Biennale Architettura 2012 - Common Ground - 29.08 - 25.11.2012 Venezia
Bienala de la Veneția este de bună vreme un fel de Mecca pentru arhitecții de pretutindeni. Găzduită în spațiul uriaș al Arsenalului, expoziția reunește construcții create de cei mai importanți arhitecți contemporani precum Zaha Hadid, Álvaro Siza sau Peter Zumthor, iar in Giardini se găsesc paviloanele țărilor participante, printre care și România, Polonia, Olanda, SUA, Israel, etc.
Cea mai suprinzătoare este atmosfera bienalei - o expoziție interactivă, în care fiecare poate fotografia și atinge totul fără restricții. Astfel, vizitatorii probează tot ce se poate: intră cu picioarele goale în nisip, stau întinși pe saltelele, fotolii și covoare instalate în paviloane, se uită la filme sau instalații 3D. într-adevăr, experiența este cea a unui spațiu comun în care se amestecă multe culturi din lume, fiecare dintre ele încercând să răspundă la aceleași întrebări: ce înseamnă common ground, cum să-l construiască, înbunătățească, repare.
Am încercat să arătăm cum este prezentată grafic expoziția, începând cu caracterul de litere folosit în întreaga identitate vizuală a bienalei, ispirat foarte puternic din literele pictate pe zidurile clădirilor veneziene. Sunt multe exemple despre cum tipografia funcționează nu pe hârtie, ci în spațiu. M-a suprins pavilonul Poloniei, care era complet gol, fiind de fapt instalația sunetului. Dar cel mai bine m-am simțit în pavilionul Kuweitului amenajat ca un mare living unde poți să te întinzi pe perne ascultând sunetele orașului din boxe agățate pe tavan, amestecate cu forfota din sală. Podeaua e plină de planuri desenate în ultimii 50 de ani, arătând dorința constantă de dezvoltare a orașului.
www.labiennale.org
Articole similare: l GRAFICA PE CARE CăLCăM l CARTEA TIPăRITă - O ISTORIE VIZUALă l
foto Anna Cepiela
0 comentarii