919 Articole

rezultate preluate din toată arhiva de articole

Omul care iubea zăpada. Lansare de carte + atelier, azi, luni 12 decembrie, ora 18.00

De Graphic Front| 09 Decembrie, 2016 | Categorie: carte | Vizualizări: 1931

Eu nu știu pe nimeni care să-și fi atras numele Fulg de Nea de la prieteni și apropiați. Pare mai degrabă numele unui personaj dintr-un basm sau dintr-o carte cu indieni. De aceea, când am citit acum 2-3 ani povestea vieții lui Wilson Bentley, aka Snowflake Man, mi s-a părut de o incredibilă minunăție. și nu numai pentru că acest om a fost „poreclit” Fulg de Nea și a rămas cu acest nume până și pe piatra de mormânt. Ci pentru neobișnuita lui viață.
Pe scurt, Wilson Bentley a fost un fermier de la începutul secolului XX, din Vermont (SUA). De mic copil, era fascinat de zăpadă. Doar că acolo, în Vermont, zăpada este atât de multă și atât de obișnuită, încât a te îndrăgosti de zăpadă cerea, probabil, un al șaselea simț - simțul frumuseții ascunse. Bentley a rămas în istorie ca fotograful fulgilor de nea, iar fotografiile lui nepământene reprezintă o arhivă de referință pentru toți cei care vor să studieze cristalele de zăpadă.Când, în lecturile mele pentru copii, am descoperit că povestea lui Snowflake Bentley s-a transformat în carte ilustrată pentru copii, am știut că e una din ACELE cărți. Așa se face că acum Snowflake Bentley poartă un nume nou: Willie Fulg de Nea.
Scrisă de Jacqueline Briggs Martin și ilustrată cu xilogravurile lui Mary Azarian, cartea îi poartă pe copii înapoi în vremurile în care fermierii nord-americani munceau pământul cu boii și luminau întunericul cu felinarele. Este o poezie cap-coadă, cu inserturi informaționale și educative și cu drum deschis spre inspirație cât cuprinde. Cartea, firavă și cu aerul retro specific cărților concepute la sfârșitul secolului trecut, adună tot ce socotim bun și frumos pentru copii: o poveste despre pasiune și perseverență, despre învățare și creativitate, despre banal și frumos. Ilustrațiile neobișnuite (gravură în lemn pictată cu acuarelă) punctează perfect atmosfera rustic-diafană a cărții. Iar dacă premiile sunt un reper pentru voi, ei bine cartea a fost premiată cu prestigioasa medalie Caldecott pentru „frumusețea și profunzimea designului, pentru textul poetic și educativ, pentru ilustrațiile deosebite și relevanța universală a poveștii.” (Text de Ileana Achim)
====================================
Acestea fiind spuse, vă invit la lansarea cărții luni, 12 decembrie, ora 18, la Clubul țăranului Român. Vom citi cartea copiilor, un profesor de fotografie pentru copii le va povesti puțin despre cum se fac fotografiile și de ce era atât de greu pe vremea lui Bentley să fotografiezi un fulg de nea, iar la sfârșit vom confecționa fulgi de zăpadă în cadrul unui atelier gratuit. 
Ar fi frumos să ningă atunci, pentru că aș putea să vă întreb câte ramuri are un fulg de zăpadă. Sau dacă există doi fulgi la fel. Dar n-o să ningă, așa că aflați singuri înainte să vă întrebe copiii. Willie Fulg de Nea aflase secretul.
Eveniment fecebook aici


Ileana Achim este editor de carte la Editura Frontiera.  „Willie Fulg de Nea”, Editura Frontiera 2016 Autor Jacqueline Briggs Martin Ilustrații Mary Azarian trad. Sanda Watt 36 pg. 22x22 cm 

copii fulg de nea ilustratie

Despre autor

Graphic Front
Graphic Front semnează articolele care nu pot fi atribuite neapărat unei persoane din atelierul nostru. Asta înseamnă, fie că sunt lucrate de cineva de la noi, fie că e un material preluat de la invitații sau colaboratorii noștri.

0 comentarii

Scrie un comentariu

Graphicfront vă recomandă ca opiniile exprimate să fie scurte şi la obiect. În general, nu trebuie să depăşească lungimea articolului original. Comentatorii trebuie să manifeste respect faţă de ceilalţi participanţi la discuţie şi să folosească un limbaj corect şi civilizat. Graphicfront îşi rezervă dreptul de a modifica sau respinge comentariile care nu întrunesc aceste cerinţe.