908 Articole

rezultate preluate din toată arhiva de articole

Cele mai frumoase cărți germane. Expoziție în cadru intim.

De Graphic Front| 12 Aprilie, 2011 | Categorie: carte | Vizualizări: 2019

Centrul de Carte Germană București și Atelierul de grafică vă invită la o nouă porție de carte frumoasă. Tipăritura de mare clasă, cu și fără ISBN: lucrările premiate în 2010 și 2009.
În plin post, vă pregătim o masă cu delicatese! Avem toate argumentele să răsfoim, să digerăm lacomi dar și să analizăm fel și fel de pagini, litere, ilustrații, coperte și legături care au convins mințile și simțurile membrilor juriului întrunit la Frankfurt în noiembrie 2010, respectiv 2009.
Scurt și intens: 2 zile aproape pline, sâmbătă 16 și duminică 17 aprilie de la 14.00 la 19.00 la Atelierul de grafică, str. Spătarului 6A (zona Armenească).


Despre concurs
în 1965 Asociația Editorilor si Librarilor din Germania, Biblioteca Germană, primăriile orașelor Frankfurt și Leipzig înființează
Stiftung Buchkunst (Fundația Arta Cărții) cu scopul de a încuraja construcția de carte la standarde estetice și tehnice înalte, și pentru a aduce un tribut tradiției artei tiparului atât în Germania, cât și în întreaga lume.
Stiftung Buchkunst organizează anual două concursuri: "Cele mai frumoase cărți germane" și "Cele mai frumoase cărți din întreaga lume" - printre cele mai importante competiții mondiale de specialitate.
Despre concursul rezervat spațiului german - Die schönsten deutschen Bücher - Fundația spune că urmărește identificarea și evaluarea realizărilor și inovațiilor extraordinare în grafica și în construcția de carte. O carte trebuie sa indeplinească multiple cerințe estetice și funcționale. Astfel, comisia de specialiști le examinează după criterii foarte stricte, în funcție de: concept, realizare grafică, litera și detalii de literă, așezarea textului, calitatea reproducerilor și a imaginii, hârtie, tipar, legătorie, ca și aprecierea generală (ținând cont de tiraj și de prețul de desfacere). Categoriile de concurs sunt urmatoarele: beletristică, cărti științifice/ de specialitate, ghiduri, cărți de buzunar, albume de artă, de fotografii sau cataloage pentru expoziții, cărți pentru copii, manuale și cazuri atipice.


În acest an au fost înaintate pentru concurs 1034 de cărți. Juriul a acordat un total de 53 de premii și distincții, toate onorifice.
Fundația este sprijinită de catre Guvernul Federal al Germaniei în acordarea unor premii excepționale, dotate în bani. Astfel, din 1984 încoace, se acordă 3 premii Stiftung Buchkunst. Un juriu special alege 3 lucrări dintre cele distinse ca Cele mai frumoase cărți germane ale anului respectiv.
în plus, din 1989 încoace, Fundația mai organizează un juriu special pentru acordarea a 3 premii de incurajare a tinerilor graficieni de carte (sub 35 de ani). Pentru acest concurs se înaintează cărți independent / indiferent de participarea la Cele mai frumoase cărți germane.
Lucrările câștigatoare sunt prezentate în cadrul unor expoziții devenite tradiționale, la târgurile de la Leipzig si Frankfurt, putând fi văzute apoi în alte orașe din Germania și din lume.



Prima ediție a competiției Cele mai frumoase cărți din lume - Best Book Design from all over the World - a avut loc din 1963, Stiftung Buchkunst preluând coordonarea ei din 1991. 
în fiecare an, un juriu internațional și independent are misiunea de a selecta din sute de volume, provenite din peste 30 de țări participante. Cărțile distinse precum și cele nominalizate sunt expuse la Târgul de carte de la Leipzig, unde are loc și ceremonia de premiere.
Cea mai înaltă distincție pe care o poate primi o carte în cadrul competiției internaționale este Goldene Letter, și se mai acordă alte 13 medalii.
în acest an, juriul întrunit în februarie, a ales dintre 596 de cărți participante, din 32 de țări.



 

carte expozitie cele mai frumoase carti germane exhibition design ciprian n. isac

Despre autor

Graphic Front
Graphic Front semnează articolele care nu pot fi atribuite neapărat unei persoane din atelierul nostru. Asta înseamnă, fie că sunt lucrate de cineva de la noi, fie că e un material preluat de la invitații sau colaboratorii noștri.

0 comentarii

Scrie un comentariu

Graphicfront vă recomandă ca opiniile exprimate să fie scurte şi la obiect. În general, nu trebuie să depăşească lungimea articolului original. Comentatorii trebuie să manifeste respect faţă de ceilalţi participanţi la discuţie şi să folosească un limbaj corect şi civilizat. Graphicfront îşi rezervă dreptul de a modifica sau respinge comentariile care nu întrunesc aceste cerinţe.