Expoziției de icoane, Toma Chituc. Marți, 3 decembrie, ora 19,30, Librăria Bizantină
Ne aflăm într-o ţară în care majoritatea (declarată) ştie ce înseamnă icoană şi oricare pictor a încercat măcar odată să scrie o icoană. în această realitate un tânăr pictor, necunoscut, vine să propună încă o expoziţie de icoane. Toma din Hurezi, cum singur se prezintă legat de spaţiul natal, declara într-un interviu că trebuie să-ţi fie drag, să pui dragoste în scrierea de icoane, pentru ca rezultatul să aibă calitate. Să aibă calitatea de a fi obiect liturgic şi de a fi pictură, lucrare de artă. Picturile pe care Toma le va prezenta săptămâna aceasta în Librăria Bizantină se ridică fără îndoială la nivelul de calitate al icoanelor de odinioară. Pictura lui este parte organică a tradiţiei iconice a Bisericii noastre. Totodată, este proaspătă şi personală, aşadar pictură în înţelesul deplin al cuvântului.
Se pot întâlni libertatea actului pictural şi tradiţia icoanei, cu aşa zisele ei canoane, pe aceaşi suprafaţă? Răspunsul lui Toma este DA! Gândul nostru este … veniţi de vedeţi, se întâmplă rar! (Mihai Coman)
Toma Chituc (n. 1978), hurezean la origine și plecat în București odată cu începerea studiilor de specialitate la Liceul de artă ”Nicolae Tonitza”, a absolvit Facultatea de Arte Decorative si Design a Universității Naționale de Artă din București la clasa profesorului Viorel Grimalschi (2002). Mai tarziu a început lucrul în zona artei religioase, fie urcând pe schelele de pe șantiere de pictură, fie coborând în intimitatea atelierului, într-o miscare continuu alternanta și subtil hrănitoare. A participat la expoziții de grup și saloane de artă creștină, precum și la prima ediție a Simpozionului Internațional de Pictură Bizantina (organizat de Librăria Bizantină în primăvara 2013) și la atelierul deschis Iconari în Otopeni (toamna 2013).