va mai fi cazul de licitaţie", a declarat Pop, pentru AGERPRES. Manuscrise ale lui Mircea Eliade au fost scoase la vânzare de Casa de licitaţii Historic. Licitaţia "Manuscrise, dedicaţii şi scrisori" este programată pentru 16 decembrie.
Ministerul Culturii a cerut Casei Historic să oprească licitaţia manuscriselor lui Mircea Eliade şi să permită Muzeului Naţional de Istorie a României să negocieze direct cu ofertanţii achiziţii din fondul Handoca. "Ministerul Culturii îşi doreşte ca patrimoniul cultural al României să rămână în proprietatea statului român şi, de aceea, cerem public agentului economic Historic să oprească licitaţia şi să permită Muzeului Naţional de Istorie a României, prin managerul său, dr. Ernest Oberlander-Târnoveanu, să negocieze direct cu ofertanţii achiziţionarea tuturor manuscriselor aflate la vânzare din fondul Handoca. Suntem convinşi că o astfel de soluţie este în interesul tuturor părţilor implicate atât din punct de vedere material, cât şi moral", se afirma într-un comunicat de presă postat pe site-ul Ministerului Culturii. AGERPRES/(A, AS - autor: Daniel Popescu, editor: Claudia Stănescu, editor online: Simona Aruştei)

Sursa Agerpres



   11 DECEMBRIE 2019  

Ora 16:35 – Petiție online: "Salvați manuscrisele lui Eliade!" inițiată și semnată de următorii:
Cătălin Cioabă, Facultatea de Filosofie, Universitatea din București Cosmin Ciotloș, Facultatea de Litere, Universitatea din București Eugen Ciurtin, Institutul de Istorie a Religiilor, Academia Română, București | Mahidol University, Bangkok Bogdan Crețu, Institutul de Filologie Română „A. Philippide“, Academia Română | Universitatea „Al. I. Cuza“, Iași Dana Jalobeanu, Facultatea de Filosofie, Universitatea din București | Institutul de Cercetare al Universității din București Bogdan Tătaru-Cazaban, Institutul de Istorie a Religiilor, Academia Română, București Radu Vancu, Facultatea de Litere și Arte, Universitatea „Lucian Blaga“, Sibiu | PEN România
O licitație de manuscrise aparținând lui Mircea Eliade a fost anunțată recent de o nouă casă de licitații din București, la 16 decembrie 2019, cuprinzând pentru prima dată un lot semnificativ de piese manuscrise din colecția lui Mircea Handoca (1929-2015). Cu ramificații în întreaga istorie intelectuală a ultimului secol, catalogul manuscriselor Eliade scoase deja la vânzare poate fi consultat aici. Alte manuscrise Eliade din același fond Handoca au fost înstrăinate după moartea sa prin alte licitații. Această circumstanță este inacceptabilă, revoltătoare –
Petiția online aici

Mesajul Ministerului Culturii cu privire la manuscrisele lui Mircea Eliade
Cu privire la manuscrisele lui Mircea Eliade scoase la vânzare de agentul economic HISTORIC în Licitața "Manuscrise, dedicaţii şi scrisori", programată a avea loc în data 16 Decembrie 2019, facem următoarele precizări: Potrivit expertizării realizate pe baza criteriilor prevăzute de Normele de Clasare aprobate prin H.G. nr. 886/2008 de expertul acreditat - consilierul de specialitate al agentului economic HISTORIC, dr. Alin CIUPALĂ, punctajul valoric obținut de fiecare dintre manuscrise este mai mic de 150 puncte, caz în care acestea NU sunt susceptibile de clasare. Important de reținut este faptul că, potrivit atestării obţinute, expertul agentului economic întocmește rapoarte de expertiză în vederea clasării bunurilor pentru care răspunde individual, în baza pregătirii sale iar validitatea acestor rapoarte poate fi infirmată ori confirmată numai de o altă expertiză dispusă de instanța de judecată. În cazul unor asemenea bunuri, susceptibile de a fi clasate, agentul economic HISTORIC ar fi fost obligat să înștiințeze Direcția pentru Cultură a Municipiului Bucureşti despre manuscrisele lui Mircea Eliade în vederea declanșării procedurii de clasare și să transmită serviciului nostru deconcentrat cererile de clasare, rapoartele de expertiză întocmite de un expert acreditat în domeniul bunurilor de importanță tehnică, fișa standard a bunurilor, fotografiile color ale bunurilor și înștiințarea privind oferta de vânzare a respectivelor bunuri.
În urma contactării reprezentanților Direcției pentru Cultură a Municipiului Bucuresti am fost informați că nu a fost transmisă documentația pentru clasarea manuscriselor. Statul Român nu poate achizitiona prin exercitarea dreptului de preemţiune decât bunuri de patrimoniu mobil clasate.
Cu toate acestea, Ministerul Culturii îşi doreşte ca patrimoniul cultural al României să ramână în proprietatea statului român şi de aceea cerem public agentului economic HISTORIC să oprească licitaţia şi să permită Muzeului Naţional de Istorie a României, prin managerul său, Dr. Ernest Oberländer-Târnoveanu să negocieze direct cu ofertanţii achiziţionarea tuturor manuscriselor aflate la vânzare din fondul Handoca. Suntem convinşi că o astfel de soluţie este în interesul tuturor părţilor implicate atât din punct de vedere material cât şi moral.



