908 Articole

rezultate preluate din toată arhiva de articole

Noul igloo 213 • Material: fundament al arhitecturii

De Difuzor GF| 13 Aprilie, 2023 | Categorie: design obiect | Vizualizări: 382

Noul număr igloo 213 conturează o temă fundamentală pentru arhitectură: materialul. Veți putea citi despre noutate și permanență, dar și despre importanța și necesitatea utilizării materialelor ca element semnificativ al arhitecturii, promovând ideea de „construire prin simțire” – ce constă într-o abordare mai puțin formalistă și mai atentă la experiența spațiului construit – alături de cele mai actuale și mai surprinzătoare proiecte românești și internaționale în materie de arhitectură, urbanism, design, patrimoniu și cultură vizuală.

Iată cu ce vă veți delecta în numărul din aprilie-mai: Rubrica Proiecte din România prezintă șase proiecte de anvergură, noi repere urbane pe harta Bucureștiului, printre care amintim: H Tudor Arghezi 21, semnat de echipa de arhitecți Răzvan Bârsan + Parteners – un imobil de birouri din anii ’60 actualizat în limbaj contemporan –, One Verdi Park, cu cele două turnuri de apartamente conectate printr-un sky garden, realizat de X Architecture & Engineering Consult sau Rosetti Aparthotel conturat de către echipa Corvin Cristian Studio (interior) și ENTERPRISE architecture & design (exterior), care și-a găsit loc într-o vilă chic din 1903, restaurată, căreia i s-a adăugat un corp nou cu cinci etaje.

Selecția de Proiecte internaționale aduce în prim-plan Bibliothèque nationale de France, proaspăt restaurată și care după 15 ani de lucrări și-a redeschis sediul său parizian istoric, Richelieu, un proiect realizat de Atelier Bruno Gaudin Architectes, cât și un liceu sustenabil proiectat de biroul de arhitectură A229, în imediata apropiere a Wolvendael Park, în regiunea Wallonie Bruxelles și construit pentru copiii cu dizabilități, cu scopul de a îmbunătăți considerabil calitatea educației celor defavorizați.

Rubrica Sustenabil propune, ca de obicei, subiecte și soluții inovatoare în materie de ecologie și arhitectură a vieții sociale. Veți citi despre Pavilionul Brugge Diptych realizat de Para Projects în cadrul Trienalei de arhitectură și artă contemporană ce a avut loc în orașul belgian Bruges și unde participanții au fost invitați să vadă dincolo de iconicele fațade medievale și să descopere relația dintre edificiile istorice și viața contemporană, dar și un interviu cu membrii fondatori ai Atelierului TERRApia, interesați să exploreze potențialul sustenabil al pământului ca material de construcție, dar și ca posibilitate a acestuia de a remodela relațiile dintre oameni și spațiul locuirii.

Femei în arhitectură continuă dialogul cu conf. univ. dr. arh. Mihaela Criticos pentru care principiile universale ale arhitecturii devin un instrument al practicii profesionale, dar și formă de mentorat pentru generațiile viitoare. Agenda notează cele mai importante evenimente ale primăverii explorând expoziții și spații din Timișoara, capitala culturală a Europei de anul acesta, din București, Londra și Veneția. Mai mult, veți putea citi un dialog sincer cu Mircea Cantor, unul dintre cei mai importanți și mai apreciați artiști români de azi, în timp ce rubrica DeGustBun ne poartă în lumea îmbietoare a deserturilor, fine dining-ului și fine living-ului. Despre poveste restaurantului Arzu, la o plimbare liniștită prin Cartierul Evreiesc bucureștean, despre recenta apariție pe scena restaurantelor cu meniu creativ și vinuri pe măsură din București: Vié, dar și despre istoria vermutului, băutura dulceag-amăruie care se asortează cel mai bine cu ora aperitivului, în cel mai nou igloo.

Pentru Dosarul numărului curent am investigat în redacție diverse direcții și am rămas ancorați într-o idee comună: aceea a permanenței, prin intermediul căreia chestionăm intersecția dintre structură și arhitectură, elementele de manipulare și generare a formei, însuși conceptul de arhitectură și, în mod surprinzător, ordinele clasice, ale căror valori încă persistă. Prin fiecare proiect ilustrat se oferă o cheie de lectură care ne va ajuta să înțelegem cum fiecare implementare onestă a materialului poate influența percepția despre arhitectură. În plus, odată cu acest număr, inaugurăm cu o nouă rubrică: igloo trends. Intenția este de a prezenta „colecții” de exemple de bună practică (materiale, soluții inovatoare și sustenabile, mobilier, finisaje, obiecte etc) care să inspire și să bucure ochiul și ideile arhitecților, designerilor și publicului larg. Cu ce tendință începem? Rămâne de descoperit.

*Cel mai simplu și plăcut mod de a citi igloo rămâne însă: pe hârtie, în liniște, unde vreți voi. Ca abonat vă bucurați de oferte speciale, transport gratuit și veți fi printre primii cititori ai fiecărui număr (6 pe an). Prin abonare susțineți nișa jurnalismului de arhitectură.

Despre igloo

igloo se definește ca o platformă media multidisciplinară, care de 20 de ani valorifică arhitectura, într-o formulă ce îmbină armonios mediile print, digital și social media. Substanța editorială, opinia profesionistă și grafica actuală fac din igloo o publicație de colecție și un trendsetter în domeniul arhitecturii, urbanismului, designului și culturii vizuale, atrăgând atenția tuturor sectoarelor din industria creativă.

Ne puteți urmări pe igloo.ro, Facebook, Instagram


igloo revista

Despre autor

Difuzor GF
Material furnizat de prietenii sau partenerii noștri (Radio România Cultural, Fundația Cărturești, One World Romania, Zeppelin, Igloo media, Centrul Ceh, Centrul Național al Dansului, Graphicart-News, Asociația Ephemair, Poster Jam, Editura Cartea Copiilor, Editura Frontiera) sau provenind din arhiva Graphic Front, biblioteca Atelierului de grafică, sau alte surse. (menționate de fiecare dată la sfârșitul articolului)
Dacă dorești să distribui o informație din zonele noastre de interes, scrie-ne la adresa hello@atelieruldegrafica.ro