919 Articole

rezultate preluate din toată arhiva de articole

DANUBE CONNECTION. STORY AND GLORY // 22 Iunie - 23 Iulie 2012 // Karlsplatz, Viena

De Graphic Front| 22 Iunie, 2012 | Categorie: instalație | Vizualizări: 1788

Cu această instalaţie de artă publică, parte a proiectului de conectare transnaţională Danube Connection. Story and Glory, artiştii urmăresc conceptul de "natură", în sensul cel mai larg. Investigația auto-referenţială a temei conduce la asumarea și reinterpretarea unui site natural deosebit, Delta Dunarii. Capturarând atmosfera densă, misterioasă și liniștită a unui peisaj aproape necunoscut, Plug to Nature încearcă să ajungă dincolo simpla relaţie estetică cu acest loc paradisiac. în spatele naratiunii puternice şi curate a Deltei Dunării este "ascunsă", povestea fascinantă a lui Ivan Patzaichin, una dintre legendele mondiale ale Caiacului.
Privită ca perpetuă sursă de inspirație, povestea lui Ivan Patzaichin declanșează diferite niveluri de experiență spațială, temporală și de reprezentare.
Titlul instalației în aer liber dovedește accentul dat de rolul şi misiunea "naturii" pentru a crea un nou tip de experienţă umană în angajament cu urbanitatea.
în viziunea artiștilor, scopul primar a fost cel de a investiga relația dintre percepție și reprezentare, imagine de film și obiect, dintre sunet și spațiu sau autobiografie și istoria unui loc.
Luând forma unei construcții sculpturale modulare, compusă din două segmente, o dioramă muzeală și un coridor acustic, Plug into Nature, reprezintă rezultatul unei cercetări, dar și al unei relații directe cu spațiul Deltei.
Danube Connection. Story and Glory este un proiect pilot iniţiat de Institutul Cultural Român, în colaborare cu Asociaţia "Ivan Patzaichin - Mila 23, proiect ce are drept scop schimbarea radicală a imaginii Deltei Dunării, percepută până acum ca un loc minunat, dar subdezvoltat cultural, social şi economic. Pornind de la specificul local şi valorificarea patrimoniului cultural şi uman al zonei Dunării, acest proiect arată cum întâlnirea dintre natură, artă şi sport poate încuraja reimaginarea unui spațiu.


Olah Gyarfas
(Miercurea Ciuc) este considerat unul dintre cei mai importanți designeri de modă ai scenei românești. A colaborat la multe proiecte independente înainte de a fi designerul colecției Patzaichin, un brand construit pe teme recurente și concepte de eco-tehnologie. în 2007, Olah Gyarfas a primit la Viena, din partea “Unit F Büro für Mode”, premiul “Kontakt Erste Bank” pentru cel mai creativ designer din Europa Centrală și de Est. Anterior, Olah semnase câteva din colecțiile Rozalb de Mura, prezente pe podiumurile London Fashion Week. A apărut în numeroase publicații de specialitate precum Vogue sau Dazed.


Nicu Ilfoveanu (București) este un artist vizual interesat de abordări minimaliste în medii ca fotografie, film și self-publishing. Arta sa este caracterizată prin interacţiunea dintre personal şi documentar, între sublim şi banal, între ceea ce este ascuns și evident. Recent, lucrările sale au fost expuse la festivalul foto Mannheim-Ludwigshafen-Heidelberg din Germania și la PhotoEspagna (Cuenca, Spania).
Electric Brother (București) este muzician, producător și DJ. A lansat până acum două albume solo, EB (2003, La Strada Music) și On ground (2011, self-released) în care combină influențele de folk și trip-hop cu jazz-ul anilor 70 și muzica clasică contemporană. Performance-urile sale sunt centrate pe experimente acustice legate de noile trenduri din muzica electronică.


skaarchitects
este un studio de arhitectură auto-gestionat, fondat la București în 2008 de Kalliopi Dimou și Sorin Istudor. Axat pe designul participativ și cercetarea habitatului urban, studioul dezvoltă proiecte și intervenții publice concentrate pe explorarea diverselor tipuri de identitate spațială prin structuri de design inovativ, sustenabil și flexibil.
Teodor Frolu (București) este arhitect in domeniul industriei creative. Este fondatorul “The Ark” un laborator de industrie creativă din București, și unul dintre inițiatorii proictului Transcentral Urban Bucharest (TUB), proiect ce promovează o nouă viziune urbană a Bucureștiului ce se dorește a fi aplicată de municipalitate. împreună cu Ivan Patzaichin, Teodor Frolu a inițiat proiectul rawmania, o mișcare ce dorește să reînvie eco-turismul, designul local, dar și să rafineze și să distileze meșteșugurile tradiționale locale.


Alina șerban este istoric de artă și curator. Este co-director al centrului de Introspecție Vizuală București (www.pplus4.ro). A fost curatorul expoziției The Seductiveness of the Interval la The Renaissance Society de la The University of Chicago și al Pavilionului României la cea de-a 53-a expoziție internațională a Bienalei de la Veneția (2009). Este implicată in varii proiecte de cercetare și participă la prezentări teoretice și lecturi la diverse conferințe internaționale.



PLUG INTO NATURE
Public Art Installation Karlsplatz, Viena
în cadrul proiectului transnațional DANUBE CONNECTION. STORY AND GLORY, inițiat de Institutul Cultural Român

22 Iunie - 23 Iulie, 2012

Artiști: Olah Gyarfas, Sorin Istudor & Kalliope Dimou, Electric Brother, Nicu Ilfoveanu
Curatori: Teodor Frolu & Alina Serban

Organizatori: Institutul Cultural Român și Asociația „Ivan Patzaichin - Mila 23”.
Un proiect transnațional sub patronajul Ministry of Foreign and International Affairs Austria, Hungary, Slovakia.
Parteneri: karlsplatz.org, ASKÖ Wien, Ruderverein STAW, Center for Cultural Information of the City of Bratislava, Bratislava Townhall, Canoing Association Slovakia, Sports Center Cunovo, Hungarian Federation of Caiac-Canoe (Magyar Kajak-Kenu Szövetség), Hotel Le Meridien Budapest, Lágymányosi Öböl.

Despre autor

Graphic Front
Graphic Front semnează articolele care nu pot fi atribuite neapărat unei persoane din atelierul nostru. Asta înseamnă, fie că sunt lucrate de cineva de la noi, fie că e un material preluat de la invitații sau colaboratorii noștri.