Tomaso Marcolla - Italia. invitat special la Răcnet 3.0, expoziție de afiș sociopolitic
Tomaso a absolvit Institutul de Arte din Trento și a început să lucreze în calitate de designer grafic în 1985, este membru al AIAP (asociația italiană de planificare a comunicării vizuale) și membru al BEDA (Bureau of European Designers Association).
A început să lucreze ca designer grafic în publicitate în anul 1985. “Jobul mea a constat în rolul clasic al designerului grafic, de la crearea logo-ului companiei la campania publicitară, la reclamele video etc. În paralel cu profesia mea, am continuat cu pasiunea de satirici desene animate. Primul premiu pe care l-am primit la concursul de benzi desenate din municipalitatea Genova a fost în 1996. Mai târziu, am început să creez postere, în special pentru asociațiile caritabile, și să sensibilizăm în legătură cu problemele sociale. Primul meu afiș pentru un concurs a fost numit "negocieri de pace" și datează din 1999 și este realizat în peniță pe hârtie. Cel mai recent premiu pe care l-am primit este medalia de bronz la concursul internațional "Ecuador Poster Biennale" în secțiunea poster pe tema "Donald Trump" intitulată "Zidul" și este realizată în întregime în digital.
Având o educație artistică, absolvind institutul de artă, posterele mele sunt adesea un colaj de tehnici tradiționale (desen, acuarelă, etc.) cu intervenție digitală în computer. Temele pe care le abordez în postere vin din valorile care caracterizează viața de zi cu zi, cum ar fi solidaritatea, nonviolența, apărarea mediului și așa mai departe. Așadar, legătura cu evenimentele actuale mă face curios, gândesc reflectez și încerc să reprezint într-un mod original. Acestea sunt adesea viziuni suprarealiste, vaca cu cămașa de forță (vaca nebună), porcul care arunca proiectile (gripa porcina), o încrucișare între o oaie si un conopida (OMG), o picatura de sânge care formează pavilionul Japoniei amintirea evenimentelor tragice care au lovit Japonia în 2011). Primele vignete s-au născut în anii '90 și au fost făcute cu tehnici tradiționale, acuarelă, stilou, colaj (vacă nebună). Deși digitalul s-a dezvoltat foarte mult, inspirația vine întotdeauna în același mod: o știre a evenimentelor curente, o problemă socială, lucruri care mă preocupă în mod special. În ultima vreme am început să încerc să-i fac pe oameni să reflecteze într-un mod non-violent, chiar și pe subiecte care sunt adesea tragice"."Consider arta digitală o formă diferită de artă, cu posibilități de comunicare specifice. Alegerea mediului, de fapt, depinde de "cum" și de "ce" vreau să comunic.
Cu toate acestea îmi plac tehnicile tradiționale (acuarelă, acril, ulei, colaj), îmi place să experimentez pentru că, spre deosebire de computer, oferă contact direct cu lucrarea"
Mai multe despre Tomaso aici
Despre autor
Dacă dorești să distribui o informație din zonele noastre de interes, scrie-ne la adresa hello@atelieruldegrafica.ro