929 Articole

rezultate preluate din toată arhiva de articole

Strunga – Noua casă a orfanilor armeni. Expoziție de fotografie documentară

De Difuzor GF| 08 Aprilie, 2025 | Categorie: graphic design fotografie | Vizualizări: 107

Pe 1 aprilie 1923, cu sprijinul regelui Ferdinand I, Orfelinatul din Strunga își deschidea porțile pen­tru 200 de copii armeni rămași orfani în urma Genocidului Armean. După o călătorie lungă, aceștia au ajuns în Portul Constanța pe 14 aprilie, iar la 1 mai, au călătorit cu căruțele către noul lor cămin din Strunga. Aici, copiii cu vârste între 8 și 15 ani au pr­imit nu doar adăpost, ci și o șansă la educație și la învăța­rea unei meserii. Presa armeană din București a scris adesea despre acest loc, de la începuturile sale până la închiderea din 1926. Chiar dacă orfelinatul nu mai există astăzi, el ră­mâne atât un simbol al generozității comunității armene din România și al Uniunii Armenilor din România, condusă la vremea aceea de Armenag Manissalian, cât și al speranței pe care a oferit-o acestor copii.

Expoziția te poartă înapoi în timp, în lumea pe care orfanii armeni au găsit-o la Strunga acum mai bine de 100 de ani. Vei descoperi chipurile lor așa cum au fost surprinse la sosirea în România, mărturii emoționante din anii maturității și fragmente din publicațiile vremii care povestesc viața din Orfelinat. 

Aceasta este doar o mică parte din istoria refugiaților armeni în România, o poveste care a lăsat o amprentă profundă atât asupra comunității armene, cât și asupra românilor.



Vernisaj 10 aprilie 2025 ora 19:00 Teatrul Național București, Sala Rotonda
FB Event aici

documentare și concept Mihai Stepan Cazazian, Arsen Arzumanyan, Andreea Tănase
adaptare text Narine Bogdan-Căuș Nicolaides, Silvia Terzian

print Editura Ararat - Sirun Terzian, Mihai Hățulescu Laurențiu Popescu, Ștefan Zărnescu

graphic design Ciprian N. Isac, Atelierul de grafică - GraphicFront.ro
 

centrul cultural armean femeia armeană genocid atelierul de grafica

Despre autor

Difuzor GF
Material furnizat de prietenii sau partenerii noștri (Radio România Cultural, Fundația Cărturești, One World Romania, Zeppelin, Igloo media, Centrul Ceh, Centrul Național al Dansului, Graphicart-News, Asociația Ephemair, Poster Jam, Editura Cartea Copiilor, Editura Frontiera) sau provenind din arhiva Graphic Front, biblioteca Atelierului de grafică, sau alte surse. (menționate de fiecare dată la sfârșitul articolului)
Dacă dorești să distribui o informație din zonele noastre de interes, scrie-ne la adresa hello@atelieruldegrafica.ro