919 Articole

rezultate preluate din toată arhiva de articole

Vezi și tu ce văd eu? O carte cu format generos, hârtie bună, inserții de calc, finisări un pic altfel.

De Carla Duschka| 04 Decembrie, 2015 | Categorie: graphic design ilustrație | Vizualizări: 4707

Fie lumea cât de complicată, speriată, în criză... noi ne bucurăm de fiecare nouă lucrare. Iată ultima realizare a Atelierului de grafică: o carte pentru copii, tineri (cu și fără nevoi speciale) și pedagogi dar și pentru oricare alți pasionați de mâzgălit ori curioși să descopere ființe și povești în orice pată de culoare.

Avem un format generos, hârtie bună, inserții de calc, finisări un pic altfel (nu ușor de gestionat, nici de data asta) incluzând un creion numai bun de pus la treabă, după modelul autoarei sau mai bine spus inițiatoarei Roxana Ené. Mulțumim Ileana / Editura Frontiera pentru încredere și mulțumim Roxana pentru un material care ne-a inspirat. Am făcut tot ce-am știut mai bine pentru ca această carte să merite să fie tipărită, ținută în mână, răsfoită, dăruită, desenată.

Cosmina Dragomir, autoarea prefeței, ne explică ce-i cu acest proiect; iar fotografiile de mai jos chiar ar trebui să vă convingă: [...] Faptele par banale: copiii au pus pe hârtie pete de culoare, iar Roxana le-a văzut și le-a dat înțeles. Sau putem spune și altfel: copiii s-au jucat în paradisul de culori, iar Roxana a călătorit într-acolo. Ca să nu piardă puțina amintire a debarcării sale, înainte să vină arșița amiezilor noastre, s-a gândit să strângă urmele între filele unei cărți. și a găsit soluția cărții-sipet. Sau mai degrabă a cărții de lux. Ah, știți cumva ce înseamnă o carte de lux? Nu o carte care costă mult, ci o carte care prinde lumină (lux în latină). Căci într-adevăr, cartea aceasta prinde lumină - lumina unui rai prea-aproape nouă, pe care ne prefacem zilnic că nu-l vedem. Raiul minții celor cu gândurile urcate sus, rămase uitate pe poliță la Dumnezeu. Un rai rar.
Un rai abstract, parfumat, curat, intact, colorat cu tușe sigure, dar neînțelese, un rai de emoții și vorbe străine mie, celui atât de străin de tărâmul suspendat. Oamenii mari ai lumii noastre numesc drumul, codul și comunicarea aceasta ARTă. Dar eu mă îndoiesc, cred că e infinit mai mult.

„Vezi și tu ce văd eu?” este un lung-metraj de aventuri: Roxana a pornit în căutarea celor mai tineri viețuitori ai acestui cosmos, s-a cuibărit o vreme între ei, s-a jucat cu ei, le-a prefăcut degetele în pensule și mâinile în aripi. Roxanei i-a rămas fiorul. Uimirea lui „Am fost acolo!”. și ni-l oferă, ca pe cel mai prețios dar. Cartea ei ne lasă să ne jucăm și pe mai departe cu micii locuitori ai acestui basm real, care stau adesea neștiuți, nemângâiați, ghemuiți lângă noi.


Graphic design Carla Duschka - Atelierul de grafică
Editura Frontiera
Ilustrații Roxana Ene
Prefață Cosmina Dragomir
Tipar Arta Grafică


Roxana Ené s-a născut în 1962 în București, România. în 1982 a părăsit țara natală și după ani de zile petrecuți în Grecia (Atena) și SUA (Hartford, Connecticut), s-a stabilit în Germania, în regiunea Taunus, lângă Frankfurt am Main. în Germania a urmat diverse cursuri de artă și scriere creativă și a experimentat mai multe mijloace artistice (pictură, desen, tehnica embossing, fotografie). Din 1996 și-a dezvoltat propria caligrafie (ROXYGRAPHY©), care a devenit un element important de compoziție în majoritatea lucrărilor sale artistice. în 2007 Roxana Ené a început să lucreze la conceptul unic ROXY&KIDS ART©, un stil inovativ de artă colaborativă cu și pentru copii, bazat pe metamorfoză și sinestezie și având efect terapeutic. Totul a început să se concretizeze în anul 2009, când Roxanei i s-au alăturat fiul său, Alexander Ené (ilustrator), și Chris Silberer, copywriter și autor din Germania, partenera de creație a Roxanei și co-inițiatoarea proiectului ROXY & KIDS ART. Proiectul se desfășoară în creșe, grădinițe, școli și ONG-uri/fundații pentru ajutorarea copiilor din Germania și România și câștigă anual diverse premii de artă. Una dintre lucrările prezentate în carte („Queen Kira”), realizată de Roxana și Alexander Ené împreună cu Tomi, un băiețel autist de 6 ani, a intrat în Colecția Regală Britanică în 2013.


Cartea este disponibilă pe
site-ul editurii și în librăria Anthony Frost din București.
Proiect editorial apărut cu sprijinul Administrației Fondului Cultural Național.

nina cassian editura frontiera atelierul de grafica book design ilustratie copii ilustratie

Despre autor

Carla Duschka
Carla este licențiată în arte plastice, grafică (studii universitare la Bucuresti și postuniv. la Berlin) având ca principală preocupare grafica de carte. Este grafician la Atelierul de grafică și lector asociat în cadrul UNArte București. Este unul din fondatorii proiectului GF.

0 comentarii

Scrie un comentariu

Graphicfront vă recomandă ca opiniile exprimate să fie scurte şi la obiect. În general, nu trebuie să depăşească lungimea articolului original. Comentatorii trebuie să manifeste respect faţă de ceilalţi participanţi la discuţie şi să folosească un limbaj corect şi civilizat. Graphicfront îşi rezervă dreptul de a modifica sau respinge comentariile care nu întrunesc aceste cerinţe.