919 Articole

rezultate preluate din toată arhiva de articole

Care sunt secțiunile festivalului de film documentar One World Romania 2016 (21-27 martie)?

De Graphic Front| 21 Martie, 2016 | Categorie: film documentar | Vizualizări: 1707

------------------------------------------------------------------------------------------
Articol ilustrat cu o parte din afișele filmelor festivalului.
------------------------------------------------------------------------------------------
Cea de-a noua ediție a Festivalului de Documentar și Drepturile Omului One World Romania vă promite un tratament cu filme documentare pentru diverse afecțiuni colective ale societății în care trăim. știți deja că o parte din filmele noii ediții atacă subiecte precum criza reufgiaților și valorile europene puse la încercare - teme extrem de actuale și prezente în viețile noastre.

Alte subiecte care au fost recent aduse și în atenția mass-media din România sunt cel al violenței domestice și cel al violului. în secțiunea „Ochiul vânăt al dragostei noastre” reunim 3 lungmetraje și 2 scurtmetraje cu povești din India, Tanzania, Statele Unite ale Americii, Belgia și Austria. „India’ Daughter” este poate cel mai impresionant film al acestei secțiuni, iar la proiecțiile din datele de 23 și 24 martie veți avea ocazia să o cunoașteți pe regizoarea Leslee Udwin. Leslee prezintă cazul lui Jyoti Singh - o studentă la Medicină din Delhi, care a fost ucisă în urma unui viol în grup, totodată investigând și cultura patriarhală a Indiei și toate prejudecățile care au dus la tragicul eveniment.
   
Din aceeași categorie a subiectelor ce trebuie neapărat aduse în discuție mai des sunt și filmele secțiunii „Dincolo de cămașa de forță”. Documentarele incluse aici ne poartă în lumea din spatele zidurilor unor instituții de boli mintale din Germania, Austria, Italia și Croația. Cunoaștem oameni care poate ne sperie, dar care ne pot și semăna în anumite privințe. Unul dintre filmele acestei secțiuni, intitulat „Only Barberry Remains”, urmărește încercarea unui psiholog austriac și a doi pacienți evadați din aripa de maximă siguranță al unui spital psihiatric din Germania de a deschide un centru de terapie alternativă. Regizoarea Lia Sudermann va fi prezentă la proiecțiile documentarului de joi 24 martie și vineri 25 martie.

O altă secțiune din cadrul noii ediții One World Romania poartă numele „Trăim ca să muncim?” și prezintă 3 documentare europene, dar și o selecție de 8 scurtmetraje realizate la Studioul Alexandru Sahia în perioada 1949-1896. Filmele acestei secțiuni explorează din mai multe puncte de vedere teribila piață a muncii din zilele noastre - un grup de tineri defavorizați din Norvegia refuză să danseze cum le cântă „piața”, câțiva greci ajunși în situații dramatice încearcă să ducă lucrurile pe un făgaș normal, iar un tânăr sârb se zbate să iasă din orașul minier unde s-a născut și care nu-i oferă nicio perspectivă.

Pentru mai multe informații despre festival, ne puteți scrie pe adresa info@oneworld.ro. Vă așteptăm pe site, facebook și youtube cu mai multe știri despre ce veți vedea la One World Romania 2016! Nu uitați că biletele pentru festival sunt disponibile pe site-ul Eventbook.

Festivalul are loc în perioada 21-27 martie la Cinema Eforie, Cinema Union, Cinema Elvire Popesco, Hollywood Multiplex și Centrul Ceh.

* Secțiunea „Dincolo de cămașa de forță” este organizată în parteneriat cu Centrul de Resurse Juridice, în cadrul campaniei „Lagărele de lângă tine”, proiect finanţat prin granturile SEE 2009 - 2014, în cadrul Fondului ONG în România. Pentru informaţii oficiale despre granturile SEE şi norvegiene accesaţi www.eeagrants.org.  


Organizatori: Asociația One World Romania, Centrul Ceh București
Partener principal: Programul Statul de Drept Europa de Sud Est al Konrad-Adenauer-Stiftung
Cu sprijinul: Centrul Național al Cinematografiei, Ministerul Culturii, Primăria Sectorului 3, Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării, Reprezentanța Comisiei Europene în România, Uniunea Cineaștilor din România, RoAid - Programul României de Cooperare pentru Dezvoltare, Ministerul Afacerilor Externe al României, Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc, Centrul de Resurse Juridice, EEA Grants, Bankwatch România, Consiliul Național Român pentru Refugiați, Organizația Internațională pentru Migrație - Biroul în România

Sponsori
CEZ România, Staropramen, Fundația Sensiblu, Aqua Carpatica, Domeniile Sâmburești, Centrul Medical Medsana, Škoda, Noumax, Amset Prodexim
Parteneri Ambasada Republicii Cehe în România, British Council România, Ambasada Franței în România, Institutul Francez din România,  Forumul Cultural Austriac, Ambasada Elveției în România, Goethe-Institut București, Ambasada Regală a Danemarcei, Ambasada Noii Zeelande în România, Ambasada Regatului țărilor de Jos în România, Ambasada Suediei la București, Ambasada Spaniei în România, Institutul Italian de Cultură, Institutul Camões pentru Cooperare și Limbă Portugheză, Delegația Valonia-Bruxelles la București, Institutul Polonez București, Institutul Balassi - Institutul Maghiar din București, Ambasada Braziliei la București, Muzeul Național de Artă Contemporană, Make a Point, CCSM Corturi Industriale, Centrul Național al Dansului București, Advocate Europe, Asociația Sirienilor Liberi din România, Romanian Game Developers Association - RGDA, Fundația Cartea Călătoare, Diverta
Partener digital Canopy

Susținut de: EuropaFM

Parteneri media TVR2, DigiWorld, DOR, Zile și Nopți, Liternet.ro, Hotnews.ro, Think Outside the Box, Igloo, Vice, Sub25, Cinemap, Graphicfront.ro, CinemaRX, StiriONG.ro, Viitorul României, All About Romanian Cinema, Revista Arte și Meserii, revista CARIERE, Urban.ro, revista Psychologies

Bloguri partenere Oana Brătilă, Anca Duma, Roxana Bursuc, Dollo zice bine

Partener social media Kooperativa 2.0


afise festival afise film one world romania

Despre autor

Graphic Front
Graphic Front semnează articolele care nu pot fi atribuite neapărat unei persoane din atelierul nostru. Asta înseamnă, fie că sunt lucrate de cineva de la noi, fie că e un material preluat de la invitații sau colaboratorii noștri.

0 comentarii

Scrie un comentariu

Graphicfront vă recomandă ca opiniile exprimate să fie scurte şi la obiect. În general, nu trebuie să depăşească lungimea articolului original. Comentatorii trebuie să manifeste respect faţă de ceilalţi participanţi la discuţie şi să folosească un limbaj corect şi civilizat. Graphicfront îşi rezervă dreptul de a modifica sau respinge comentariile care nu întrunesc aceste cerinţe.