908 Articole

rezultate preluate din toată arhiva de articole

Festivalul One World Romania începe azi. Conceptul ediției 2017 + O selecție de 40 de afișe ale festivalului.

De Difuzor GF| 11 Martie, 2017 | Categorie: film documentar | Vizualizări: 1906

Zece. Peste frică noi vom trece. La sfârșitul iernii, One World Romania ajunge la a 10-a ediție. Sunt nouă ani de când festivalul deschide tot mai larg ferestrele acestei lumi, nouă ani pentru care suntem recunoscători spectatorilor, invitaților și colaboratorilor noștri. și totuși, niciodată nu ne-a fost mai frică decât în ultimul an.
Ce se vede prin ferestre? Lumea s-a zgribulit, năpădită de frig și întuneric. Bucureștiul e capitala țâfnei. Europa tremură din toate încheieturile. Peste oceane, s-a dat tonul fricii. Frica naște violență. Violența naște ură. Ura mustește frustrare. Frustrarea se împotmolește în țâfnă și scoate pe nas tot ce-i mai urât din noi.
Ce zic fabricanții fricii? Să ne închidem în case, în cochiliile noastre, pentru că suntem sub asediu: emigranții și teroriștii, musulmanii sau esticii, homosexualii și ong-iștii atacă, chipurile, din toate părțile. Frica de celălalt, de schimbare, de sărăcie, de boli și războaie funcționează. Iarna spaimei noastre e în toi. și noi aniversăm a zecea ediție. Așa că vă vorbim despre frică.
Prima temă a festivalului: frica câștigă voturi. A creat staruri. Populiști din toate țările prosperă pe seama ei. Votați de cei cărora le e frică, de cei care nu mai au nimic de pierdut pentru că au pierdut aproape totul. Speranța, iluziile, poate și banii. Filmele acestei secțiuni sunt portrete de câștigători și perdanți. A doua temă vorbește despre cei care merg împotriva curentului, pentru că unora chiar nu le e frică. Peste tot în lume sunt oameni și comunități, mai mici sau mai mari, care se încăpățânează să iasă din cochilii, să întindă o mână, să dărâme un zid. A treia temă: frica de supraveghere. Statele își spionează supușii, corporațiile ne controlează mințile și buzunarele. Totul e minciună sau, cum i se spune azi, post-adevăr. A patra: dreptate fără frică. Din cele patru zări, vă aducem filme care vorbesc despre nedreptăți, despre oameni care au toate motivele să își fi pierdut încrederea în justiție. A cincea secțiune strânge filme despre hărțuire și abuz: pentru că frica naște violență. Violența celor mai puternici față de cei slabi, a celor majoritari față de minorități, a bărbaților față de femei, a statului față de propriii cetățeni. în fine, a șasea tratează frica de spitale. Sistemele medicale - la noi și aiurea - sunt mai bolnave decât pacienții lor, pe care îi lasă să moară. După Colectiv, le datorăm celorlalți mai mult decât un exercițiu de compasiune publică.
Documentarele marca One World Romania sunt doctorii pentru minte și suflet. Oameni buni, luați niște antidoturi contra fricii și priviți un pic lumea. Nu vă fie frică. Nouă ani de chinuri s-au soldat cu mult mai multe bucurii. și vor mai fi.
Alexandru Solomon
======================================================
Eveniment de deschidere Luni 13 martie, ora 19:30, Cinema Pro
Program complet aici oneworld.ro/2017/l/ro/program
Bilete și locații oneworld.ro/2017/l/ro/bileteTrailere, program, detalii despre filme oneworld.ro/2017/l/ro/filme
======================================================









































Aici puteți vedea și afișele ediției OWR de anul trecut: www.graphicfront.ro/ro/stirea-gf/film
======================================================

afise festival afise film one world romania

Despre autor

Difuzor GF
Material furnizat de prietenii sau partenerii noștri (Radio România Cultural, Fundația Cărturești, One World Romania, Zeppelin, Igloo media, Centrul Ceh, Centrul Național al Dansului, Graphicart-News, Asociația Ephemair, Poster Jam, Editura Cartea Copiilor, Editura Frontiera) sau provenind din arhiva Graphic Front, biblioteca Atelierului de grafică, sau alte surse. (menționate de fiecare dată la sfârșitul articolului)
Dacă dorești să distribui o informație din zonele noastre de interes, scrie-ne la adresa hello@atelieruldegrafica.ro

0 comentarii

Scrie un comentariu

Graphicfront vă recomandă ca opiniile exprimate să fie scurte şi la obiect. În general, nu trebuie să depăşească lungimea articolului original. Comentatorii trebuie să manifeste respect faţă de ceilalţi participanţi la discuţie şi să folosească un limbaj corect şi civilizat. Graphicfront îşi rezervă dreptul de a modifica sau respinge comentariile care nu întrunesc aceste cerinţe.