Masiv, nu pasiv. Asian Dub Foundation. (2 iulie, B'estfest)
Mare veste mare, anunţaţi-vă prietenii şi duşmanii, a înviat Bestfest şi a trecut pe afiş nume demne de un festival internaţional. Cum ar fi, de exemplu, Asian Dub Foundation care urcă pe scenă în data de 2 iulie.
De ADF am auzit prima dată acum vreo şapte ani, când am ascultat 1000 Mirrors, o piesă cântată în colaborare cu Sinéad O'Connor. Habar nu aveam cine erau băieţii şi ce ştiau ei să facă, la prima vedere par un soi de familie mare şi fericită, dar piesa suna foarte bine şi, instinctiv, graţie acestei colaborări, în mintea mea ADF primise deja ştampila calităţii. Compoziţiile ADF sunt o împletitură de ritmuri electro, ragga jungle, drum 'n' bass, dub, rap agresiv, elemente punk şi ambientale cu sunetele unor instrumente exotice: dhol, tabla, sitar, dar si instrumente rock. Versurile sunt manifeste politice şi sociale, iar ritmurile sunt foarte energice, hipnotizante, ca o incantaţie specială care te prinde iute şi te îndeamnă să te mişti indiferent că eşti acasă, în autobuz sau că ai două picioare stângi, şi alea din lemn, când vine vorba de dănţuit.
ADF s-a născut în 1993, când încă nu se inventaseră emisiuni care să le spună oamenilor că au talent, într-o organizaţie de lângă Londra unde se desfăşurau ateliere de lucru menite să-i înveţe pe tinerii din Asia de Sud despre tehnologie şi muzică. Aniruddha Das alias Dr. Das, profesor de muzică şi basist, John Pandit alias Pandit G, DJ şi activist pentru drepturile civile şi unul dintre elevii lor, Deedar Zaman alias Master D, un rapper bengalez de 15 ani, formau Asian Dub Foundation pentru a cânta la concerte antirasism. Apărută într-o perioadă a conflictelor rasiale în Marea Britanie, a reuşit să dizolve bariere etnice şi culturale, fiind primită cu entuziasm de oameni din întreaga lume, indiferent de rasă. în prezent, ADF are şapte membri, turnee în toată lumea şi este una dintre cele mai captivante trupe live din Marea Britanie, cu show-uri extrem de electrizante. Ei spun că muzica lor este creată pentru a încuraja creativitatea oamenilor de pretutindeni.
Activitatea ADF nu se limitează la compus muzică şi susţinut concerte. Membrii trupei, actuali şi trecuţi, practică ce predică, implicându-se activ în campanii sociale şi educaţionale. Notorietatea pe care le-a adus-o ADF i-a ajutat să atragă fonduri pentru a pune bazele proiectului educaţional Asian Dub Foundation Education (ADFED) unde tinerii pot învăţa muzică şi tehnologie. Acum, ADFED activează ca organizaţie independentă cu ateliere de lucru în Londra şi străinătate.
YouTube Rebel Warrior Mentality
Fortress Europe Challenge
Foto Alex Sudea
0 comentarii