913 Articole

rezultate preluate din toată arhiva de articole

Abuabua - lansare album O mână de boabe, la Clubul țăranului. Sâmbătă, ora 20.00. Intrare liberă

De Călin Torsan| 24 Septembrie, 2015 | Categorie: muzicieni | Vizualizări: 2343

Sâmbătăăăăă, de laaa oraaa 20.00, Abuabua lanseaaază în concert un disc cu cânteceee de leaagăn. O mână de boabe, la Clubul țăranului. Intraaaaarea liiiberă. Veniți cu perna în brațe. Soomn... ușoooor. Sfor, sforrrr! O ursitoare va depăna poveștile pentru legănat: Elena, îngânând și mânuind vioara. Trei moși Ene se vor ocupa de restul: Călin, suflând în iaurt; Victor, ciupind obraji și corzi; Juan, bătând la poarta viselor.

Grupul Abuabua s-a născut firesc, în prelungirea colaborării pe care Elena șulea (voce, vioară), Călin Torsan (instrumente de suflat) și Juan Carlos Negretti (percuție) au avut-o în Einuiea. Am pornit de la preocuparea mai veche a Elenei pentru cântecele românești de leagăn, așa că repertoriul s-a definitivat la fel de firesc, având o bază consistentă de plecare. Așa ne-a venit ideea realizării albumului pe care îl vom lansa sâmbătă. Materialul a fost completat cu câteva cântece de soare, urmărit în evoluția lui pe cer, de la răsărit până la culcușul apusului. Motive ale unor cântece de leagăn din alte colțuri de lume ritmează albumul printr-un discurs succint și exclusiv instrumental.
Victor Podeanu (chitară) este al patrulea instrumentist al cvartetului, iar Vasile Gherghel și-a asumat rolul de sunetist și de producător artistic. El a realizat și materialele de promovare pentru internet, pe care le puteți accesa la adresa www.abuabua.ro. Pe viitor, Vasile va fi alături de noi și pe scenă, ca instrumentist (chitară bas, ambianță electro). Loredana Mitruț (percuție) are o pondere serioasă în materialul înregistrat, nu mai puțin de 10 piese fiind cântate cu ea. Deocamdată, nu mai poate fi alături de noi, dar ne bucurăm că este măcar în acest fel.
De mare ajutor ne-a fost sesiunea de fotografii realizată de Nicu Ilfoveanu, cel care este și realizatorul copertei de disc, dar și sprijinul primit de la Costin Dumitrache (studioul Traian 150) pentru înregistrările făcute.
Până în acest moment, Abuabua a mai cântat doar de două ori: o dată, cu prilejul unui vernisaj de la Muzeul țăranului Român; a doua oară la Mizil, de Noaptea Muzeelor a acestui an. Merită menționate două realizări complementare: un articol semnat de Călin Torsan pentru blogul editurii Cartea Copiilor (citindu-l aici: www.carteacopiilor.ro/blog/calin_torsan veți putea asculta una dintre piesele albumului O mână de boabe!); și participarea la un film de scurt metraj, produs de englezul Jonathan Price pentru siteul Onyafone (încă în lucru):  https://onyafone.com/.

De asemenea, câteva piese sau pasaje din ele se vor constitui în coloana sonoră a unui viitor film artistic românesc, ce va avea premiera spre sfârșitul anului în curs.
Pe mai departe, intenționăm să rulăm acest program pe care vi-l propunem acum, în paralel cu lucrul la un material derivat tot din folclorul nostru, dar exprimat într-o cheie muzicală ușor diferită.

foto Nicu Ilfoveanu, Dan Comaniciu

 

folklore muzica

Despre autor

Călin Torsan
Caut să completez prin cuvinte ceea ce nu pot susține prin sunete. Sau, mai degrabă, invers. Scriu constant, deși sunt foarte convins de confuziile existente în limbajul literar. Și chiar dacă mă-ndoaie neputința cuvintelor. Cărțile și concertele... S-o găsi în ele măcar o brumă de bine pentru cetate. Învăț, așadar, să fiu cetățean. Deși rămân un om revoltat. Și-un Sisif. (Călin Torsan)
 

Articole asemănătoare

0 comentarii

Scrie un comentariu

Graphicfront vă recomandă ca opiniile exprimate să fie scurte şi la obiect. În general, nu trebuie să depăşească lungimea articolului original. Comentatorii trebuie să manifeste respect faţă de ceilalţi participanţi la discuţie şi să folosească un limbaj corect şi civilizat. Graphicfront îşi rezervă dreptul de a modifica sau respinge comentariile care nu întrunesc aceste cerinţe.