   10 DECEMBRIE 2019  

Ora 15:58 Ora Thailandei – Eugen Ciurtin, aflat în Bangkok,  postează pe FB, de aici a început totul:
O ultimă postare în română, pentru mai multă vreme, dar nu știu nici dacă prezenta are vreo utilitate.
Inevitabilul semnalat în urmă cu mai mulți ani se întâmplă în decembrie 2019: manuscrisele Eliade aflate timp de decenii în posesia exclusivă a lui Mircea Handoca ies la licitație și au toate șansele, începând cu săptămâna viitoare, să nu poată fi consultate alte decenii la rând de n i m e n i. Mircea Eliade este acel savant de origine română care nu a beneficiat niciodată de o editare consecventă și ale cărui manuscrise rămase sau trimise în România, cu sub 1% excepții, nu se află, nu s-au aflat și nici nu se vor afla în colecții publice.

Toată postarea, cu
surse și argumente aici

Ora 15:32 ora Ro – HotNews preia postarea lui Eugen Ciurtin
Într-o postare pe pagina sa de Facebook, Eugen Ciurtin, specialist în istoria religiilor și indianistică, lansează un apel la recuperarea acestor manuscrise. La licitație este scos inclusiv buletinul de înscriere la Biroul populației, 1932, al lui Mircea Eliade, cu preț de pornire 500 euro.
„Nu știu nici ce mai înseamnă că funcționează încă un minister al Culturii, nu știu ce mai înseamnă că există intelectuali publici obligați moral să se pronunțe, ca și foruri competente, arhive publice și biblioteci publice îndrituite la un drept de preemțiune, ca să-și justifice existența adăpostind un astfel de patrimoniu. Biblioteca sa pariziană adusă la jumătatea anilor 1990 la defunctul Institut de studii orientale ‘Sergiu Al-George’ (inexistent din 2007?) a fost ultima dată reperată într-un sediu marginal de poștă, depozitată în cutii și complet inaccesibilă cercetătorilor. Mai există sau va fi scoasă curând la licitație?”, scrie Eugen Ciurtin.
„Așa, cu manuscrisele scoase la licitație, se dezintegrează și ultimele șanse ca să fie editat – cu toate ale lui – măcar cât Agârbiceanu”, adaugă acesta.

Articolul aici

Ora 17:07 – Cosmin Ciotloș

Să ne înțelegem: spre deosebire de un tablou sau de o sculptură, un manuscris e oarecum altceva. Rolul lui expozițional e aproape nul, după cum simpla conservare ține mai degrabă de frigotehnică decât de metabolismul cultural. El devine prețios doar editat (științific) și doar plasat într-o montură intelectuală care să-l valorifice complet. Un poem eminescian, de pildă, în arhiva unui Aristide Blank e doar o hârtie îngălbenită. Abia sub lupa lui Perpessicius devine ceea ce știm că este.
Îmi amintesc cum Alex Ștefănescu îl lăuda pe Codin Maticiuc pentru că ar deține, înrămate pe pereți, mai multe poeme olografe de Nichita Stănescu. Nu găsesc mare lucru de apreciat într-o asemenea pasiune. Atâta vreme cât nu avem o ediție critică N.S., ea rămâne la stadiul de fetiș.


Ora 18:31 – Bogdan Crețu
E revoltător! Simt cum mă sufocă senzația aia vomitivă de indignare+neputință!
Nu există legi care să apere manuscrisele, instituțiile de cultură nu au fonduri pentru a fi competitive la astfel de licitații. Vă amintiți cazul manuscriselor lui Cioran de acum niște ani? Atunci s-a găsit un luminat care le-a cumpărat și le-a donat Bibliotecii Academiei! Acum nu va mai fi așa...


Ora 18:59 – Radu Vancu
Cineva vinde la licitație manuscrisele lui Eliade - și sunt mari șanse să fie pierdute pentru totdeauna. Așa cum starea editării lui Enescu e jalnică, tot astfel va rămâne și cea a lui Eliade. Eugen Ciurtin, care semnalează catastrofa in the making, e cel care - editând critic în 2016 "Yoga" lui Eliade - a putut corecta peste 2.000 de erori de transcriere sanscrită. Fără manuscrisele acestui Eliade bucureștean, toate edițiile viitoare vor perpetua ad infinitum erorile edițiilor anterioare. Ce soartă deprimantă au avut la noi manuscrisele Eminescu (bietul Noica...) (dar manuscrisele astea măcar au ajuns să fie fotocopiate & salvate totuși în forma asta) - și manuscrisele Enescu - și manuscrisele Eliade, acum. Oare să nu existe măcar o instituție română care să poată salva manuscrisele celor câțiva "universali" pe care-i avem? Dacă nu există, atunci e interzis să ne mai plângem vreodată de soarta & starea culturii române. Cum o ținem, așa o avem.


mircea eliade eugen ciurtin cosmin ciotlos sorin alexandescu bogdan tataru cazaban

Despre autor

Ciprian N. Isac
Ciprian este licențiat în grafică (Universitatea de Arte, București). Cofondator al Atelierului de grafică, în anul 2005. În anul 2010 pornește Graphicfront, proiect ce include printre altele și seria cărților Grafică fără computer. Lucrează ca graphic designer specializat în publicații și grafică de eveniment (Romanian Design Week, Street Delivery, CNDB, etc). Pe alocuri mai gândește și realizează design de obiect expozițional și gestionează diverse proiecte de echipă.