907 Articole

rezultate preluate din toată arhiva de articole

Tipografia Fierbinte. Partea II - Monotype

De Cătălina Zlotea| 07 Mai, 2012 | Categorie: imprimare | Vizualizări: 2982

Cel de-al doilea sistem de culegere (literă cu literă), a fost patentat de către Monotype Imaging Corporation, o companie americană specializată în culegere de text și design de literă. Spre deosebire de Linotype, Monotype culege textul literă cu literă, mașina fiind fomată din doua unităti separate: tastatura (cu 120 de taste) și turnătoria. De fiecare dată când operatorul apasă o tastă, un orificiu este perforat într-o rolă de hârtie. După ce tot textul a fost dactilografiat, rola de hartie este montată în turnătorie, iar perforațiile sunt citite, interpretate și matrițele caracterelor respective sunt selectate și apoi injectate cu aliajul topit obținându-se astfel zațul cules literă cu literă.


Monotype a înfințat o filială a companiei în Londra în 1897, și mai apoi a deschis o fabrică în Surrey care a funcționat mai bine de un secol. Din acest motiv, sistemul Monotype era mai des întâlnit în Marea Britanie și în coloniile acesteia, iar Linotype era mai mult folosită în SUA. Deasemenea Monotype era mai des utilizat pentru culegerea cărțior deoarece permitea o tipografie mai fină, spațiere optică a caracterelor și corectură mai ușoară a greșelior de tipar. Linotype pe de alta parte era mult mai eficient și rapid, deoarece rândurile de text erau mai ușor de manipulat.



Ambele sisteme de culegere aveau avantaje și dezavantaje, iar în general decizia de a folosi unul sau altul se lua în funcție de tipul lucrării. în ambele cazuri însă, aliajul folosit pentru turnarea literelor era mai moale decât cel folosit în culegerea manuală. Astfel, după fiecare lucrare, literele turnate erau topite, nemaifiind nevoie de redistribuire. Uneori dacă lucrarea trebuia tipărită în tiraj foarte mare, se crea o copie numita stereotip. Textul cules era presat și imprimat într-o matriță foarte fină, făcută deobicei prin tehnica de papier mâché.


Tipografia fierbinte a reprezentat prima mare revoluție în tipografie de la inventarea tiparului de către Gutenberg în secolul al XIV-lea. Cuvântul tipărit a devenit astfel mai accesibil, informația circula mai ușor și mai ieftin. Publicațiile erau dintr-o dată rezultatul unui proces industrial, și ca în cazul oricărui obiect produs în masă, calitatea tipăriturii a avut de suferit. Trecerea de la tipografia fierbinte la tehnologiile din ziua de azi s-a făcut mult mai rapid, pe decursul a doar câțiva zeci de ani. Majoritatea mașinilor Linotype și Monotype au fost distruse atunci când au fost scoaze din uz, iar astăzi mai pot fi văzute doar în muzee de specialitate.


în 2012 se implinesc 125 de ani de la construirea primei mașini Linotype și cu această ocazie a fost pornit proiectul Linotype, The Film ce are ca scop crearea unui documentar lung metraj pe acestă temă. Mai multe detalii aici.

Pentru mai multe imagini sau filme despre Linotype acceseaza Arhiva - GF VIDEO / GF FOTO

Articole precedente din Istoria tiparului: l LITERA MOBILÄ‚ l TIPARUL îNALT I l TIPARUL îNALT II l TIPOGRAFIA FIERBINTE I l

istoria tiparului tehnica tipografica tipografie typo typographic technic

Despre autor

Cătălina Zlotea
Cătălina Zlotea este licențiată în design grafic (Universitatea de Arte București), publicitate (Universitatea din Bucuresti, Facultatea de Jurnalism și stiințele Comunicării) și design de carte (Universitatea Reading, secția Typography și Graphic Communication). Lucrează ca graphic designer specializat în publicații și typography și ca cercetător în cadrul unui PhD la Universitea din Reading, UK.

0 comentarii

Scrie un comentariu

Graphicfront vă recomandă ca opiniile exprimate să fie scurte şi la obiect. În general, nu trebuie să depăşească lungimea articolului original. Comentatorii trebuie să manifeste respect faţă de ceilalţi participanţi la discuţie şi să folosească un limbaj corect şi civilizat. Graphicfront îşi rezervă dreptul de a modifica sau respinge comentariile care nu întrunesc aceste cerinţe.