916 Articole

rezultate preluate din toată arhiva de articole

Sâmbătă și duminică (11–12 Ian) orele 12.00 au loc ultimele tururi ghidate care încheie expoziția "Uranus ACUM" la MNAC, deschisă în octombrie 2019.

De Difuzor GF| 10 Ianuarie, 2020 | Categorie: instalație muzeu | Vizualizări: 1626

Expoziția constă într-o parte interioară, în supanta muzeului, cu documente și fotografii inedite din cartier, puse la dispoziție de locuitori și de martori ai demolărilor, precum și obiecte din casele distruse de acțiunile care au schimbat  între1979-1985 topografia dealului Spirii/Arsenalului, transformându-l într-un platou pentru noul centru civic, azi Casa Poporului, la care se adaugă acum și Catedrala Mântuirii Neamului.

Textele explicä contextul care a dus, nu doar în București, ci și în alte orașe din restul țării, la marile demolări pentru a se face loc centrelor civice. E prezentată istoria cartierului, situația actuală (maidanul din jurul clădirii Academiei, “dealul interzis”, înconjurat cu ziduri, al Palatului Parlamentului de astăzi), schimbările decise din scurt, demolările recente, propuneri pentru viirotul dealului, începând cu deschiderea incintei către public. Arhitecții curatori, Dorothee Hasnaș, Ștefan Ghenciulescu și Ilinca Păun-Constantinescu, cred că uitarea a ceea ce s-a întâmplat acum 30-40 de ani permite agresiunile actuale asupra țesutului istoric al orașului. Echipa de cercetare urbană și arhitecturală, concept și design e completată de Tudor Constantinescu, Gabriela Belcineanu, Iulia Păun și Alexandru Păun. De cercetarea istorică și sociologică s-au ocupat Oană-Valentina Suciu, Iris Șerban, Irina Tulbure, Andrei-Răzvan Voinea și Mihai Burcea.

În centrul spațiului se găsește macheta cartierului, în forma unei mese în blatul căreia cartierul e  încă în picioare, cu locurile sale iubite (podul și mănăstirea Mihai Vodă cu Arhivele Statului, stadionul Republicii, Schitul Maicilor și bisericile dispărute sau mutate, manufacturile și străzile în pantä, școlile și casele, Regimentul de Gardă și clădirile armatei, Opereta), în timp ce clădirile din perioada 1980-90, dar și post 1990, sunt redate doar filigran, ca o amenințare rămasă doar într-un vis urât.

Ca și macheta, cele trei instalații în spațiul public subliniază co-prezența, suprapunând Uranus-ul de ieri cu realitatea de azi. Ele recreează exact 1:1 părti din casele ce se aflau odată pe aceste locuri. Cele din fața Academiei Române și din parcul Izvor vor rămâne până în iunie, cea de pe treptele MNAC va fi strânsa odată cu expoziția, care se mută în mediul on-line, punând la dispoziție mai departe materialul cercetat cui va avea interes și în viitor pe  e-zeppelin.ro/Uranus-acum/  (date, interviuri, model 3D cu layere, fotografii).

Uranus se întoarce, chiar dacă doar în mod simbolic. Și ne pune și lumea de azi într-o altă lumină.
 


Organizatori Zeppelin, Ideilagram, Ordinul Arhitecților din România, Filiala București

Parteneri Muzeul Național de Artă Contemporană, Academia Română, Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” București


Proiect cultural susținut de către Administrația Fondului Cultural Național – AFCN „Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.”

Proiect cultural finanțat de către Ordinul Arhitecților din România prin Timbrul Arhitecturii.


Sponsor Saint-Gobain Rigips



 

uranus zepellin casa poporului

Despre autor

Difuzor GF
Material furnizat de prietenii sau partenerii noștri (Radio România Cultural, Fundația Cărturești, One World Romania, Zeppelin, Igloo media, Centrul Ceh, Centrul Național al Dansului, Graphicart-News, Asociația Ephemair, Poster Jam, Editura Cartea Copiilor, Editura Frontiera) sau provenind din arhiva Graphic Front, biblioteca Atelierului de grafică, sau alte surse. (menționate de fiecare dată la sfârșitul articolului)
Dacă dorești să distribui o informație din zonele noastre de interes, scrie-ne la adresa hello@atelieruldegrafica.ro