919 Articole

rezultate preluate din toată arhiva de articole

Sprijină în avans apariția unei cărți importante – Politică și arhitectură: Vatra Luminoasă, cel mai elegant cartier muncitoresc din București (2 min read)

De Difuzor GF| 28 Aprilie, 2021 | Categorie: CARTE | Vizualizări: 1223

A doua carte a Studio Zona prezintă istoria Casei Construcțiilor și a moștenirii pe care această instituție a lăsat-o în București, parcelarea Vatra Luminoasă, probabil cel mai elegant cartier muncitoresc al Capitalei. După o cercetare în câteva sute de fonduri de arhivă, istoria Vetrei se desfășoară printr-o țesătură inconfundabilă de politicieni și funcționari de stat, arhitecți moderni și un important aport social-democrat. Este locul în care se mută cei mai importanți lideri ai social-democraților din anii 30 (Flueraș, Jumanca, Rădăceanu), țărăniști (Ioan Hudiță) și ilegaliști comuniști. Totodată este unul dintre locurile memoriei loviturii de stat de la 23 august 1944 și al complicatei vieți politice în anii 1944-1948, dar și un loc urban în care socialiștii de după 1948 au avut grijă să-și evoce începuturile mișcării, prin atribuirea de nume de străzi în memoria primilor lideri. Concomitent, este povestea arhitecților și urbaniștilor, a firmelor private însărcinate cu construirea cartierului și a discuțiilor despre esența esteticii arhitecturii și a scopului pentru care aceasta este adusă pentru a îmbunătăți viața bucureștenilor.

23 august 1933. Arhitectul-șef al Ministerului Muncii, Ioan Dinulescu, și ministrul muncii, Dimitrie R. Ioanițescu, invită cele mai importante personalități ale administrației centrale la ceremonia de punere a pietrei de temelie a primelor locuințe din Parcul Vatra Luminoasă. Acesta urma să devină primul cartier muncitoresc edificat de Casa Construcțiilor, al cărei scop era de a revigora construirea de locuințe pentru muncitori și de a compensa dificultățile în care se găsea Societatea Comunală pentru Locuințe Ieftine, principala instituție care se ocupase de construirea de locuințe în București. Printre personalitățile invitate la inaugurare se numărau regele Carol al II-lea și primarul general al municipiului București, țărănistul Dem Dobrescu, aflat în ultimul an de mandat. Prezența acestor personalități avea scopul de a susține inițiativa Casei Construcțiilor și de a convinge, în special administrația Capitalei, de necesitatea grăbirii eliberării autorizațiilor necesare începerii campaniei de construire.


Locuințe pentru muncitori și funcționari:
Casa Construcțiilor și parcelarea Vatra Luminoasă (1930-1949)

Număr de pagini 256
Număr de fotografii/planuri/reproduceri: 408
Finisări bloc de carte legat cu ață
Editor Dana Dolghin – Asociația Studio Zona
Design / DTP Faber Studio & Max Gruenwald
Foto Andrei Mărgulescu
Text Andrei Răzvan Voinea, Irina Calotă
Comenzi
asociatiazona@gmail.com

Aici poți sprijini: campanie de crowdfunding www.consolid8.ro/campanii/148/rescriem-istoria-bucurestiului







 
 


 

studio zona arhitectura max gruenwald andrei voinea irina calota

Despre autor

Difuzor GF
Material furnizat de prietenii sau partenerii noștri (Radio România Cultural, Fundația Cărturești, One World Romania, Zeppelin, Igloo media, Centrul Ceh, Centrul Național al Dansului, Graphicart-News, Asociația Ephemair, Poster Jam, Editura Cartea Copiilor, Editura Frontiera) sau provenind din arhiva Graphic Front, biblioteca Atelierului de grafică, sau alte surse. (menționate de fiecare dată la sfârșitul articolului)
Dacă dorești să distribui o informație din zonele noastre de interes, scrie-ne la adresa hello@atelieruldegrafica.ro