919 Articole

rezultate preluate din toată arhiva de articole

Radu Bogdan - Corespondențe culturale – Scrieri inedite și reprezentative

De Mădălina Mirea| 16 Decembrie, 2013 | Categorie: carte | Vizualizări: 2604

Volumul are în centru figura marelui istoric și critic de arta Radu Bogdan. Acest nume se leagă, în primul rând, de expertiza lucrărilor lui Ioan Andreescu, cercetare căruia istoricul de artă i-a dedicat mai bine de șase decenii din bogata sa existență. Volumul postum pe care îl aducem astăzi în atenția publicului, nu îl are însă pe pictor drept subiect, ci este un schimb epistolar, întins pe mai multe decenii, cu importante personalități din țară și din străinătate.


Radu Bogdan și Tudor Arghezi, 1940



Cartea își propune a fi în un demers de restituire a unor scrieri inedite și reprezentative, pe de-o parte pentru dezvăluirea unor aspecte mai puțin cunoscute ale personalității istoricului și criticului de artă Radu Bogdan, pe de altă parte  pentru contextul socio-cultural în care aceste scrieri s-au produs.

Principala miză este aceea de a demonstra că vreme de mai bine de jumătate de secol, viața intelectuală din România a continuat să palpite și regimul comunist nu a reușit să-i secătuiască toate resursele. Cu toate problemele cu care s-au confruntat, au existat intelectuali care au stabilit contacte profesionale cu colegi de breaslă din occident, dezvoltând și întreținând relații pe termen lung. Nu ne sfiim să afirmăm faptul că Radu Bogdan  - și nu numai el - , a fost sincron cu omologii săi europeni, cercetători și istorici de artă, cu a căror operă s-a ținut tot timpul la curent.

Prezentăm, în aceast prim volum o parte semnificativă a corespondenței lui Radu Bogdan, alcătuită de noi pe criterii subiective de relevanță pentru complexitatea personalității lui Radu Bogdan și pentru rolul pe care acesta l-a jucat pe plan internațional. Ca orice selecție este, desigur, perfectibilă. De la sfârșitul anilor '50, când Radu Bogdan activa la Institutul de Istoria artei înființat de profesorul George Oprescu, am cules texte care relevă conectivitatea europeană a lui Radu Bogdan după expresia lui Andrei Pleșu.


R.B. și Echipa Institutului de istoria Artei G. Oprescu


Textele din anii ' 70 gravitează în jurul așa-numitului episod elvețian, dar adună la un loc și prețioase mărturii ale unor personalități culturale românești de prim rang, despre viața și activitatea istoricului de artă. Este vorba aici despre figuri cu opțiuni politice diferite, uneori disjuncte, capabile însă, în virtutea formării lor interbelice, să recunoască valoarea perenă și intrinsecă a demersului intelectual al lui Radu Bogdan.



R.B. împreună cu Daniel Spoerri



R.B. împreună cu Albert Skira


Și nu doar pentru că longevitatea celor implicați le-a permis, aceste  corespondențe culturale străbat deceniile, continuând și după revoluție. Astfel, anii '90 și următorii, fac posibile și întâlnirile personale. Vizita lui Albert Boime în țara noastră în 1992 a fost un eveniment important în viața lui Radu Bogdan și l-a marcat profund, atât în plan uman, cât mai ales profesional, prin recunoașterea meritelor sale intelectuale de către profesorii de la UCLA, unde istoricul de artă Albert Boime activa.


R.B. împreună cu Dalia Bogdan și Albert Boime


Pe de altă parte, această publicație s-a născut dintr-o urgență a comunicării. Considerăm necesar să scoatem la lumină aceste scrieri, atâta timp cât mai există oameni care pot identifica personaje, situații, locuri etc. Pentru că Radu Bogdan - fidel principiului prietenii prietenilor noștri sunt prietenii noștri, a funcționat și a adunat în jurul său o rețea de socializare pe criterii profesionale, dar nu numai. Acești oameni se cunosc între ei, abordează subiecte comune, s-au aflat la un moment dat împreună și pot evidenția ceea ce nouă nu ne este întotdeauna clar. Prin publicarea acestor scrieri ale lui Radu Bogdan dorim să subliniem, dincolo de latura umană a autorului, mai cu seamă calitățile sale profesionale care îl recomandă drept una dintre personalitățile de seamă ale culturii noastre. Proverbiala sa capacitate de analiză, argumentarea fiecărei ipoteze, documentarea țintind exhaustivitatea, concizia stilului fără ignorarea metaforei și a atributului semnificativ, toate acestea duc la un conținut care rămâne perfect valabil și actual. Și nu în ultimul rând, am dorit să publicăm o carte care să îi facă plăcere lui Radu Bogdan. Cei care-l cunosc îndeaproape, știu câtă superbie încape în această dorință. Pentru ca Radu Bogdan era un rafinat bibliofil. A făcut, în tinerețe un curs de legătorie, pentru a-și putea lega singur edițiile rare, pe care nu de puține ori și le comanda în străinătate. Vă invităm, așadar, să descoperiți personalitatea acestui om special, de o mare erudiție și cu o vocație a cercetării cum astăzi rar întâlnim.



Puteți descărca pdf-ul cărții de aici
Pentru ediția tipărită, scrieți pe adresa: madamirea@gmail.com
Arhivă de imagini + date pe
www.fundatiaradubogdan.org 

radu bogdan madalina mirea fundatia radu bogdan

Despre autor

Mădălina Mirea
MĂDĂLINA MIREA este muzeograf la Centrul Cultural Palatele Brancovenești de la Mogoșoaia, expert în bunuri cu semnificație artistică si președinte co-fondator al Fundației Radu Bogdan.  Este curator și redactor de texte de critică de artă și de patrimoniu, pentru reviste de profil. A fost discipol al lui Radu Bogdan, unul dintre cei mai mari istorici de artă din România, cel căruia îi datoram monografia pictorului Ioan Andreescu.

0 comentarii

Scrie un comentariu

Graphicfront vă recomandă ca opiniile exprimate să fie scurte şi la obiect. În general, nu trebuie să depăşească lungimea articolului original. Comentatorii trebuie să manifeste respect faţă de ceilalţi participanţi la discuţie şi să folosească un limbaj corect şi civilizat. Graphicfront îşi rezervă dreptul de a modifica sau respinge comentariile care nu întrunesc aceste cerinţe.