Monsieur Doumani - cei mai mai faimoși rebeli mediteraneeni de pe insula Cipru
Tempoul înalt, trombonul lejer și polifonia trupei îți intră sub piele. Cei trei tineri muzicieni ce-și spun Monsieur Doumani, din Nicosia, doresc să trezească lumea și s-o cheme la protest pentru multele probleme nerezolvate ale Ciprului.
Antonis Antoniou spune: “Insula este divizată începând din anul 1974, iar orașul nostru natal, Nicosia, din 1963. Din 2014 poți merge în partea cealaltă, iar ciprioții turci pot vizita și ei sudul. Suntem implicați în promovarea păcii între cele două comunități și în unificarea acestora. Doar prin pace vom obține acest lucru. Am cântat în partea de nord a Nicosiei în festivaluri și avem un cerc de prieteni care spun că e vremea să lăsăm trecutul în urmă. Dorim să vorbim despre aceasta în cântecele noastre. Albumul prezent, Anghatin, abordează aceste probleme, dar și protecția mediului. Trebuie să ne schimbăm stilul de viață și felul în care ne comportăm în viața cotidiană“.
"Mama și iubita noastră a tuturor” este numele unei piese de pe actualul album al formației. „Angathin“. "Mamă Terra, te-au stors de sânge" spune un vers, iar la sfârșitul cântecului, pământul îi înghite pe toți cei care i-au luat resursele. Sonoritatea energică și densă ilustrează de fapt furia împotriva pasivității multor oameni, care privesc cum cresc munții de gunoaie. Titlul acestui album, Angathin (ghimpe), are mai mult decât o semnificație simbolică. Multe versuri povestesc despre legătura dintre politicienii corupți și despre distrugerea mediului natural din Cipru. Akamas este o peninsulă, o zonă protejată până acum, probabil ultimul peisaj neatins încă din Cipru. Această zonă este acum în atenția investitorilor. Oamenii cu mulți bani încearcă să anuleze statutul de zonă protejată iar acest lucru poate duce la distrugere. Banii pot influența guvernul și chiar legile. Am ajuns într-un moment crucial pentru această zonă. Luptăm, prin cântecele noastre, dar participăm și la demonstrații. Și cântăm și acolo.“
"Akamas Dragoons" (dragoni lacomi), acest cântec despre investitorii în rezervația naturală a Ciprului a fost scris precum un marș de protest. Versurile, oscilând între ironie mușcătoare și seriozitate profundă, întâlnesc sunetul unei orchestre cu acustică puternică, cu firavele tsouras, o chitară, trombon și flaut. Limbajul muzical al celor de la Monsieur Doumani este adânc înrădăcinat în tradițiile din Cipru, dar și în Rembetiko, durul blues grecesc al crâșmelor cu fum din jurul portului Pireu, sau din Atena. Deși se știe că fondatorul trupei, Antonis Antoniou a studiat jazz, e evident că limbajul muzical și l-a găsit după o călătorie în Creta.
Cât de mult le place celor de la Monsiuer Doumani să cânte se vede pe albumul ,,Sikoses”, înregistrat la fel ca primul, în studioul lor, cu un singur microfon, dar spre deosebire de albumul de debut, pe ,,Sikoses” predomină cântecele proprii, majoritatea scrise de Antonis Antoniou. Muzica aproape de transă a formației, bogată în texturi, evidențiază nu doar spiritul rebel al Rembetiko, dar și cel mai important instrument al genului - Tsouras. Această mică lăută cu gât alungit din familia Bouzouki este relativ nouă în muzică cipriotă. S-a cântat la tsouras pe insula mediteraneeană doar din anii 1960.,,Am fost foarte impresionat de libertatea și modurile de exprimare ale muzicienilor. Din acest motiv am studiat jazz la Atena. Odată însă am fost invitat și am stat cu niște prieteni cinci zile în Creta. Acolo am primit botezul muzicii Rembetiko, pentru că toți oamenii pe care i-am întâlnit acolo, în casa prietenului nostru, erau total înnebuniți după Rembetiko, cântau zi și noapte, nu știu când dormeau de fapt. Dimineața veneau la noi cu instrumentele lor muzicale iar seara mergeau în taverne, sau cafenele și cântau acolo până în dimineața următoare. Aceste zile m-au influențat și m-au inspirat mult.”
