907 Articole

rezultate preluate din toată arhiva de articole

Graphicfront, proudly introducing Scrisori de pe front!

De Graphic Front| 19 Decembrie, 2017 | Categorie: graphic design | Vizualizări: 2286

Ne bucurăm să vă prezentăm o nouă lucrare meșterită în atelierul nostru: Scrisori de pe front, proiect editorial al Mirelei Florian ce a implicat și o imensă muncă de documentare. Dar nici treaba echipei de grafică nu a fost una ușoară! Rezultatul este o carte de 400 pagini și cam tot atâtea imagini, complexă și cu siguranță emoționantă. S-ar putea să vă placă și cum arată! 
Așa că vă așteptăm la lansare: miercuri, 20 decembrie 2017, ora 19, la Clubul țăranului. Va prezenta Filip Florian iar actorul Andrei Runcanu va citi fragmente din scrisori și alte mărturii ale vremii.  în legătură cu cel dintâi război mondial, și în perioada interbelică, și după aceea, s-a apăsat îndelung pe coarda sensibilă a patriotismului, s-au folosit pomezi și farduri, s-au înălțat imnuri, s-au creat eroi, s-au băgat sub preș slăbiciuni, mizerii, lașități, erori, trădări și înfrângeri. în o sută și ceva de ani, într-un veac în care mașinăria propagandei a lucrat la foc continuu și a cunoscut cele mai aberante forme (nazismul și comunismul), chipul Marelui Război s-a tot schimbat, a suferit diferite operații estetice, după cum au vrut stăpânii epocilor și după cum a bătut vântul prin politica Europei.Pe deasupra, inevitabil, a apărut acea clasică supremație a numerelor, a procentelor, ca și cum în tranșee s-ar fi aflat cifre, nu soldați, iar pe câmpurile de luptă ar fi bântuit rigoarea rece a statisticii, și nu foamea, frigul, disperarea, frica, tifosul, gripa spaniolă, gazele toxice și, mai ales, furia gloanțelor, a baionetelor și a obuzelor. La fel, modificarea spectaculoasă a hărţilor a fost pusă mai presus de drama oamenilor, de ceea ce a reprezentat acel razboi cutremurător pentru combatanţi şi necombatanţi, pentru cei de pe front şi de acasă, pentru cei care purtau uniformă sau haine de toate zilele. (Fragment din prefața semnată de Filip Florian)



Din comunicatul editurii:
Cartea adună laolaltă și pune în valoare mărturii din timpul Marelui Război: scrisori și cărți poștale, jurnale și note de front, memorii ale preoților militari și ale prizonierilor, fotografii. Pentru că oamenii din acele vremuri mai au încă ceva să ne spună. Din aceste detalii, amănunte și alte lucruri aparent neînsemnate, ne putem construi propria imagine despre anotimpurile și întregul Marelui Război. Este și o întâlnire cu cei care, seduși de temă, au căutat și găsit în propria „ladă din pod”, în vechile hârtii de familie, mărturii din perioada Primului Război Mondial: scrisori, jurnale, note de front, fotografii.


Concept editorial Mirela Florian
Documentare Mirela Florian, Vera Hampu,
Monica Pepine, Andra Ocnaru, Carmen Mihalache
Transcriere manuscrise Vera Hampu, Mirela Florian
Editare texte și note Mirela Florian, Vera Hampu,
Monica Pepine, Andra Ocnaru, Carmen Mihalache
Traducere Evelin Márton (din limba maghiară)
Monica Pepine (din limba franceză), Georg Aescht (din limba germană)
Manager de proiect Carmen Mihalache
Editura Martor Muzeul Național al țăranului Român


Concept grafic, layout Carla Duschka (atelieruldegrafica.ro)
Prelucrare imagini, DTP Ciprian Isac, Irina Colan
Corectură Mirela Florian, Carmen Mihalache


Literă  Minion Pro, Kapra Neue
Hârtie Pergrafica Natural Rough 120 g
Tiraj  500 exemplare
Tipar Alutus s.a.



book design atelierul de grafica

Despre autor

Graphic Front
Graphic Front semnează articolele care nu pot fi atribuite neapărat unei persoane din atelierul nostru. Asta înseamnă, fie că sunt lucrate de cineva de la noi, fie că e un material preluat de la invitații sau colaboratorii noștri.

0 comentarii

Scrie un comentariu

Graphicfront vă recomandă ca opiniile exprimate să fie scurte şi la obiect. În general, nu trebuie să depăşească lungimea articolului original. Comentatorii trebuie să manifeste respect faţă de ceilalţi participanţi la discuţie şi să folosească un limbaj corect şi civilizat. Graphicfront îşi rezervă dreptul de a modifica sau respinge comentariile care nu întrunesc aceste cerinţe.