Expoziție de fotografie, Arbori Bătrâni - Florin Ghenade. Vineri, 6 noiembrie, în spațiul Kube Musette, Bd. Calea Victoriei, nr. 114.
Florin Ghenade, Părul din Saschiz, jud. Mureș
Arbori fotografiați în întunericul nopții dar luminați, ascunși dar arătați, documentați dar neînțeleși. Părul Tătarilor, Bradul lui Tudor, Stejarul cu clopot, Fagul împăratului. Din Ciohorani, din Samurcășești, din Dioști, din Muncelu. Sunt câțiva din arborii bătrâni fotografiați de către Florin Ghenade. Timp de trei ani a bătut drumurile și pădurile în căutarea lor alături de Cristian Stănoiu. A documentat meticulos, a petrecut timp cu ei, a așteptat noaptea pentru a-i prinde singuri și a redesenat harta României cu frunze de stejar, castan, păr, plop și tei.
Tot acest patrimoniu biologic a generat apoi un proiect pe care Galeria Posibilă și curatorul Sandra Demetrescu îl propun în această toamnă în Timișoara și București.
Construit aparent ca un demers artistic materializat în două evenimente expoziționale proiectul e mai mult decât atât. Este un laborator de cercetare interdisciplinară, o ocazie de a privi acești arbori exemplari cu ochi de biolog și antropolog. Deoarece expoziția de la București va fi dublată de o conferință ținută de Tibor Hartel și Ioana Popescu. Arborii bătrâni de neînlocuit ori Toți acești arbori exemplari vor fi căile pe care cei trei specialiști vor revela auditoriului importanța acestor documente vii.
Arbori Bătrâni este un instrument de a atrage atenția asupra unui subiect sub-reprezentat și de a aduce mai aproape de conștiința publică valoarea lor, dar și dificultățile în raportarea generală la aceștia, spune curatorul Sandra Demetrescu. Ei sunt deja parte a memoriei colective prin legende, întâmplări și personaje istorice de care își leagă numele. Sunt dovezile lor vii. Altfel de dovezi.
”împăcarea contrariilor” (Coincidentia oppositorum) semnul sub care autorul și-a pus acest proiect este propriu și celui de-al doilea subiect al proiectului: fotografia. Ea este la rându-i contradictorie. Ceea ce se vede și ceea ce, deopotrivă, nu se vede, fiind implicit, fac fotografia să vorbească, să transmită informații, în același mod în care lumina și umbra fac fotografia să existe. Florin Ghenade
în spațiile alese pentru a pune cât mai bine în evidență arborii vor fi prezente fotografii de mari dimensiuni, un video, și un exemplar al unui viitor album de fotografie ce va cuprinde peste 30 de copaci seculari și fragmente din conferință.
Cu sprijinul AFCN (Administrația Fondului Cultural Național)
Parteneri WWF, Remarkable Trees of Romania, Fundația Propatrimonio, Asociația 37, Revista Zeppelin, Revista Igloo, Revista Arta, National Geographic, GraphicFront, Think Outside The Box, The Institute
Detalii despre programul evenimentelor și al conferințelor pot fi găsite pe www.facebook.com/Galeria-Posibilă
curator Sandra Demetrescu, video Cristian Stănoiu
Timișoara, Muzeul de Artă, 9 - 25 octombrie, Vernisaj 9 octombrie, orele 19.00
București, Kube Musette, 6 - 15 noiembrie, Vernisaj 6 noiembrie, orele 19.00
Florin Ghenade, Stejarul de la Mercheașa, jud. Brașov
Florin Ghenade, Stejar de la Grumezoaia, jud. Vaslui
Florin Ghenade, Stejarul din Breite, jud. Mureș
Florin Ghenade, Stejarul lui Tudor
Florin Ghenade, Stejarul din Casvana, jud. Suceava
Pliantul expoziției Arbori Bătrâni, grafician Sorina Vazelina
Galeria Posibilă, înființată de Matei Câlția în anul 2003, este una din primele iniţiative private de artă din România. Activitatea galeriei a pus încă de la început accentul pe pictură şi fotografie, conștientă fiind de importanța și calitatea artei de a schimba mentalități. Activităţile expoziţionale au fost completate de apariţii editoriale, gândite ca obiecte în sine pentru artiştii pe care îi reprezintă.
0 comentarii