919 Articole

rezultate preluate din toată arhiva de articole

Fiica Indiei - cea mai teribilă poveste despre violența umană

De Ilinca Ciobanu| 24 Martie, 2016 | Categorie: film documentar | Vizualizări: 2052

Te rog să mergi să vezi Fiica Indiei. Te va durea, vei vrea să-ți acoperi ochii și urechile, dar te rog să reziști. Ești tu, suntem noi toți. Aseară am înțeles cum este să ți se chircească sufletul când auzi o poveste. Leslee Udwin a știut să spună cea mai teribilă poveste despre violența umană într-un film documentar pe care îl privești fără să te miști. Te ține prins în scaun, te lovește în toate părțile.
Un film care vorbește despre oameni, despre felul nostru de a vedea lumea și de a o descifra prin constructele sociale în care suntem prinși cu toții.

Este un documentar clasic care prezintă reconstituirea unei crime. O seară normală în Delhi. O fată de 23 de ani, Jyoti, pleacă de la cinematograf și este ucisă cu o bestialitate dincolo de orice imaginație de un grup de tineri indieni. Dar nu cazul acesta i-a atras atenția regizoarei. Faptul că a doua zi s-au strâns oameni care au protestat împotriva violenței față de femei. O lună de proteste fără precedent au atras atenția lumii asupra realităților indiene. și nu sunt doar indiene, așa cum mulți ar crede, este vorba despre o plagă mondială pentru care nu există soluții.

Când a mărturisit că ea însăși a fost victima unui viol atunci când avea 18 ani, am înțeles patosul discursului ei. Leslee te convinge să te uiți adânc în tine, să smulgi adevăruri dureroase.
Primul ei film ca regizor este și ultimul. Leslie a decis să se apuce de treabă. Soluția pentru schimbare, crede ea, este educarea spiritului, a sufletului. Are un ONG, Think Equal. A devenit activistă pentru drepturile omului și luptă pentru introducerea de studii de egalitate în curiculă la nivel mondial. Militează pentru ore obligatorii de învățare a empatiei, a compasiunii, a gândirii critice în școli. Numai așa, spune Leslee, ciclul violenței ar putea fi întrerupt.

Mai poți vedea filmul astăzi în cadrul One World Romania, la 20:30 la Hollywood Multiplex | București Mall.

Articol de Ilinca ciobanu





Leslee Udwin este o regizoare independentă londoneza. A lucrat la filme cu impact social, precum Who Bombed Birmingham, care a condus la eliberarea unei persoane nevinovate dupa 17 ani de detenție. A produs filme multi-premiate, printre care East is East, recompensat cu BAFTA pentru cel mai bun film britanic. In prezent, este consilier la Biroul Natiunilor Unite pentru Drepturile Omului pe problema educatiei. Udwin s-a clasat pe locul doi, dupa Hillary Clinton, in topul NY Times pentru cele mai de impact femei ale anului 2015. India’s Daughter este debutul sau regizoral.

film documentar ilinca ciobanu one world romania

Despre autor

Ilinca Ciobanu
Ilinca Ciobanu este jurnalist, licentiata in Regie de film si televiziune si masteranda la Antropologie si Dezvoltare comunitarara si regionala.

0 comentarii

Scrie un comentariu

Graphicfront vă recomandă ca opiniile exprimate să fie scurte şi la obiect. În general, nu trebuie să depăşească lungimea articolului original. Comentatorii trebuie să manifeste respect faţă de ceilalţi participanţi la discuţie şi să folosească un limbaj corect şi civilizat. Graphicfront îşi rezervă dreptul de a modifica sau respinge comentariile care nu întrunesc aceste cerinţe.