Despre conștientizarea propriilor valori: publicații noi, integral românești, la Editura Cartea Copiilor
Este necesar să ne preocupăm mai mult de bunul nostru simț. Bun simț înseamnă implicit bun gust, în viziunea noastră, dacă e să vorbim de produs cultural. Iar aceste 2 calități fundamentale se învață, respectiv dezvoltă cu pași mărunți, de la vârste cât mai mici.
Așa că ne bucurăm să salutăm un proiect care lucrează tocmai în acest sens: seria de autori + ilustratori români pornită în 2012 de Editura Cartea Copiilor.
Au apărut până acum 3 volume:
Poezii din copilărie, o colecție de desene a cinci ilustratori contemporani (Livia Coloji, Cristiana Radu, Maria Brudasca, Raluca Ilie, Agnes Készeg) pe texte a cinci autori clasici (Eminescu, Topîrceanu, Coșbuc, Alecsandri, Goga).
Stejarul pitic, cel mai bun tătic! - cinci povești ale Victoriei Pătrașcu, ilustrate de Livia Coloji
Călătorie printre ierburi și lumină - textul autoarei debutante Iulia Iordan, ilustrat de Cristiana Radu.
Toate cărțile au 48 de pagini, format 20 x 26 cm, respectiv 24 x 23 cm și sunt tipărite pe offset alb de 120g. Au coperțile cartonate, cel puțin la prima ediție.
Sunt cărți frumoase, luminoase și vesele, cinstite ca o cămașă brodată curată - fără accesorii gratuite care să sclipească și să vândă cu orice preț.
Trebuie spus că acest proiect a fost susținut de AFCN, așa încât a existat timp pentru facerea lor (circa 7 luni), autorii au fost plătiți cum se cuvine, tiparul a fost cel dorit iar prețul de vânzare unul accesibil - practic o serie de cărți "fără compromisuri" după cum spune Alex Călin, editor la Cartea Copiilor.
Rezultatul: primele ediții (în tiraj de doar 400 exemplare, ce-i drept) s-au epuizat în cateva săptămâni!
Nu spunem că sunt perfecte, nici nu trebuie! Dar e un drum început cu mult profesionalism. și, concluzionează tot Alex Călin despre aceste cărți: sunt o încercare onestă și poate vor face și alții, mai bine și mai frumos.
Aceste "apucături" ca și altele similare din ultimii ani - ale autorilor de banda desenată, de exemplu, sau cărțile apărute și la editura Vellant - arată că există plămadă sau că aceasta se formează, ori reaparare*. și iată că se pare că există și public, dar cum spuneam - și au spus-o și alții mult mai inteligenți decât noi - acest public trebuie educat. De mic!
Mai multe pe www.carteacopiilor.ro
*Ați văzut, iar dacă nu vă invităm s-o faceți!, seria (în continuă creștere!) de ilustratori români din Arhiva vizuala GF/ Ilustrație. E un trecut obligatoriu de cunoscut și de recuperat! Vorbim de lucrări, capodopere chiar, care constituie o documentație fundamentală pentru tinerii ilustratori/ graficieni de acum pe de o parte, și motiv de bucurie și de mândrie 100% pentru publicul larg, pe de altă parte.
0 comentarii