916 Articole

rezultate preluate din toată arhiva de articole

Tehnică japoneză pe simezele galeriei Irina Nicolau. Roland Pangrati – The Moon Glows the Same

De Difuzor GF| 13 Iunie, 2022 | Categorie: grafică pictură | Vizualizări: 976

Ultima expoziție din seria "The Moon Glows the Same" este, până în 20 iunie, pe simezele sălii Irina Nicolau, la Muzeul Național al Țăranului Român. Roland Pangrati a reușit, în șase luni, un veritabil tur de forță: Muzeul de Artă al Complexului Muzeal Moldova/Palatul Culturii Iași, Muzeul Național al Bucovinei Suceava, Centrul Multicultural al Universității Transilvania Brașov, BookFest-Pavilionul Japoniei, cu vernisaje și finisaje festive, workshopuri de tehnica Nihonga, recitaluri, Noaptea Albă a Muzeelor, mese rotunde, un foarte frumos catalog și o serigrafie din seria 'Rocks', alte evenimente conexe în spațiul expozițional. La MNTR, elementul inedit este o instalație cu lumină neagră în centrul expoziției, o introducere în lumea fantastică a peisajelor sale (ne)pământene. Chiar dacă ați văzut expoziția altundeva, o veți vedea altfel de această dată. Încercați! (Cristina Simion)

Titlul expoziţiei este inspirat de un haiku al poetului japonez Basho:

The Moon glows the same.
It is the drifting cloud forms
(that) make it seem to change.
Luna luminează la fel.
Doar formele norilor trecători
Creează impresia schimbării.


Picturile monumentale, dar şi cele de mici dimensiuni, ale lui Pangrati sunt o imagine clară, picturală, deşi simbolică, a Pământului lipsit de viaţă, supravieţuind oricărei exploatări sau schimbări determinate de om. Lumea creată de Pangrati nu este o alegorie a unei planete în care omul este absent, ci metafora puterii vindecătoare a naturii şi a nevoii omenirii de a-şi readapta relaţia cu Universul.

Viziunea artistică a lui Pangrati, dezvoltată şi rotunjită de ani de zile şi care a primit numeroase premii şi recunoaşteri, în special în Orientul Îndepărtat (Japonia, Coreea), ilustrează alegoria unei lumi eliberate de presiuni şi de limitările inerente unei societăţi dirijate de tehnologie. Stilul său, la graniţa dintre figurativ şi abstract, influenţat de viziunile integratoare orientale asupra lumii şi de tehnicile acestora, poate fi văzut şi ca o punte între două moduri de viaţă şi valori societale foarte diferite.

Picturile sunt acril, aur, argint şi cupru pe hârtie, montate pe panouri de lemn stratificat; grafica este executată cu pigmenţi minerali naturali şi gofun pe hârtie japoneză washi, pe panouri de lemn stratificat.

Roland Pangrati este absolvent al Universităţii de Artă din Bucuresti (Facultatea de Arte Decorative şi Design), fiind licenţiat în Arte Plastice şi Decorative din anul 1999. În perioada 2018 - 2020, a vizitat de patru ori Japonia, unde a studiat tehnicile de pictură tradiţională japoneză, cu pigmenţi minerali naturali pe hârtie japoneză, pe care le-a combinat cu tehnici moderne de lucru, caracteristice artei contemporane. În 2019 şi 2021 a realizat două expoziţii personale în Japonia (Tokio, Galeria Floraison), iar în noiembrie 2021 a fost invitat să expună la Festivalul de Artă Seonagnam Art Fair din Coreea de Sud, unde a fost selectat între primii zece artişti expozanţi.



Website:
www.rolandpangrati.com
Curatori: Cristina Simion, Mircea Tancău
Muzica: Eugen Dan Drăgoi

Expoziţia va putea fi vizitată la Sala Irina Nicolau, până la 19 iunie 2022, de marţi până duminică, între orele 10.00 şi 18.00.


Dacă ți-a plăcut această recomandare, donează 1Eu redacției Graphic Front, 
ajută-ne să păstrăm blogul curat de publicitate. Mulțumim

 

 



 

roland pangrati japonia muzeul taranului român sala irina nicolau pictura grafica

Despre autor

Difuzor GF
Material furnizat de prietenii sau partenerii noștri (Radio România Cultural, Fundația Cărturești, One World Romania, Zeppelin, Igloo media, Centrul Ceh, Centrul Național al Dansului, Graphicart-News, Asociația Ephemair, Poster Jam, Editura Cartea Copiilor, Editura Frontiera) sau provenind din arhiva Graphic Front, biblioteca Atelierului de grafică, sau alte surse. (menționate de fiecare dată la sfârșitul articolului)
Dacă dorești să distribui o informație din zonele noastre de interes, scrie-ne la adresa hello@atelieruldegrafica.ro