Tomaso Marcolla - valori sociale și politice direct sub piele
Fără invenția tuburilor portabile pentru vopsea, Van Gogh ar fi continuat să picteze cartofi austeri în Olanda și nu peisajele din sudul Franței. Fără imprimarea serigrafică, Andrew Warhola nu ar fi devenit Andy Warhol. Tehnologia a continuat să antreneze vocabularul artiștilor către limbaje noi, necunoscute anterior. Azi pixelii înlocuiesc vopselele, ne adaptăm vremurilor noastre frenetice.
Începând să creeze colaje în anii ‘90, artistul premiat la nivel internațional, Tomaso Marcolla, a trecut la digital pentru rapiditatea procesului de creație. Timpul este totul. Arta digitală distribuită pe internet are efect instantaneu. Tot ce contează este momentul prezent.
Iar creierul lui Marcolla este, la rândul său, evident conectat la tulburările societății noastre: libertatea de exprimare, discriminarea bazată pe gen, violența și abuzul, criza economică, solidaritatea, protejarea mediului. Lucrările sale vorbesc pentru cei reduși la tăcere.“Este ca și cum aș avea o imprimantă conectată direct la creier.”
Urme de bocanci călcând peste simbolul feminin (discriminare bazată pe gen) sau pușculița cu fantă în formă de cruce (criza economică și religioasă), ne strecoară importanța valorilor sociale și politice direct sub piele. Cea din urmă a fost publicată de cotidianul francez L’Humanité, la aniversarea a 50 de ani de existență.
De când a început să lucreze, tehnica sa s-a schimbat, însă sursele de inspirație au rămas aceleași: o știre, o problemă socială, un fapt care l-a impresionat. Marcolla vrea să reflectăm într-un mod suprarealist, non-violent, asupra vremurilor noastre: încrucișarea dintre o conopidă și o oaie (organismele modificate genetic), o figură din gloanțe care înghite un creion (libertatea de exprimare) etc.
În 2014, Editioni iod a publicat o carte cu o colecție însemnată a lucrărilor lui Marcolla, parte dintre acestea fiind premiate internațional. POSTER este o mărturie a inimii și a căutărilor creative ale artistului, o comoară pe care fiecare iubitor de artă contemporană ar trebui să o aibă în casă.
Marcolla trăiește și lucrează în Trento, orașul în care s-a născut în ’64 și în care ulterior a și studiat. În ultimii ani, lucrările sale au atras atenția. În 2015, cinci dintre acestea au fost publicate în volumul 1000 crayons pour la liberté d’expression, în memora atacului terorist de la redacția Charlie Hebdo din Paris. Un incident care, cu atât mai mult, întărește importanță vocilor artiștilor precum Marcolla.
Mai multe pe marcola.it
Articol de Cynthia Loris
Despre autor
Dacă dorești să distribui o informație din zonele noastre de interes, scrie-ne la adresa hello@atelieruldegrafica.ro