Ceea ce Antonis Antoniou obține din acest instrument depășește cu mult contextul muzicii folk. Câteodată sună nervos, asemeni unei chitare electrice distorsionate, apoi din nou tandru și jucăuș, niciodată limitat la imitarea unei muzici tradiționale. Trio-ul este completat de chitaristul Angelos Ionas și de un interpret la trombon care stăpânește și câteva flaute, ce se manifestă liber asemeni unui instrumentist de jazz, deși are o educație muzicală clasică: Demetris Yiasemides.
,,Pentru că nu puteam cânta la vreunul din instrumentele tradiționale din Cipru, cum ar fi lăuta, sau vioara, a fost mai interesant pentru noi să creăm ceva cu instrumentele pe care le stăpâneam. Pe aasta ne bazăm mai mult, și nu pe ideea de a cânta pur și simplu muzică tradițională din Cipru. Am dorit să ne explorăm rădăcinile, am găsit acolo lucruri interesante, le-am transpus apoi în paleta noastră coloristică și am făcut propria noastră muzică, una în care să fim în elementul nostru.
Ascultăndu-i pe Monsieur Doumani, ai senzația că te afli într-o mică tavernă, dintr-un sat, undeva în Cipru sau/și într-un club new-yorkez de jazz din anii 1930. Până acum câțiva ani tinerii din Cipru abia dacă auzeau astfel de cântece, dar MD au adus folkul întâi în stradă, apoi pe scenele festivalurilor. Există câteva bucăți instrumentale răscolitoare pe cele trei albume ale lor, dansuri din Cipru și Grecia, multe pasaje improvizate provocatoare, dar și pasaje fermecătoare masculine pe trei voci. Ei își numesc muzica folk cipriot cu o șmecherie pentru că există multe influențe în compoziții.
Pe recentul album au fost implicați mai mulți artiști.
„Am lucrat împreună cu alți artiști la multe cântece de pe albumul curent. Cu diferiți cântăreți și muzicieni. Unul este rapper-ul Julio, care poate pune versuri serioase în dialect cipriot, pe rap. Nimeni nu a făcut asta înaintea lui, totul era fie în grecește, fie în engleză. El tratează lucrurile asemeni nouă. Suntem mari fani ai muzicii rap, care ne-a influențat puternic.“
Albumele Monsieur Doumani au primit critică laudativă în străinătate. Cel mai recent, "Angathin", a primit premiul "Preis der Deutschen Schallplattenkritik". Ciprioții au fost foarte fericiți pentru succesul celor de-al treilea lor album în topurile europene ale muzicii de gen (world music), ei venind din marginea geografică Europei, după cum spune Demetris Yiasemides:
"Pentru mine, personal, albumul prezent este cel mai matur de până acum. Am muncit mult împreună, am susținut multe concerte. Am repetat nenumărate ore, astfel încât sunetul este acum foarte precis. Oamenii vin la concerte și vorbesc despre muzica noastră, este minunat. Toate acestea ne dau încredere în sine. Primele noastre albume au fost integral "făcute acasă", ușor naive, dar originale. Întotdeauna cântăm plini de dragoste și devotament."
Trio-ul a mai fost nominalizat ca fiind cea mai bună formație la prestigioasele premii muzicale din Marea Britanie, Songlines Music Awards.
Documentar 15' despre Monsieur Doumani:
Albume/ Grippy Grappa, Sikoses şi Anghatin
Artist/ Monsieur Doumani (Cyprus)
Casă de discuri/ Monsieur Doumani Records
Web/ Monsieurdoumani.com
traducerea Bianca Nedelcu
foto Eleni Papadoloulou, Panagiotis Mina, Rialto World Music