919 Articole

rezultate preluate din toată arhiva de articole

Val Munteanu – Medalia de bronz la Concursul anual „Cele mai frumoase cărți ale lumii”

De Călin Torsan| 03 Octombrie, 2016 | Categorie: graphic design | Vizualizări: 4152

Fiică-mea mă îndeamnă să-i fac rost de Gargantua și Pantagruel. Vrea musai s-o citească. îi promit c-o voi găsi, povestindu-i un amănunt pe care mi l-am amintit din carte: un citat din Teofrast, părintele botanicii, referitor la socul potrivit pentru meșteritul fluierelor. Cică ar fi acela crescut în locurile unde nu cântă cocoșul. A doua zi sunt la anticariat și pun mâna pe-un exemplar. în autobuz răsfoiesc câteva pagini. Rămân surprins de sumedenia premiilor obținute de Val Munteanu cu prezentarea grafică și ilustrațiile primei ediții, cea apărută în 1968:

Medalia de aur pentru prezentarea grafică și Premiul pentru ilustrații de carte - ambele la Concursul Național „Cele mai frumoase cărți ale anului”, fiind acordate de Comitetul Culturii și al Educației Socialiste (1969); Mențiune de onoare pentru cea mai bună carte de mare tiraj, la Concursul „L’Aigle d’or pour le meilleur livre”, Nice (1969); Medalia de bronz la Concursul anual „Cele mai frumoase cărți ale lumii”, Leipzig (1969); Premiul I la Expoziția Internațională a Cărții, Moscova (1970); Medalia de aur la Concursul „Cele mai frumoase cărți de copii din lume”, în cadrul Expoziției Internaționale de artă a cărții I.B.A. (Internationale Buchkunst Ausstellung), Leipzig (1971).

De pe pagina de gardă aflu că o parte din desenele originale ale lucrării, 40 de ilustrații, se află la Muzeul de Artă. în Cabinetul de stampe. Alte cinci s-ar găsi la Muzeul Ermitaj din Leningrad. Aceste lucrări pot fi văzute și pe siteul artistului, împreună cu multe alte realizări pentru cărțile copilăriei trăite în comunism (Til Buhoglindă, Tartarin din Tarascon sau Din cele mai frumoase basme ale lumii). Merită băgat un ochi: www.valmunteanu.com

O parte din ilustrațiile acestei cărți pot fi văzute aici 

 
Foto Ciprian N. Isac

grafica de carte grafica romaneasca romanian artists romanian book illustrations graphic front library ilustratie

Despre autor

Călin Torsan
Caut să completez prin cuvinte ceea ce nu pot susține prin sunete. Sau, mai degrabă, invers. Scriu constant, deși sunt foarte convins de confuziile existente în limbajul literar. Și chiar dacă mă-ndoaie neputința cuvintelor. Cărțile și concertele... S-o găsi în ele măcar o brumă de bine pentru cetate. Învăț, așadar, să fiu cetățean. Deși rămân un om revoltat. Și-un Sisif. (Călin Torsan)
 

0 comentarii

Scrie un comentariu

Graphicfront vă recomandă ca opiniile exprimate să fie scurte şi la obiect. În general, nu trebuie să depăşească lungimea articolului original. Comentatorii trebuie să manifeste respect faţă de ceilalţi participanţi la discuţie şi să folosească un limbaj corect şi civilizat. Graphicfront îşi rezervă dreptul de a modifica sau respinge comentariile care nu întrunesc aceste cerinţe.