Vasile Socoliuc – Muzeul Național al Literaturii Române. Expoziția a fost deschisă în perioada 18 decembrie 2019 – 7 ianuarie 2020.
Vasile Socoliuc s-a născut pe 7 august 1937, la Tisăuși, județul Suceava. După ce a urmat cursurile Școlii de Arte Plastice din București, s-a înscris la Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu”, secția grafică. A lucrat ca grafician la Editura pentru Literatura Mondială, București. Membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România, a participat la mai multe expoziții naționale și internaționale, saloane și bienale de arte. Este creatorul a cel puțin 1.500 de modele de copertă de carte și seriale (teatrul francez contemporan, clasicii literaturii mondiale, cărți ilustrate Povești despre un pescar și un pește de AS Pușkin, Hășeul de Mihail Sadoveanu), precum și afișe (pentru filmul Andrej Rubliov), găzduit acum de Muzeul Willanow din Varșovia. El a primit diverse premii (pentru cele mai bune cărți grafice) și distincții (Meritul Cultural, diplome de merit, medalii de bronz și argint etc.)
Vasile Socoliuc (7 august 1937 – 11 august 2008) este un artist care afirmă o autenticitate a formelor vitale, predominante în compozițiile sale, în care liniile sunt la fel de imateriale ca accentele negre. Aceasta creează o lume a contrastelor apte să-l dezvăluie ca un creator de esențe imponderabile, instinctiv dornice, de imagini bântuite de neliniștea personajelor care par să se opună tuturor fricii și umilinței. (Radu Ceontea)
Am rămas surprinsă de câte afișe a făcut el, câte afișe culturale SE FACEAU!!! Să-l fi cunoscut voi pe Vasea la 15 ani!!! Desena în creion cazaci cu armonica dansând cazacioc, îi reușeau niște cizme crețe cu bombeul strălucitor... eram în mare admirație!!! să fi păstrat careva vreun cazacioc de pe vremea adolescenței noastre de copii săraci și tare veseli ?!? Vasea, băiat harnic și cuminte, cu fața lui de om curat!!! (Anamaria Smigeslschi - FB)
A obținut Premiul Național pentru Ilustrație de carte pentru copii, iar în anul 2006 a fost decorat cu Ordinul „Meritul cultural” în grad de Cavaler.
Expoziția s-a putut vizita în perioada 18 decembrie 2019 – 7 ianuarie 2020.
Sala „Petru Creția” și în Sala „Al. Condeescu” din Calea Griviței 64-66
Programul de vizitare a expoziției Luni – Vineri, în intervalul orar 10.00 – 18.00
Foto George Șerban
Știre preluată de pe site-ul MNRL.
Despre autor
Dacă dorești să distribui o informație din zonele noastre de interes, scrie-ne la adresa hello@atelieruldegrafica.ro