Sâmbra oilor la șurdești (Maramureș)
în fiecare an, la început de luna mai se pornesc stânile: cine are mai multe oi își întreabă vecinii, neamurile, prietenii dacă nu vor să pornească o stână împreună. și dacă adună suficiente oi (peste 150), se ocupă de organizarea stânii. La începutul primăverii deja oile pășunează în jurul casei. Uneori se mai adună familii împreună cu oile și pășunează împreună. Dar întotdeauna la început de mai se pornesc stânile; înainte era de Sf. Gheorghe, dar acum e în apropiere de Sf. Gheorghe pe stil vechi.
Se adună oile împreună, se stabilește o zi când să se facă Sâmbra (ori Ruptul sterpelor, Măsurișul laptelui), când fiecare proprietar își mulge oile pe care le are, iar laptele e măsurat, urmând a se vedea, astfel, câtă brânză trebuie să îi revină fiecăruia pe timpul perioadei de pășunat, adică din mai până la începutul lunii noiembrie. De fapt, de la Sângiorz (pe stil vechi), la Sf. Arhangheli (dar, de fapt, Sâmedru pe stil vechi).
Sâmbra e o ocazie de sărbătoare și de veselie: vine la stână întreaga familie, cu mic, cu mare. E invitat și preotul din sat, pentru a binecuvânta locul, oile și ciobanii, ca toate să meargă bine. Bărbații mulg oile, copiii sau femeile dau oile în strungă. Se măsoară laptele, se notează într-un caiet și se calculează cât lapte revine fiecăruia: la 1 font (1/2 l) de lapte măsurat proprietarul de oi va primi 7 fonți (3.5 l) de lapte. Astfel, cu cât are mai multe oi, cu atât îi revine mai mult lapte (pentru a-și face brânză), ori primește direct brânză, depinde de înțelegerea cu baciul (proprietarul stânii).
După ce măsurișul e gata, urmează petrecerea: se întind păturile cât e poiana de lungă, copiii se joacă, adulții povestesc, uneori se aduc și ceterași, ca să se petreacă bine. E o altă ocazie în care se adună familia lărgită de cele mai multe ori, dar și vecinii între ei; un timp petrecut împreună.
Articole similare: l ODăILE BUNE DIN MARAMUREș l OBICEIURI PREMERGăTOARE SăRBăTORII DE PAșTI l DE PAșTI îN MARAMUREș l
0 comentarii