919 Articole

rezultate preluate din toată arhiva de articole

Atenție! Urinarea sau alte necesităţi în locuri nepermise se amendează

De Angelo Mitchievici| 19 Martie, 2013 | Categorie: litere | Vizualizări: 2508


Subtilitatea birocratică a pudibonderiei moralei publice din perioada comunistă are şi astăzi un sunet aparte. știinţa istoriei pe care se bazează ideologia comunistă operează cu necesităţi înţelese, cu imuabile legi ale istoriei care situează comunismul ca treaptă ultimă de evoluţie a oricărei societăţi. Cruzimile de limbaj nu sunt permise, de aceea o anumită sobrietate tovărăşească, puțin constrânsă, avertizează un cetăţean cu potenţial libertin sau cu o vezică problematică asupra riscului pe care şi-l asumă dacă nu-şi controlează necesităţile. Cuvântul este articulat la plural, eliminând printr-un concurs al logicii elementare prima dintre cele două necesităţi şi anume urinatul. în acest fel pluralul devine redundant în această stilistică a avertismentului. Să fie sexul una dintre necesităţile invocate atât de ermetic?


Astfel de adresări stânjenite, birocratice, marchează un nou suflu educativ care nu se adresează clasei burghezo-moşieresti, ci cetăţeanului care rezultă din noile inginerii sociale comuniste prin dizlocarea unei mari părţi a ţărănimii pentru a fi transformată în proletariat, singurul care poseda conştiinţă de clasă. în acest caz, adresarea are ceva din stângăcia neologismului recent asimilat, ea îl avertizează pe omul nou asupra necesităţilor mai mici pe care clasa muncitoare trebuie să şi le controleze în spaţiul urban. în acelaşi timp, urinatul presupune o formă de libertate care trebuie şi ea constrânsă după o pedagogie elementară. Controlarea necesităţilor cheamă la o ordine superioară, dar şi la o supraveghere atentă a omului de către om.

Mai multe imagini la ARHIVA GF

angelo mitchievici arhiva grafica atentionari communism in Eastern Europe inscriptii industriale propaganda comunista socialist panels

Despre autor

Angelo Mitchievici
Angelo Mitchievici este lector universitar dr., cronicar de film si redactor al revistelor Romania literara, Ex Ponto. Text, imagine, metatext si director al departamentului ,,Ideologie si cultura" din cadrul IICCMER (Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc). Este autor si coautor al unor carti de istorie si teorie literara, critica de film, dar si al unei serii de texte dedicate comunismului.

0 comentarii

Scrie un comentariu

Graphicfront vă recomandă ca opiniile exprimate să fie scurte şi la obiect. În general, nu trebuie să depăşească lungimea articolului original. Comentatorii trebuie să manifeste respect faţă de ceilalţi participanţi la discuţie şi să folosească un limbaj corect şi civilizat. Graphicfront îşi rezervă dreptul de a modifica sau respinge comentariile care nu întrunesc aceste cerinţe.