Susțineți proiectul ABC 80 - carte ilustrată pentru copii și părinți. Campanie de crowdfunding pe creștemidei.ro
ABC 80 este un proiect al cărui rezultat va fi un abecedar alternativ, inspirat de perioada anilor '80. De fapt, un ABC al anilor '80.
De ce tocmai anii '80? Pentru că sunt anii copilăriei noastre. A "generaţiei cu cheia la gît”. Anii în care părinţii noştri erau tineri şi bunicii încă plini de energie şi dorinţă de viaţă. Astăzi, mulţi dintre noi suntem la rândul nostru părinţi, iar copiii noştri sunt curioşi cu ce ne ocupam noi când eram de vârsta lor, cum ne petreceam timpul liber, ce învăţam, cu ce ne îmbrăcam, ce mâncam, ce cîntam, ce desene animate am văzut, ce cărţi am citit, pe unde am călătorit. Oricât de grei ar fi fost acei ani, e imposibil să avem doar amintiri negative. De fapt, dacă suntem sinceri, avem mai multe amintiri bune - iar acest lucru nu înseamnă nicidecum că suntem nostalgici. Anii '80 cu rele şi bune sunt parte din viaţa noastră, a ce suntem noi astăzi.
De la această idee a pornit Cătălina Nistor, cea care a realizat prezentarea grafică a acestui ABC. S-a inspirat în primul rând din obiectele marcante din acea perioadă, pe care le avem şi astăzi în casă sau ascunse în pod, pivniţă, dar nu numai obiecte apar în acest abecedar, ci şi idei, obiceiuri, idealuri.
Fiecare literă şi text ne aduce aminte de ceva reprezentativ din acea perioadă. De exemplu uniformele de pionieri şi şoimii patriei, Dacia, maşina de nădejde, care putea fi reparată oricând, oriunde şi chiar la orice oră, vacanţele la malul mării, magnetofoanele Kashtan, care erau considerate un fel de comoară, inima oricărui chef de pe vremuri, radioul, „poartă” spre alte lumi, pe care vag le înţelegeam pe atunci, ceasurile cu cuc, care cântau în aproape oricare hol, cântarul din alimentară, care de cele mai multe ori nu prea avea ce să cântărească, jocurile pe care le jucam în familie sau cu prietenii, lampa cu petrol nelipsită din nicio gospodărie, sifonul cu patron, şotronul desenat în faţa blocului, tricicleta şi Pegasul mult râvnit.
Acestă carte este şi o reflecţie a acelei perioade, asa cum vedem noi generaţia '80, anii aceia, şi regimul trecut. încercăm să ne apropiem de acea perioadă cu mult umor - ceea ce se reflectă în textele scrise de Evelin Márton, cât şi în desenele Cătălinei Nistor.
Acest abecedar este conceput pentru a fi răsfoit împreună de părinţi si copii. împreună pot învăţa, rememora şi descifra sunetele limbii române, prin imagine şi text şi amintiri personale legate de acestea. Cartea se încheie cu exerciţii de perspicacitate şi jocuri pentru copii inspirate din celebrele almanahuri și o lista cu cuvintele întîlnite.
Pentru proiectul ABC 80 se pot face donaţii pe siteul crestemidei.ro, care este o platformă de crowdfunding - pe care se desfaşoară proiecte inspirate, simpatice - care sunt realizate cu ajutorul financiar a celor interesaţi de proiect, care la rândul lor vor fi răsplătiţi pentru implicarea lor.
„Am ales crowdfunding-ul pentru că eu cred că oamenii au nevoie de acest fel de implicare în realizarea unui proiect din zona culturală, un proiect la care toată lumea poate participa.”
Cătălina Nistor
Proiectul ABC 80 şi detalii despre platforma crestemidei.ro vor fi prezentate la Galeria Şoimii Patriei din Cluj (str. Universității 2) pe data de 9 octombrie, de la ora 19. Galeria Şoimii Patriei este locaţia aleasă de noi fiind un spaţiu destinat pentru tinerii artişti, şi proiectele lor. Galeria a fost înființată în 2010 de artistul plastic Tünde Márkos şi Lőrincz Gyula, lor li s-a alăturat Madalina Surducan, în calitate de curator.
ABC 80 deasemenea va fi prezentat începănd cu 2 noiembrie 2015 în cadrul Săptămânii Designului din Sfântu Gheorghe, în Spaţiul Expoziţional de Artă Contemporană MAGMA.
Spaţiul Expoziţional de Artă Contemporană MAGMA din Sfântu Gheorghe, înfiinţat în 2010 de artiştii vizuali Barnabás Vetró, Attila Kispál şi Ágnes-Evelin Kispál este o iniţiativă artişti pentru artişti. Programul expoziţional se focusează asupra artei contemporane, punând mai mult accent pe arta conceptuală şi new media. MAGMA este un artist-run space care alături de expoziţii individuale sau de grup iniţiează proiecte ca productie artistică, prezentări, artist-talk-uri, dezbateri, proiecţii de filme, ateliere, publicaţii online şi offline. (Text Evelin Màrton)
0 comentarii