908 Articole

rezultate preluate din toată arhiva de articole

Filmele zilei la One World Romania

De Difuzor GF| 12 Martie, 2013 | Categorie: film documentar | Vizualizări: 2085

Planeta Melcului
South Korea, 2011, 87' Titlu original: Planet of Snail, Regizor: Seungjun Yi
Program: 12 Martie, 18:00, Cinemateca Eforie, 17 Martie, 14:00, Cinema Union

Realizat printr-o observație îndelungată, abordată cu discreție, Planeta melcului este o poveste de dragoste cu rezonanță universală care reușește să prindă harul de a trăi în prezent și care ne amintește că e nevoie de mai mult decât putința fizică pentru a rămâne deschis către minuni mărunte precum gustul picăturilor de ploaie sau textura cojii de copac. Continuarea aici.



Lecția argentiniană
Polonia, 2011, 61' Titlu original: Argentynska lekcja Regia Wojciech Staron
Program 12 Martie, 20:00, Cinema Union, 17 Martie, 16:00, Cinemateca Eforie

Lecția argentiniană, care documentează ieșirea grațioasă din copilarie a unui băiat la vârsta de opt ani, este o poveste de tip un-baiat-întâlnește-o-fata suprapusă peste o altă poveste, tip  un-baiat-întâlnește-o-țara. Băiatul este Janek, fiul regizorului Wojciech Staron. Călătoria inițiatică a acestuia este precedata de una geografică: din Polonia către Argentina, unde mama băiatului conduce un club de limbă polonă pentru copiii emigranților polonezi. Când se trezește brusc înconjurat de o lume nouă, de cuvinte și obiceiuri noi, Janek se împrietenește cu Marcia, o fată localnică și, împreună cu ea, începe să descopere în imediata apropiere o seamă de lumi necunoscute în care, alături de frumusețe, ploaie, libertate sau melancolie descoperă sărăcie, singuratate, depresie, revoltă. Filmat pe peliculă de de 16mm, cu un gust special pentru contemplativitate, Lecția argentiniană este o lecție de cinema de cea mai bună calitate - un film pentru cinefili și pentru copiii de toate vârstele. Continuarea aici.




La scară umană
Danemarca, 2012, 83', Titlu original: The Human Scale, Regia: Andrea M. Dalsgaard
Program:12 Martie, 18:00, Studioul Horia Bernea, 17 Martie, 18:00, Cinema Corso

Filmul lui Andreas Dalsgaard urmărește activitatea firmei Gehl Arhitects în diferite locuri de pe glob. O serie de teme comune sunt identficate sub umbrela interesului pentru efectul transformator pe care mediul în care trăim îl poate avea asupra bunăstarii noastre: nevoia de a redefini spațiul public astfel încât viața orașului să se desfășoare organic; importanța interacțiunii dintre oameni în spațiul public; potențialul zonelor pietonale de a permite un plus de vitalitate și spontaneitate în mediile urbane. Continuarea aici.





Sindromul Punk
Finlanda, 2012, 85' Titlu original: Kovasikajuttu Regia: Jukka Kärkkäinen / J-P Passi
Program: 12 Martie, 10:00, Cinema Elvira Popesco, 15 Martie, 20:00, Cinema Corso, 17 Martie, 20:00, Cinemateca Eforie

Filmat într-un stil fly-on-the-wall energic, documentarul Sindromul Punk urmărește viața cotidiană a membrilor formației finlandeze Pertti Kurikka's Name Day. Regizorii Jokka Kärkkäinen și J-P Passi documentează candid și empatic turneele, concertele, spaimele, conflictele, viețile amoroase și ciocnirile celor patru bărbati - Kari, Pertti, Sami și Toni - încântători, dar perpetuu nepotriviți în context. Deși nu lipsesc momentele delicate care ne invită să reflectăm asupra eforturilor necesare din partea persoanelor cu dizabilități (pentru a supraviețui presiunii sociale) și din partea societății (pentru a cataliza o schimbare de atitudine semnificativă), filmul rămâne o privire optimistă asupra vieților sinuoase a patru oameni care refuză să lase dizabilitatea mentală să îi oprească din a-și vedea de viață așa cum vor. Continuarea aici.




Revoluționar fără voie
Marea Britanie / Irlanda, 2012, 70', Titlu original: The Reluctant Revolutionary
Regia: Sean McAllister, Program: 12 Martie, 20:00, Cinema Corso, 17 Martie, 18:00, Cinema Union

Impresionant la filmele lui Sean e faptul că luptă alături de personajele lui, le transformă din perdanți în câștigători, scrie D.A. Pennebaker. Recunoscut ca unul dintre cei mai interesanți documentariști din Marea Britanie, Sean McAllister a dezvoltat un apetit pentru poveștile desfășurate pe fundalul însângerat al unor țări zguduite de lupte interne. Interacțiunea umană e crucială pentru tipul de cinema practicat de el. McAllister a demonstrat o abilitate remarcabilă de a câștiga încrederea protagoniștilor săi și de a pătrunde în intimitatea vieților lor - suficient de adânc pentru a le afla istoriile trecute, pentru a capata acces la desfășurarea celor prezente și pentru a vedea, dincolo de ele, starea de fapt a țărilor și națiunilor din care fac parte. Continuarea aici.




Fotomodel
USA, 2011, 78', Titlu original: Girl Model Regizor: David Redmon / Ashley Sabin
Program: 12 Martie, 18:00, Cinema Union 17 Martie, 20:00, Cinema Corso

Filmat într-un remarcabil stil observațional, Fotomodel e un fel de versiune întunecată de Lost in Translation, populată cu fete minore care fac totul pentru a-și păstra silueta și a nu-și pierde mințile în camera mohorâtă din Tokyo unde-și petrec zilele așteptând un telefon. Continuarea aici.



film documentar one world romania

Despre autor

Difuzor GF
Material furnizat de prietenii sau partenerii noștri (Radio România Cultural, Fundația Cărturești, One World Romania, Zeppelin, Igloo media, Centrul Ceh, Centrul Național al Dansului, Graphicart-News, Asociația Ephemair, Poster Jam, Editura Cartea Copiilor, Editura Frontiera) sau provenind din arhiva Graphic Front, biblioteca Atelierului de grafică, sau alte surse. (menționate de fiecare dată la sfârșitul articolului)
Dacă dorești să distribui o informație din zonele noastre de interes, scrie-ne la adresa hello@atelieruldegrafica.ro

0 comentarii

Scrie un comentariu

Graphicfront vă recomandă ca opiniile exprimate să fie scurte şi la obiect. În general, nu trebuie să depăşească lungimea articolului original. Comentatorii trebuie să manifeste respect faţă de ceilalţi participanţi la discuţie şi să folosească un limbaj corect şi civilizat. Graphicfront îşi rezervă dreptul de a modifica sau respinge comentariile care nu întrunesc aceste cerinţe.