Universitatea Națională de Muzică, București. 150 de ani de la înființare. Carte, obiect, eveniment.
La 6 octombrie 1864, prin decretul domnitorului Alexandru Ioan Cuza, ia ființă Conservatorul de Muzică şi Declamaţiune. Fondarea instituției românești se alătura altor inițiative de același gen în Europa veacului al XIX-lea: mai multe conservatoare de muzică apar la Viena (1817), Leipzig (1843), Sankt Petersburg (1864), Moscova (1866). (mai jos textul in EN)
Așa începe primul capitol numit Primii pași din albumul aniversar UNMB. Fără să cercetezi foarte mult poți vedea că în ultimii ani și cu precădere în 2014, multe instituții din țara noastră aniversează 150 de ani de la înființare. Dincolo de UNARTE (Universitatea Națională de Arte), mai sunt Universitatea din București, CEC (Casa de Economii și Consemnațiuni), Poșta Română (2012). Ar fi interesant de studiat ce au însemnat anii 50-60 ai secolului XIX pentru cultura și economia românească, precum și ce pot însemna 100 sau chiar 400 de ani în plus în economia unei instituții și implicit a unei țări. (https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_universities_in_Germany).
Despre colaborarea cu UNMB și cu Quartz media nu vreau să spun multe. A făcut-o domnul Dan Dediu mai jos, deși cred că a spus cam mult, știm unde ne e locul.
A fost o provocare și pentru noi, și ne bucurăm că am reușit să o ducem la bun sfârșit. Ce e de spus totuși e că această experiență a intrat în răndul acelora în urma cărora te bucuri nu numai de materialele realizate ci și de oamenii pe care i-ai cunoscut și cu care ai lucrat. Acestea sunt desigur câștigurile care contează cel mai mult. Pe de o parte întâlnirea cu oameni cu care poate nu te-ai fi întâlnit niciodată și pe de altă parte faptul că poți avea alături din nou pe cei cu care ai mai făcut lucruri de-a lungul timpului.
Prof. univ. dr. h. c. Dan Dediu -
Rector al Universității Naționale de Muzică din București
Nu am știut de la început ce vrem. încet-încet s-au clarificat liniile de forță și s-au cristalizat capitolele mari. A trebuit să eliminăm multe. Dar, cum spune Adorno, ceea ce se elimină dintr-un text se va simți cu siguranță în textul final. Tot ce arunci rămâne la vedere, așadar creează profunzime, la fel ca în compoziție sau în literatură. Așa că am condensat textul albumului aniversar la minimum. Am găsit conceptul de a face o istorie a managementului Universității Naționale de Muzică din București cu o prezentare paralelă: una istorică, succintă, alta fotografică, extinsă. Prezentarea sintetică, a fost realizată cu multă informare și putere de esențializare de către Antigona Rădulescu, iar cea analitic-vizuală a intrat în sarcina Atelierului de Grafică, cu imaginile de arhivă ale UNMB. Lucrul la album a fost o plăcere și totodată o provocare. Rigorile unui album sunt altele decât cele ale unei cărți. Astfel, pot spune că am comunicat cu Ciprian Isac și cu colaboratorii săi într-un mod extrem de deschis și prietenos. Deși am pornit, fiecare dintre noi, cu viziuni proprii și diferite asupra layout-ului albumului, am sfârșit prin a ne înțelege, de a ne prețui și chiar de a ne împrieteni. Lucrul a fost anevoios, a cerut multă dedicație, multe schimbări, îndoieli, regrete, alegeri și păreri, dar mereu ne-am simțit ca într-o echipă vie, profesionistă, conștientă și responsabilă. Mă bucur că i-am cunoscut pe profesioniștii din Atelierul de Grafică. Sunt oamenii care au creat un album-bijuterie despre muzică, armonizându-l cu pasiune și virtuozitate profesională ca pe o simfonie ”fantastică” vizuală. O plăcere!
Echipa acestui proiect
Coordonare/Dan Dediu, Text/ Antigona Rădulescu
Traducere/ John McCaughey,
Redactori/ Corneliu Rădulescu, Vlad Văidean, John McCaughey
Concept grafic/ Ciprian N. Isac, Alice Stoicescu, Adrian Medeleanu (Atelierul de grafică)
DTP și prelucrare imagini/ Atelierul de grafică
Fotografii/ Corneliu Rădulescu, Antigona Rădulescu
Tipar/ Imprimeria Arta Grafică
0 comentarii