907 Articole

rezultate preluate din toată arhiva de articole

O CULTURă A FRAGMENTELOR - 3 decembrie, Club Kulturhaus

De Silvia Iancu| 30 Noiembrie, 2011 | Categorie: muzică | Vizualizări: 2071

încă un pic și va fi decembrie. Este luna în care suntem mai buni, mai cuminți, poate ne remarcă șeful și ne copleșește cu un bonus, o primă, ca să ne cumpărăm un ceva frumos, scump și, probabil complet inutil. Stați liniștiți, în cele mai multe cazuri, nu se va întâmpla asta. Sigur, ați putea să-i scrieți moșului, dar el e bătrân și nu mai vede bine, iar spiridușii îi ascund scrisorile în șemineu ca să se distreze pe seama lui. Chiar dacă primiți sau nu ceva bani în plus de sărbători, puneți deoparte 30 de lei pentru că în decembrie se întâmplă un eveniment cultural muzical deosebit: concert ROME pe 3 decembrie în Club Kulturhaus din București. ROME vine pentru a patra oară să ne cânte, dovadă că are public în România. Numele trupei sună măreț ca un imperiu, dar nu are nicio legătură cu Roma. ROME este Jerome Reuter, omul din spatele acestui proiect muzical.
înainte să văd un concert ROME îmi imaginam că trebuie să fie un soi de întâlnire de gradul trei între un corifeu și niște amatori. Nici pe departe nu a fost așa, omul este foarte relaxat, prietenos și foarte sociabil. Un concert ROME este mai degrabă ca o întâlnire cu un prieten special, care știi sigur că te va încânta cu măiestria sa. Jerome vine din Luxembourg și, după ce a cântat în tot felul de trupe din zona punk-rock, în 2005 s-a gândit că ar trebui să se preocupe de ce-l interesa cu adevărat: arta, fotografia, istoria și muzica underground. Combinând tot ce îl pasiona a rezultat ROME - experimental, neofolk, martial industrial, dark ambient, chanson noir, acoustic rock, plus alte etichete care sunt puțin importante. Deși Jerome este un artist solitar, în 2008, Patrick Damiani, inginer de sunet și producător, devine oficial al doilea membru al trupei. Pentru aparițile live la proiectul ROME participă și alți muzicieni, membri ocazionali. Jerome nu compune muzică pentru a umple stadioane, pentru bani sau pentru faimă, ci pur și simplu de amorul artei. Artist multicultural, poliglot, majoritatea versurilor le compune în limba engleză, dar și în franceză, germană, spaniolă, având chiar și o scurtă piesă cu versuri în limba română.
Muzica atent construită este perfect învelită de vocea lui Jerome, o voce senzațională, gravă, intensă, caracterizată ca o combinație de Leonard Cohen, Nick Cave și Tom Waits, mie însă îmi aduce aminte de Alexander Veljanov (Deine Lakaien). Versurile sale sunt poezii de o tristețe rafinată, scenarii pentru o altă lume, o lume cu propriile reguli și valori. Sunetul, îmbinare iscusită de fragmente minimaliste, elemente tradiționale și efecte moderne, tonurile joase ale vocii sale și acordurile de chitară, dureros de frumoase, pictează un tărâm încărcat de poezie sumbră și romantism întunecat, împreunând emoție și elegie. Muzica ROME este de poveste, cu un decor nou de la album la album, este ca o călătorie magică în lumea imaginată de Jerome Reuter, o lume ce aduce aminte de cea a poeților melancolici și meditativi.



To Die Among Strangers https://www.youtube.com/watch?v=qbl-j6iVEZU
Der Erscheinungen Flucht https://www.youtube.com/watch?v=BjZ56L6Tubc
A La Faveurs De La Nuit https://www.youtube.com/watch?v=_xupuLMn2a8

Photos credits Achim Webel, www.nightshadow-photoart.de

muzica

Despre autor

Silvia Iancu
Silvia Iancu economist. Pasionata de sunete, litere, imagini, implicata in proiectul AKM (Another Kind of Music), prima emisiune de muzica pe e-mail, o alternativa la mijloacele convetionale de consum, dar si un proiect pentru promovarea muzicienilor (AKM Records).

0 comentarii

Scrie un comentariu

Graphicfront vă recomandă ca opiniile exprimate să fie scurte şi la obiect. În general, nu trebuie să depăşească lungimea articolului original. Comentatorii trebuie să manifeste respect faţă de ceilalţi participanţi la discuţie şi să folosească un limbaj corect şi civilizat. Graphicfront îşi rezervă dreptul de a modifica sau respinge comentariile care nu întrunesc aceste cerinţe.