Concursul național Cele Mai Frumoase Cărți din România - ediția I
în sfârșit, după ani și ani avem [din nou] o competiție dedicată frumuseții cărților - adică a felului cum sunt gândite, construite, prezentate dincolo de subiect, mai pe scurt Gestaltung, acest frumos cuvânt intraductibil. După gala Bun de Tipar, care practic a redeschis acest subiect, urmează în această toamnă mai multe evenimente dedicate cărților din punct de vedere grafic sau al design-ului, ca să vorbim în termenii cei mai actuali.
Așadar, primul pe listă: Cele mai frumoase cărți din România. Iată câteva date, rezumate din prezentările organizatorilor:
Proiectul lansat de Asociația pentru Performanță și Cultură cu sprijinul AFCN, s-a materializat într-un concurs național ce doreşte să puncteze excelenţa în domeniul designului de carte, să stimuleze creativitatea şi elementele inovatoare, să medieze dialogul dintre graficieni, editori şi public - într-un cuvânt, profesionalizarea acestei branşe, insuficient încurajată pe piaţa de carte românească.
înscrierile la acest concurs au loc până la data de 2 octombrie, iar câștigătorii vor fi anunțați pe 7 octombrie. Juriul competiției este format din 5 specialiști români (Mircia Dumitrescu, Tim Nădăşan, Stela Lie, Nicu Ilfoveanu, Mario Demezzo) și beneficiază de expertiza oferită de Uta Schneider, una dintre cele mai apreciate specialiste în domeniul graficii de carte, directoare timp de 11 ani a Fundaţiei Buchkunst din Frankfurt (organizator al competiției Best German Book Design şi al concursului Best Book Design from all Over the World).
Uta Schneider va susţine pe 4 octombrie la UNA Galeria, (București) un master-class pe tema tendinţelor actuale şi a criteriilor de evaluare în domeniul designului de carte.
Cărţile finaliste vor fi expuse într-o expoziţie itinerantă la Bucureşti şi Frankfurt (cu prilejul ediţiei de anul acesta a Târgului Internaţional de Carte de la Frankfurt, 10 - 14 octombrie) cu scopul de a intra atât în atenţia specialiştilor, cât şi a publicului larg. în cadrul vernisajului expoziţiei Celor mai frumoase cărţi din Bucureşti, va avea loc şi ceremonia de premiere.
Dintre cărţile nominalizate, juriul va acorda 3 distincţii (Premiul I, Premiul al II-lea şi Premiul al III-lea) şi un Premiu de încurajare pentru tinerii graficieni.
Apare firesc întrebarea de ce acum? Iar ne trezim la distanță mare, ca timp, de ce au făcut deja ani de-a rândul colegii mai pricepuți din Vest, tocmai când se transforma toată povestea cu tiparul, când devine discutabilă noțiunea de carte și felul, forma, chiar gadget-ul în care va supraviețui...
Un răspuns foarte bun ne dă chiar doamna Uta Schneider într-un interviu realizat de Headsome Communication (apărut doar pe facebook, din păcate, deocamdată, din câte știm):
Sunt convinsă că forma tipărită a cărţii va exista în continuare, nu însă în aceeaşi proporţie de masă ca pînă acum. Cu cât piaţa se va restrânge, cu atât atenţia şi grija noastră trebuie să se îndrepte asupra formei şi a materialelor din care este făcută o carte. Dacă editurile nu încep să se preocupe de forma cărţilor tipărite şi să acţioneze cu toate mijloacele pe care le stăpânesc, atunci îşi vor pierde cititorii, care se vor îndrepta spre lumea digitală. Fiindcă nu mai este vorba doar de punerea la dispoziţie a unui conţinut. Acum este vorba, imperios, de formă: de formă şi de materialele folosite. (...) devine tot mai important ca un editor să angajeze un designer de carte cu experienţă. Doar astfel, cartea tipărită poate avea o şansă de supravieţuire. în prezent, când cititorii au atâtea posibilităţi de alegere între textul tipărit şi cel digital, profesioniştii branşei trebuie să dovedească de ce poate fi în stare o carte.
Sigur, asta presupune un grad de civilizație în care cultura și educația să nu fie pe ultimul loc... dacă ne uităm în jur, spectacolul de-a dreptul absurd, dacă nu grotesc ne contrazice fundamental; dar speranța moare ultima!
Nu uitați: mai este o săptămâna pentru înscrieri!
Pentru mai multe detalii vizitați https://celemaifrumoasecarti.ro/
0 comentarii